KLØPET BAK: - Det har vært slibrige kommentarer og klyp i rumpa, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, som nå varsler økt innsats mot seksuell trakassering i arbeidslivet. Foto: NTB/Scanpix
KLØPET BAK: - Det har vært slibrige kommentarer og klyp i rumpa, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, som nå varsler økt innsats mot seksuell trakassering i arbeidslivet. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie opplevde trakassering

Statsråden ble kløpet bak: - Har snakket med barna om å sette grenser

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har personlige grunner til å være sterkt engasjert i serveringsbransjens arbeid mot trakassering.

(Dagbladet): - Som veldig mange andre kvinner har også jeg opplevd tilfeller av seksuell trakassering, men ikke i jobbsammenheng. Det har vært slibrige kommentarer og klyp i rompa. Da det skjedde opplevde jeg det som meget ubehagelig, forteller arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til Dagbladet.

TAR GREP: Statsråd Anniken Hauglie varsler økt innsats mot seksuell trakassering. NTB/Scanpix
TAR GREP: Statsråd Anniken Hauglie varsler økt innsats mot seksuell trakassering. NTB/Scanpix Vis mer

Det er første gang statsråden står fram og forteller om sine egne erfaringer.

Hauglie reagerte sterkt da hun i helgen leste Dagbladets rapport fra norske restauranter i førjulstiden.

- Det er forferdelig å lese hva ansatte opplever på jobb. Dette er svært alvorlig og totalt uakseptabelt, kommenterte hun etter å ha lest saken.

- Gikk over streken

Hun påpeker at reglene som gjelder for oppførsel på jobben, også gjelder på julebordet:

Statsråden ble kløpet bak: - Har snakket med barna om å sette grenser

- Julebord er ikke en fribillett til å oppføre seg dårligere enn det man ellers gjør. Seksuell trakassering er ulovlig. Fest og ha det gøy på julebord, men hold fingrene av fatet. En ansatt jeg møtte på Engebret Café sa det godt: De ansatte står ikke på menyen.

Hun har selv vært utsatt for flere ubehagelige episoder, spesielt i yngre dager:

- Episoder der unge gutter og voksne menn gikk for langt. De pushet grenser og gikk over streken, det være seg på fest eller på byen, sier Anniken Hauglie.

Opplevelsene sitter så sterkt i at statsråden har vært påpasselig med å snakke med sine egne barn om hvordan de skal takle slike hendelser.

- Jeg har også snakket mye med egne barn om hvor viktig det er at de både respekterer andres grenser, og er tydelige på å markere egne. Skal vi komme problemet med trakassering til livs, tror jeg holdningsarbeidet vi foreldre gjør hjemme er helt avgjørende, sier hun.

Regjeringen tar grep

Nå varsler statsråden at regjeringen vil ta grep for å komme problemene til livs.

- Hvilke grep kan man gjøre for å bedre arbeidsmiljøet for de ansatte i restaurantbransjen?

- Det aller viktigste er at vi skaper et klima der de ansatte føler seg trygge på at det er riktig å varsle. Forebygging må høyere på agendaen. Vi må ha mer åpenhet og tørre å snakke om at det skjer. For å få trollet til å sprekke, må det frem i lyset.

SLAKTES: To eksperter fra Baker- og konditorlandslaget har testet årets godterikalendere. Det lønner seg å bruke mer enn 15 kroner, men spesielt én av kalenderne er mye dyrere enn den burde. Video: Henning Lillegård / Marie Røssland Vis mer

Som en følge av det forsterkede fokuset på problemstillingen, styrker nå Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) samarbeidet mot seksuell trakassering.

- De to skal ha felles opplæring for inspektører på kontorene til tilsynet som jobber mot de aktuelle bransjene. De lager også en nettbasert veileder med råd og forslag for å forebygge og hindre trakassering, og det skal i samarbeid med partene i arbeidslivet gjennomføres en felles veilednings- og tilsynskampanje i bransjen.

I tillegg til disse tiltakene opplyser Hauglie at det lages en opplæringspakke som blir lagt inn som en del av Arbeidstilsynets opplæringstilbud til arbeidsgivere.

Arbeidsgiverens plikt

En undersøkelse fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt viser at spesielt unge kvinner i restaurantbransjen hyppig er utsatt for seksuell trakassering. Statsråden mener at arbeidsgiveren har et spesielt ansvar for å trygge forholdene for denne spesielt utsatte gruppen:

- Arbeidsgivere som ikke allerede har gjort det, bør umiddelbart forsikre seg om at de unge kvinnene er informert om egne rettigheter, hvor grensene går, og hva lovverket sier. Arbeidsgiver har en plikt til å forebygge og hindre seksuell trakassering. De bør oppfordre unge kvinner til å si fra, fastslår Hauglie.

Hun oppfordrer også de eldre, mer erfarne ansatte til tydelig å vise at de står sammen med og verner om de yngre ansatte.

- Den nye satsingen fra Arbeidstilsynet og LDO betyr at unge kvinner nå får et sterkere vern. Når inspektørene banker på restaurantdøra kan det heretter like gjerne være seksuell trakassering som står på agendaen.