BASIS: Salt, pepper og olje. Sleng på litt eddik, og du er langt på vei. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
BASIS: Salt, pepper og olje. Sleng på litt eddik, og du er langt på vei. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Startkassen for studentkjøkkenet: Her er basisråvarene du bør ha i skapet

Ny bolig, tomt kjøkken? Her er handlelisten for deg som skal utstyre kjøkkenskapene fra scratch. 

Hvor starter man, når alle skap er tomme, og kontoen ikke nødvendigvis strutter?

- Det begynner med en pepperkvern, så du får ordentlig pepper. Ferdigkvernet pepper smaker ingen ting, sier Henrik Isaksson, kokk og grunnlegger av middagskassen Matkomfort, til Dagbladet.

Startkasse for studentene

Når det kommer til å utstyre kjøkkenet med redskaper, har Ikea tidligere hatt stor suksess med sin startpakke med det mest grunnleggende kjøkkenutstyret.

Det hadde vært genialt om noe tilsvarende finnes for matvarer, men den gang ei.

EXTRA VIRGIN: En god olivenolje gir mye smak til maten, og er en av de fire basisråvarene Adam Bjerck mener alle bør ha i skapet.  Foto: KIND / ADAMS MATKASSE
EXTRA VIRGIN: En god olivenolje gir mye smak til maten, og er en av de fire basisråvarene Adam Bjerck mener alle bør ha i skapet.  Foto: KIND / ADAMS MATKASSE Vis mer

For å gjøre det lettere for deg som skal utstyre et kjøkken helt fra bunnen, har vi satt sammen en liten handleliste med det aller mest nødvendige - og et par smakfulle livreddere.

Med dette i skapet er du rustet til å forvandle de aller fleste råvarer til en deilig middag.

Listen er laget med innspill fra kokkene Adam Bjerck og Henrik Isaksson fra matkasseleverandørene Adams Matkasse og Matkomfort.

De fire store

Nesten uansett hvem vi snakker med, og hvilket kjøkken vi er på, er det fire ting som går igjen.

- Salt, pepper, en nøytral olje til å steke i og en god olivenolje, kommer det kontant fra Adam Bjerck, når vi spør hva det minste minimum er, når man skal utstyre et kjøkken med basisråvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DET VIKTIGSTE: Som student har man sjelden mye plass til å oppbevare mat. Helgivis får du plass til det aller viktigste på en hylle eller to. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
DET VIKTIGSTE: Som student har man sjelden mye plass til å oppbevare mat. Helgivis får du plass til det aller viktigste på en hylle eller to. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Som nøytral olje anbefaler han solsikkeolje, som har et høyt røykepunkt og ikke smaker så mye, men du kan fint bruke en rapsolje eller annen nøytral olje som tåler høye temperaturer.

Isaksson slutter seg til dette, og presiserer som nevnt over at du også bør investere i en god pepperkvern.

Vi legger også gjerne til en god eddik blant det aller viktigste.

Du kan selvsagt erstatte det med sitroner eller annen syre, men vi anbefaler at du går for en eddik, så har du alltid litt syrlighet til maten for hånden.

Smaksetterne

I tillegg til det aller mest basale er det godt å ha noe som setter litt mer smak.

Hva du velger her, er litt avhengig av hvilken mat - eller hvilket kjøkken - du er mest glad i.

NYKVERNET PEPPER: Den lille detaljen som gjør den store forskjellen, ifølge Henrik Isaksson. Foto. MATKOMFORT
NYKVERNET PEPPER: Den lille detaljen som gjør den store forskjellen, ifølge Henrik Isaksson. Foto. MATKOMFORT Vis mer

Tror du at du vil lage mye italiensk mat, er oregano, basilikum og persille fint å ha. Til fransk mat er smør, dijonsennep og vin essensielt.

Til indisk mat hører det til en rekke eksotiske krydder, som kardemomme, koriander og sennepsfrø, og er det meksikansk mat som ligger ditt hjerte nærmest, er spisskumen, chili og lime essensielle råvarer.

- Du kommer langt med oregano og basilikum i tillegg til salt og pepper, sier Adam Bjerck til Dagbladet.

I tillegg trekker han frem spisskumen som et godt allroundalternativ, samt soyasaus.

- Hvitløk, chili og sitron er billige med masse smak, sier Isaksson, og tipser om å bruke både skall og saft fra sitronen.

Sitronsaft gir syre til maten, mens det er i skallet den fine sitronsmaken sitter. Riv skallet for den friske smaken, også i retter som ikke skal ha så mye syre.

Tips: Sitronsaft er en fin smaksforsterker, om du synes smaken blir litt kjedelig. Egner seg like bra til kjøtt som til fisk.

Noe du synes mangler på listen? Tips oss på mat@dagbladet.no, eller diskuter på vår Facebookside.

Les også:

Les mer