Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av wienerpølser

Spiste du for mye 17.mai? Her er de sunneste wienerpølsene

Stor forskjell på kaloriinnholdet.

NÆRINGSINNHOLD: Det er stor forskjell på kaloriinnholdet i wienerpølser. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
NÆRINGSINNHOLD: Det er stor forskjell på kaloriinnholdet i wienerpølser. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. mai, utegrilling og sommeravslutninger gjør at det ofte kan bli mye pølser i mai og juni, både til barn og voksne.

Hvis du bare spiser pølser en gang i blant, er det ikke så nøye hvilken type du velger. Spiser du derimot pølser til middag jevnlig, kan det være lurt for både barn og voksne å velge de sunneste variantene.

Om et pølsemåltid kan sies å være sunt eller ikke, avhenger også av hvor mange pølser du spiser av gangen, og hva du spiser det sammen med.

Se også ernæringstesten av lomper her.

Fett og salt i farsemat

Rene fileter av kjøtt er helt klart sunnere enn farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttdeig.

Jo mer kjøttet er spedd ut, desto dårligere sammensatt blir det. Farseprodukter inneholder derfor mer stivelse og mindre protein, jern og vitaminer enn rent kjøtt. Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere.

Stivelse og flesk er to av ingrediensene som forringer den ernæringsmessige kvaliteten på pølser.

Byttes innholdet noe av kjøttet derimot ut med grønnsaker, slik som i en av typene i denne testen, vil dette gjøre pølsen sunnere fordi de fleste av oss med fordel kan spise mer grønnsaker.

Kjøtt og kreftrisiko, hva sier forskningen?

Pølse med god samvittighet

Pølser til middag trenger ikke være så usunt, så lenge du samtidig spiser grønnsaker, for eksempel oppkuttete grønnsaker med dip, ved siden av.

Det er også forskjell på hvor mange pølser du spiser, og hvor ofte det er pølser til middag.

Noen pølser en gang i blant er helt greit. Litt rå løk til pølse med lompe gjør det hele litt sunnere. Velger du vinneren av denne testen som inneholder så mye som 90% kjøtt, kan du spise pølse med god samvittighet.

Sjekk ernæringstesten av grillpølser her.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av wienerpølsene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater, protein, fett, salt og andel kjøtt de inneholder per 100 g (pølsene er omtrent like store).

Mye kjøtt og protein har trukket opp, mens mye kalorier, karbohydrater, fett og salt har trukket ned. Vi har latt andel kjøtt, salt og mettet fett telle mest.

Vi har ikke tatt hensyn til om kjøttet i pølsene er maskinelt utbeinet kjøtt (MUK) eller ikke, ettersom dette tilnærmet likt næringsinnhold som annet kjøtt.

Ettersom det er en av pølsetypene i denne testen som inneholder grønnsaker, har vi valgt å legge sammen innholdet av kjøtt og grønnsaker, og sammenlikne dette med andelen kjøtt i de andre pølsene. Vi har også gitt plusspoeng for grønnsaksinnhold.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Vi har valgt å ikke gi dårligere terningkast enn 2, ettersom ingen av pølsene kan sies å være så usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Gurkemeie, krydderet som virker som medisin
Treningsprogram frem til sommeren: Uke 2
Vannmelon med fetaost