Norsk forsker roper varsko om insektsdød:

Statsråd bekymret: Tre av ti matvarer i fare

Insektdøden vil ramme oss der det gjør mest vondt: Midt i matfatet.

EPLER OG PÆRER: Dersom insekter blir utryddet, står produksjonen av en rekke matvarer i fare. En rekkke bie- og humlearter er essensielle i pollinering av frukt og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Leonid Eremeychuk / Shutterstock / Scanpix
EPLER OG PÆRER: Dersom insekter blir utryddet, står produksjonen av en rekke matvarer i fare. En rekkke bie- og humlearter er essensielle i pollinering av frukt og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Leonid Eremeychuk / Shutterstock / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer», melder The Guardian.

Den britiske avisa viser til en vitenskapelig artikkel i det anerkjente tidsskriftet for biologi, Biological Conservation, der det presenteres en vitenskapelig sammenstilling av ulik forskning på feltet. Den konkluderer med at insektenes skjebne kan være beseglet i løpet av få tiår.

- Rapporten er dramatisk, og viser katastrofale tall, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til Dagbladet.

Insekter er ikke bare viktige for biomangfoldet, men spesielt viktige som bestøvere - og essensielle i produksjon av matvarer som epler, pærer, avokado og tomat.

Rundt 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av humler og bier, ifølge tall fra Miljøfakta.

- Dette truer livsgrunnlaget vårt. Insektene er sentrale både for matvareproduksjonen vi har og de tjenestene naturen gir. Det går utover hele verdikjeden, men det vi nok vil merke på kroppen er hvordan det vil påvirke matproduksjonen.

Fram med utestemmen!

- Rapportens konklusjon er usedvanlig skarp, og det er på sin plass, sier Anne Sverdrup-Thygeson til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer