Mat på studentbudsjett:

Spiser for 300 kroner uka:
- Fem tips

Studentmat-instagrammer Karen Elene Thorsen spiser for 300 kroner i uka - selv om hun ikke lenger må. For nå er hun verken fattig eller student.

BUDSJETTBLOGGER: Til tross for at Karen Elene Thorsen har gjort god business av instagramkontoen @fattig.student, holder hun seg til et minimalt matbudsjett. Foto: Veslemøy Vråskar
BUDSJETTBLOGGER: Til tross for at Karen Elene Thorsen har gjort god business av instagramkontoen @fattig.student, holder hun seg til et minimalt matbudsjett. Foto: Veslemøy VråskarVis mer

Da Karen Elene Thorsen skulle flytte hjemmefra startet hun Instagram-kontoen @fattig.student. Her delte hun oppskrifter, ukemenyer og tips til hvordan man kan spise godt på lavbudsjett.

To år og 147.000 følgere seinere har hun lukrative sponsoravtaler med blant annet Rema 1000, og trenger slett ikke knipe inn på matbudsjettet lenger. Likevel er det sjelden matbudsjettet bikker 300 kroner i uka, forteller Thorsen.

- Jeg har innsett at jeg ikke trenger å bruke mer penger på mat. Jeg spiser kjempegodt, og har mer enn nok mat til å bli mett, sier Thorsen til Dagbladet.

- Jeg spiser fortsatt på samme matbudsjettet som da jeg var en «fattig student».

Boksuksess

SUKSESS: Førsteopplaget av den lille kokeboka ble utsolgt før boka nådde ut i butikk. Foto: Pilar
SUKSESS: Førsteopplaget av den lille kokeboka ble utsolgt før boka nådde ut i butikk. Foto: Pilar Vis mer

Instagramsuksessen er nå utgitt mellom to permer. Tirsdag forrige lanserte Thorsen kokeboka «Fattig Student - 20 ukemenyer for under 250 kroner».

Allerede dagen før den kom i butikkhyllene var førsteopplaget på 7 000 bøker solgt ut. Nå er 10 000 nye bøker i trykken til andreopplaget, melder NRK.

Thorsen er heller ikke student lenger, røper hun. Hun har tatt et års pause fra studiene i Livsstilsendring og Folkehelse på Høyskolen Kristiania. Høsten skal brukes på promo-aktiviteter tilknyttet boka, foredrag, og bloggen, og til våren blir det backpackertur gjennom Asia og Australia.

Det var også en reise som var utgangspunktet for «fattig.student».

SPONSET: Thorsen lever godt av bloggen. Kun fire av disse Instagram-postene fra juli er ikke reklame. Skjermdump: @fattig.student
SPONSET: Thorsen lever godt av bloggen. Kun fire av disse Instagram-postene fra juli er ikke reklame. Skjermdump: @fattig.student Vis mer

Thorsen skulle studere, samtidig som hun ønsket å spare penger for å reise. Hun fikk ikke jobb med det første og hadde bare stipend å leve på.

- Jeg fant ut at matbiten var et sted jeg kunne spare mye, dersom jeg planla mye og kastet lite mat.

Seinere gikk det litt sport i det.

Thorsen startet å studere markedsføring, men skjønte raskt at interessene dro henne i en litt annen retning.

- Jeg fant ut at jeg ville lære mer om kosthold og ernæring. Mye på grunn av instagram-kontoen.

Og der markedsføringsstudiet var «kjedelig og opplagt», har markedsføring i praksis vist seg å være spennende og fascinerende. Det er nok ikke helt tilfeldig at fattig.student-kontoen har blitt så stor og populær som den har blitt.

- Jeg har tatt et marked ikke så mange andre har hatt fokus på.

Ikke én middag

Thorsen får ofte spørsmål om hun har en oppskrift hun kan anbefale når kontoen er helt skrapt.

- Jeg har ikke én, men fire! Jeg tar utgangspunkt i én middag, og skriver ned ingrediensene til den. Når jeg skal finne nummer to, tar jeg utgangspunkt i ingrediensene som er til overs.

Likeledes bygger hun ut til middag nummer tre og fire. Kanskje blir det til og med restemat.

- Er du helt skrapet, og du for eksempel bare har ris i skapet, kan det være en idé å invitere på restefest der alle tar med seg en matvare hver. Med ris, bønner, hakkede tomater og løk, så har du en god studentchili con carne.

Selv om hun handler til flere middager om gangen, betyr det ikke at kjøleskapet er fullt. Thorsen bor i kollektiv i Oslo, og disponerer én hylle i kjøleskapet. I tillegg har hun tørrvarer og fisk i fryseren.

TØM KJØLESKAPET: Thorsen har én hylle til rådighet i kollektivet hun bor i. Det gjør det lettere å planlegge. Foto: Privat
TØM KJØLESKAPET: Thorsen har én hylle til rådighet i kollektivet hun bor i. Det gjør det lettere å planlegge. Foto: Privat Vis mer

Thorsen anbefaler også å ha en god samling basisråvarer på lur.

- Det viktigste er nok å fylle opp kjøkkenskapet med tørrvarer. De krydderne man liker best, ris, pasta, hvetemel, grovt mel, gjær … alle de matvarene du finner hjemme hos foreldrene dine, men kanskje ikke tenker at man trenger.

I boka har hun laget et liste over basisråvarer hun har i huset.

- Med disse råvarene kan du alltid lage en middag, selv om kjøleskapet er tomt. Med unntak av melk har de aller fleste lang holdbarhet.