TACOFIESTA! 
TACOFIESTA! Vis mer

NM i taco, oppskrift:

Sprit opp fredagstacoen: Taco av tynnribbe marinert i achiote-krydder og appelsinjuice

Slik lager du Trondheims beste taco, av det norskeste norske: Ribbe. 

Nå bugner butikkene snart av ribbe, som ber om å bli gnidd inn med salt og pepper og stekes saftig i ovnen - med sprøtt svor.

Og er fjorårets elleville priskrig på julemat en pekepinn på hvilken vei prisene vil gå, vil det kanskje være fristende å hamstre.

Om du så gjør, er det ingen grunn til å spise julemat tre ganger i uken frem til jul.

Vi foreslår du gir den meksikansk behandling.

Trondheims beste taco

Forrige uke ble Norges beste taco kåret, men ved siden av de stolte vinnere fra Bergen, var det herlige bidrag fra delfinalevinnerne fra de andre største norske byene.

Fra Frida restaurant i Trondheim stilte Hans Sandbrekkene og Antonio Guevara, begge med røtter i Mexico.

- Vi ville gjerne vise frem våre røtter, i smak, lukt og farger - samtidig som vi bruker noe av det norskeste norske, tynnribbe, sier Sandbrekke til Dagbladet.

Ribba har de marinert på klassisk meksikansk vis, og serverer den på en tortilla laget av blått maismel, servert med black eyed beans-puré, meksikansk salsa, syltete rødløk og sprøstekt (!) ost.

FRA BUNN: Hans Sandbrekke presser tortillas, mens Antonio Guevara steker den marinerte tynnribba. 
FRA BUNN: Hans Sandbrekke presser tortillas, mens Antonio Guevara steker den marinerte tynnribba.  Vis mer

En liten ordliste:

I oppskriften under vil du nok støte på endel ord og krydder du ikke har hørt om før - det gjorde i hvert fall vi!

Her er noen av dem, enkelt forklart, og forslag til hva du kan bytte dem ut med. Merk at smaken nok vil endres noe, så et annet alternativ er å kutte det helt ut. Her er det uansett bare å boltre seg - og ha det gøy!

Achiote – frøene fra Annato-treet. Opprinnelig fra Yucatan, Peninsula. Brukes både for sin sterke rustrøde farge, og nøtteaktige smak. Det kan være vanskelig å få fatt i krydderet, men det kan lønne seg å se litt forbi krydderhylla - fås også som saus (anatto) og paste.

Alternativ: Får du ikke fatt i dette, kan du prøve med en blanding av chili, paprika og spisskumen.

Blå mais – Mais kommer i mange versjoner og farger, fra hvit til mørk blåsvart, alle farger har sin egenartede smak. Blått maismel ser ofte nærmest grått ut.

Anternativ: Bruk vanlig maismel.

Nixtamalizado – en teknikk brukt til behandling av tørkede maiskorn. Stivelsen i maisen utvides ved koking sammen med kalk, slik at den kan brukes til tortillaproduksjon.

Tomatillo – betyr “liten tomat”, dog egentlig ikke en tomat, men et grønt bær i physalis-familien. Brukes som en grønnsak.

Alternativ: Grønn paprika kan brukes, sammen med litt syre for å balansere, for eksempel lime.

Epazote – Meksikansk urt - sitronmelde på norsk. Planten lukter skarpt, som petroleum, og en bitter smak.

Alternativ: Noen bruker korianderstilker, men for å få frem det bitre, kan vi anbefale at du bruker en dråpe angostura bitter eller to.

Les også: