Vil du bli birøkter? - Norge trenger 30 000 nye bikuber, sier ekspert

Stadig mindre norsk honning

Antall norske bikuber er nesten halvert siden 1980-tallet. Birøkt er trendy, men stadig færre satser profesjonelt på smaken av honning. 

FOR FÅ: Vårblomstringen er rett rundt hjørnet, men alt for få bier er ute og flyr, fastslår Norges Birøkterlag. Foto: Eli Åsen/Norges Birøkterlag
FOR FÅ: Vårblomstringen er rett rundt hjørnet, men alt for få bier er ute og flyr, fastslår Norges Birøkterlag. Foto: Eli Åsen/Norges Birøkterlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er vår, men hører du summing? Antall bikuber i Norge er nesten halvert siden 1980-tallet, melder Norges Birøkterlag, som oppfordrer flere til å kle seg i hvitt og satse på honningproduksjon.

- Det er flere grunner til at det er viktig å få økt antall bikuber raskt, fastslår seniorrådgiver i Norges Birøkterlag, Eli Åsen.

- Det handler om å sikre norsk matproduksjon i framtida, og det handler om å holde et fag i live, sier hun.

40 000 bikuber

Norske birøktere produserer ikke bare honning. Biene deres bidrar også til pollinering - også kalt bestøving - av både dyrkede vekster som frukt, bær og oljeplanter, og av ville vekster i naturen. Bier som flyr fra blomst til blomst og sprer pollen er viktig for at blomstrende planter skal formere seg. Både mengde og kvalitet på frukt og bær er avhengig av en vellykket pollinering.

Mens det på 1980-tallet summet i langt over 70 000 bikuber, er dagens tall omtrent 40 000.

- I løpet av de siste årene har mange av de største honningprodusentene gitt seg. De var produsenter med mellom femti og så mye som fem hundre kuber. Dette får konsekvenser både for matproduksjonen og for honningproduksjonen her i landet, forteller Åsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer