FERSKE: Sommerens sprellende ferske makrell blir ekstra god når den grilles og nytes utendørs. Foto: METTE MØLLER
FERSKE: Sommerens sprellende ferske makrell blir ekstra god når den grilles og nytes utendørs. Foto: METTE MØLLERVis mer

Sprellende fersk sommermakrell fra Brimi

Nyt makrellen utendørs, da smaker den ekstra godt!

Makrell er sommerfisken framfor noen, og egner seg supert på grillen.

Arne Brimi liker best å legge sjømaten på grillen.

Jo ferskere makrellen er, jo bedre smaker den. Kjøper du den i en fiskedisk, så spør når den er fisket. Aller best smaker makrellen selvfølgelig hvis du har fisket den selv.

SYLTET: Legg makrellen til sylting i lake og nyt med rømme og ristet grovt brød. Foto: METTE MØLLER
SYLTET: Legg makrellen til sylting i lake og nyt med rømme og ristet grovt brød. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Smør med akevitt

- Du trenger ikke mange ingredienser og mye utstyr for å grille makrell. Litt folie og smør er egentlig nok, sier Arne Brimi.

Han dropper doble fiskerister, og griller makrellen enkelt på et ark aluminiumsfolie. Med skinnsida ned og smør på toppen. I smøret har han rørt inn litt akevitt for ekstra smak, men vanlig smør er også godt. Rett før fisken er ferdig, drypper han over litt irrgrønn timianolje.

Makrell - et sikkert sommertegn

- Sommerkål er perfekt tilbehør til makrellen. Grill den først kjapt, og la den så surre i ei panne sammen med litt smør, fløte og sennep. Enkelt å lage, og fenomenalt godt, sier Brimi.

MAKRELL OG SOMMERKÅL: Noe av det beste sommeren har å by på. Foto: METTE MØLLER
MAKRELL OG SOMMERKÅL: Noe av det beste sommeren har å by på. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hjemmerøkt

Med en neve flis og litt einer i ei langpanne kan du lage din egen varmrøkte makrell. Legg makrellen på rist over langpanna, strø på salt og dekk med folie. Så er det bare å sette det hele over grillen.

Test av makrell på boks

- Kontroller varmen, du skal klare å holde hånda over folien. Hvis den er for varm, så trekk den til side og la den hvile litt før du griller en runde til. Det skal ryke og lukte godt når du løfter på folien. Dette er skikkelig utemat, slik mat jeg er glad i å lage. Du står så mye friere når du jobber ute, sier Brimi.

VARMRØKT: Legg litt flis og einer på grillen, så får makrellen en god røkt smak. Foto: METTE MØLLER
VARMRØKT: Legg litt flis og einer på grillen, så får makrellen en god røkt smak. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han serverer den nyrøkte makrellen med grillede brødskiver og litt rømme. Smak til rømmen med friske urter, både persille og dill er nydelig til.

- Makrell er fenomenal sommermat. En feit og sunn fisk som vi gjerne kan spise mye av, sier Brimi.