Bronse til Norge i Bocuse d'Or:

Språkblemme kan ha kostet ham seieren

Det ble bronse for andre gang til Christian André Pettersen og Norge i verdensmesterskapet i kokkekunst i Lyon i kveld.

NORSK BRONSE: Årets utgave av Bocuse d'Or går over to dager i gastronomihovedstaden Lyon i Frankrike. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FRANKRIKE tar GULL!

Danmark tar SØLV!

Norge tar BRONSE!

Norge plukker dermed med seg nok en medalje i det som omtales som verdensmesterskap i kokkekunst.

For øvrig var det Jerome Bocuse, sønn av nå avdøde Paul Bocuse som fikk æren av å dele ut gullmedaljen til Davy Tissot. Han er til alt overmål også fra Lyon.

Det betyr at Christian André Pettersen for andre gang har vunnet bronse i den gjeve konkurransen. Men det er Davy Tissot fra Frankrike som altså kan kalle seg verdens beste kokk.

Språkblemmen kan ha kostet seieren

- Det var en tøff konkurrranse i år, jeg hadde håpet på mer, og det ble bronse. Nå har jeg to EM-gull og to VM-bronser, sier en sliten, litt skuffet, men likevel glad Pettersen på telefon fra Lyon.

- Man blir jo aldri fornøyd. Jeg hadde håpet på mer, og det har vært et langt år med mye utfordringer,, men jeg har tross alt kommet meg på pallen!

Ikke alt gikk som det skulle da det norske laget skulle starte konkurransen i går, forteller Pettersen.

- Det var litt turbulent på morgenen, med noen språklige komplikasjoner og misforståelser. Vi trodde vi skulle få skrelle noen tomater før start, men det viste seg at det fikk vi ikke lov til.

Teamet mistet dermed dyrebare minutter, som kan ha kostet dem seieren. Men tredjeplass i VM er ingen liten bragd, og i kveld skal Pettersen feire bronsen med teamet og venner og kjære som har tatt turen til Lyon.

- Hvor går veien videre? Skal du gjøre som den danske coachen, Rasmus Kofoed, og prøve deg en tredje gang? (Kofoed har bronse, sølv og gull i den prestisjefylte konkurransen.)

- Nei det tror jeg nok ikke. Nå skal jeg få det litt på avstand og slappe av. Det har vært mange år med hard trening. Pettersen har jobbet mot Bocuse d'Or-gull siden 2007.

Hvor veien går videre er ikke spikret, men aller først skal han slappe litt av, være sammen med venner og familie og jobbe litt for sponsorene.

- Jeg vil gjerne takke så mye for alle som har fulgt meg på veien hit; sponsorer, samarbeidspartnere, nære og kjære. Det kreves enormt mye, og uten disse hadde jeg ikke vært her jeg er i dag.

Nordisk dominans

De nordiske landene fortsetter å gjøre det knivskarpt i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse med to pallplasseringer. Frankrike har ikke vunnet siden 2013.

Prisen for «beste kjøttrett» går til Island.

Take-away-prisen, er helt spesiell for årets utgave. Det er Sverige som stikker av med denne prisen. Det kan se ut som de svenske deltakerne ble skuffet - mest fordi de nok antar at de dermed ikke vinner de gjevere prisene.

Prisen for årets commis, assistenten til hoveddeltakeren, går i år ti nittenårige Manuel Hofer fra Sveits.

Social comitment award er nytt av året. Prisen skal deles ut til en som har vist særlig stort engasjement for bærekraft. Kveldens første pris går til Columbia.

Spesielt år for Bocuse d'Or

Årets utgave av Bocuse d'Or går over to dager i gastronomihovedstaden Lyon i Frankrike. Norges bidrag ble levert allerede søndag - som den aller første. Christian André Pettersen er Norges håp. Det er for øvrig andre gangen han deltar i den internasjonale finalen i Lyon. Forrige gang fikk han bronsemedalje. Men han tok gull i den europeiske finalen i Tallin i fjor.

- Fantastisk, det var en røff start, det var en ting som ikke skulle skje, så han måtte snu litt om på det, og det ble ikke noe problem, sier den tidligere vinneren Geir Skeie i live-sendingen fra Lyon. Han er coach for Pettersen.

NORSK LAG: Slik så det ut av det norske laget ble presentert for publikum. Foto: live-grab
NORSK LAG: Slik så det ut av det norske laget ble presentert for publikum. Foto: live-grab Vis mer

Tom Victor Gausdal, som selv fikk sølvmedalje da han deltok, er leder av Norsk Gastronomi (tidligere Bocuse d'Or Norge) og dommer i konkurransen. - Vi har spist oss gjennom 12 kjøttretter, så vi kan jo ikke klage!

Han mener den norske deltakeren satt standarden da han leverte først, tidlig på søndag.

I Lyon beskrives er stemningen preget av glede og lettelse. Mange restauranter har hatt det tøft under pandemien, men nå går de endelig lysere tider i møte.

Norge har gjort det bemerkelsesverdig godt i mange år. Til sammen har Norge tatt gull fem ganger. Den første som vant for Norge var Bent Stiansen i 1993. Eyvind Hellstrøm fikk for øvrig en femteplass noen år tidligere. De andre norske vinnerne er Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og sist den siste norske vinneren er Ørjan Johannessen i 2015. I fjor var det Danmark som vant med Kenneth Toft-Hansen.

Pandemi-vri i Lyon

Konkurranseopplegget er litt annerledes enn tidligere år. Vanligvis har kokkene levert én tallerkenrett med sjømat og én fatrett med kjøtt. I år skal tallerkenretten byttes ut med en treretters takeaway-meny, som skal reflektere pandemitida.

En forrett, en hovedrett og en dessert, der tomat er hovedråvaren. Forretten skal være vegetar, i hovedretten skal tomaten kombineres med svart tiger-reke og i desserten kan tomaten kombineres med meieriprodukter. Hvert team må ta med sine egne takeaway-esker, som skal være praktiske, laget av organisk materiale og kunne stables.

MANNSDOMINERT: Mange tidligere vinnere er med i dommerpanelet. Léa Linster fra Luxenbourg er den eneste kvinnen som har vunnet. Det skjedde i 1989. Foto: Grab fra live-stream
MANNSDOMINERT: Mange tidligere vinnere er med i dommerpanelet. Léa Linster fra Luxenbourg er den eneste kvinnen som har vunnet. Det skjedde i 1989. Foto: Grab fra live-stream Vis mer

Norges håp

For Norge deltar Christian André Pettersen. Han er en av landets mest meritterte konkurransekokker gjennom de siste 15 åra, og omtales som vinnerskalle av rang.

I 2019 ble han, som i 2017, kåret til Årets kokk, som er den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or. Våren 2018 vant han Bocuse d’Or Europe i Torino, og tok bronsen i verdensfinalen Bocuse d’Or i 2019. I Bocuse d’Or Europe i Tallinn 2020 vant han igjen gull, med Danmark og Sverige på 2. og 3. plass. Pettersen deltar dermed i den prestisjefylte verdensfinalen for andre gang. Denne skulle vært avholdt i januar 2021, men på grunn av covid-19 har den vært utsatt hele to ganger, og skapt en ekstraordinært lang og krevende forberedelsesprosess for ham og Team Norway.

Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidl. Bocuse d’Or Norge) er norske mesterkokkers «Olympiatoppen». Stiftelsen organiserer det nasjonale uttaket til Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

Om konkurransen

Tradisjonen tro avholdes verdensmesterskapet Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike. Det er 23 land som har kvalifisert seg til mesterskapet, og konkurransen går over to dager – søndag 26. og mandag 27. september.

Nytt av året er at tallerkenretten er byttet ut med enn treretters takeaway-meny, mens den tradisjonelle fatretten er lik forutgående år, med unntak av at alle land må bruke samme type fat.

Team Norway konkurrerer på dag én, og skal levere takeaway-retten kl. 12.55 og den klassiske fatretten kl. 13.30. Medaljeseremonien starter kl. 18.00 på dag 2.

Takeaway på menyen

Innovasjonen med takeaway er en hyllest til bransjens utfordringer under covid-19, og skal bidra til å peke retning for hvordan takeaway kan løses med gastronomi i verdensklasse. Denne endringen i konkurransen og reglene skaper selvsagt særskilte utfordringer for alle deltakerne, og øker spenningen i konkurransen. Det er fastsatte råvarer fra Lyon, og i alle de tre rettene i takeaway-oppgaven – forrett, hovedrett og dessert – skal det anvendes tomat, mens det er valgt ut et utfordrende bogstykke fra storfe (blade of beef) til fatretten.

Coach for Team Norway 2021 er Bocuse-kokk Geir Skeie, som selv ble europamester i samme konkurranse i 2008, og deretter verdensmester i 2009. Geir Skeie har siden 2009 rådgitt flere lands team, spesielt i Asia, og er en sentral tillitsvalgt i det norske Bocuse-akademiet der han blant annet er styrerepresentant i Stiftelsen Norsk gastronomi.

Skeie er i det daglige en aktiv gründer innen serveringsnæringen, og driver blant annet sjømatrestauranten Brygga 11 og sitt eget vinagentur. Skeie tok over stafettpinnen etter coach Gunnar Hvarnes, som på grunn av andre forpliktelser måtte trekke seg som følge av utsettelsene teamet har opplevd knyttet til covid-19.

Pettersens viktigste medhjelper og commis (assistent) er Even Sørum (23). Han deltok som commis også i europafinalen 2020. En commis er et ungt talent under 23 år som står i konkurransekjøkkenet sammen med kandidaten og kan delta i og gjennomføre alle operasjoner under konkurransen. Sørum har bakgrunn fra flere norske stjernerestauranter, og har sin sterke matinteresse etter oppveksten ved familiebedriften Valdresporten Kro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer