PLASSERING: Et av tipsene når du skal spise på restaurant alene, er å heller sette seg på et mindre bord, gjerne et med god utsikt, så du kan følge med på livet utenfor eller inne i restauranten mens du spiser. Foto: SHUTTERSTOCK /  NTB SCANPIX 
PLASSERING: Et av tipsene når du skal spise på restaurant alene, er å heller sette seg på et mindre bord, gjerne et med god utsikt, så du kan følge med på livet utenfor eller inne i restauranten mens du spiser. Foto: SHUTTERSTOCK /  NTB SCANPIX Vis mer

Spise alene på restaurant? Klart du kan!

Sju tips for et hyggelig restaurantbesøk - alene!

- Noen føler kanskje at de ser mislykket ut når de kommer alene, at alle sikkert lurer på; «hvorfor er du alene?»

Kokk Christopher Haatuft fra Lysverket i Bergen er ofte ute for å spise på restaurant, bare han. Han tror at den største frykten folk har for å spise alene på restaurant er å virke rar og ensom.

MATOPPLEVELSE: Visste du at det å spise alene gjerne kan gjøre opplevelsen mer intens? Det blir lettere å fokusere på maten og slappe av mellom måltidene mener kokk Christopher Haatuft. Foto: BONJOWING LEE 
MATOPPLEVELSE: Visste du at det å spise alene gjerne kan gjøre opplevelsen mer intens? Det blir lettere å fokusere på maten og slappe av mellom måltidene mener kokk Christopher Haatuft. Foto: BONJOWING LEE  Vis mer

Han har mange gode råd for deg som er redd for å føle deg litt «Viggo venneløs» ved restaurantbordet.

Haatufts kokkeerfaring stammer blant annet fra restauranter i storbyen New York, der det er mye mer vanlig med solo restaurantbesøk.

Nederst i artikkelen finner du Haatufts sju tips for deg som skal spise på restaurant alene.

Det er lov å bare stirre

- Jeg er veldig glad i å spise alene! Sist gang jeg spiste alene var i Brussel for ikke så lenge siden, forteller Haatuft.

Herlige smaker fra den amerikanske østkysten.

- Det å unne seg et finere måltid selv om man er alene sier noe om at man virkelig ønsker å kose seg og nyte eget selskap. Jeg legger alltid fra meg mobilen og bruker tiden til å se på ting rundt meg, sier Haatuft.

- Husk at du er ikke «psyko» bare fordi du ikke sitter på mobilen din. Det er lov å stirre rett frem ut i lufta også, ler Haatuft.

VINDUSPLASS: Et tips når du skal spise på restaurant alene er å finne et bord med utsikt, enten til folk på gata eller i restauranten. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
VINDUSPLASS: Et tips når du skal spise på restaurant alene er å finne et bord med utsikt, enten til folk på gata eller i restauranten. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

- Utfordringen ligger hos restaurantene

De fleste som kommer alene på restaurant er ofte forretningsfolk, men den finske radioverten Markus Hippi fra magasinet Monocle i London, tror man vil se flere som ikke er på forretningsreise spise alene på restaurant i fremtiden.

- Ettersom folk blir mer interessert i mat, blir de også mer åpne for å spise ute alene, sier han.

Hippi mener utfordringen ligger hos restaurantene.

- Restauranter må bli flinkere til å legge til rette for folk som vil spise alene. Det er noen som har forsøkt, slik som den nederlandske restauranten Eenmaal, der konseptet er utviklet kun for folk som vil spise alene, men det må mer til enn det, forklarer han.

Han tror vi vil se mer av såkalte «chef's tables», der folk som kommer alene vil bli satt sammen på et felles bord.

SPISER ALENE: Den finske radioverten Markus Hippi fra Monocle spiser ofte alene, på jobbreise eller privat. Han tror flere kommer til å gjøre det samme i fremtiden. Foto: MONOCLE
SPISER ALENE: Den finske radioverten Markus Hippi fra Monocle spiser ofte alene, på jobbreise eller privat. Han tror flere kommer til å gjøre det samme i fremtiden. Foto: MONOCLE Vis mer

- Det er sosialt og ikke fullt så stivt. Du får litt av den samme følelsen som når du sitter ved baren, der ofte dem som spiser alene havner. Stemningen er løsere og det er lettere å få kontakt med andre.

Haatufts sju tips for deg som skal ut og spise uten selskap:


1. Det er lov å spise flere steder på en kveld.

- Spis forretten din på et sted, hovedrett på et annet og dessert på et tredje. På den måten trenger du ikke å sitte i flere timer på samme sted hvis du ikke ønsker det. Du gjør lurt i å informere restauranten om planene dine.

2. Ikke vær beskjeden, du er like verdifull som gjest alene.

- Husk at du absolutt har noe der å gjøre, restauranter skal være glad for at de får gjester! Det kan hende du får litt ekstra service dersom du kommer alene, i alle fall gjør du det hos oss. Jeg tar det som et stort komplement når gjester kommer alene, det er smigrende at de velger å komme til akkurat oss for å nyte eget selskap.

3. Still spørsmål, lær noe nytt.

- Prøv å ikke være så «norsk». Snakk med servitøren din, kanskje ender du opp med å få en veldig interessant kveld. Mange sitter på enormt mye kunnskap om mat og vin, så dette er en ypperlig sjanse til å lære seg noe nytt. Tørr å spørre!

4. Vær forberedt på alenetiden.

- Jeg pleier å be om å få flasken på bordet hvis jeg bestiller vin. Jeg liker å være selvforsynt og slippe å måtte be om ting hele tiden. Er man to tenker man kanskje ikke så veldig over det, men alene kan det virke som ting tar mye lengre tid hvis man har en meny med flere retter.

5. Ikke vær redd for å bedrive tiden med det du vil.

- Husk at servitørene er der for deg. De vil gjøre alt de kan for at du skal ha det bra. Det er ikke frekt å føle seg litt hjemme, hvis du vil lese bok, sitte på mobilen eller legge kabal, så gjør det! Vil du ikke snakke, bruk kroppspråket. Dette noe flinke servitører fort plukker opp.

6. Plassér deg riktig.

- Velg et bord med god utsikt, enten til restauranten eller ut på gata. «People-watching» kan være ganske underholdende. Det kan også være en fordel å velge et mindre bord, et større bord kan virke veldig tomt når det bare sitter en der.

7. Velg et sted som er levende.

Spis et sted med åpent kjøkken, da blir det naturlig mye mer lyd i restauranten. Du kan også velge et sted som har underholdning eller restauranter som har «social eating» der du kan sitte sammen med andre som også har dratt ut alene.