FESTIVAL I FESTIVALEN: Malt og Humle er Gladmats egen ølfestival med 16 norske bryggerier, her drikkes det øl og danses på bordene. Stavanger sentrum er langt fra øde under det som desidert er Norges største matfestival. Foto: MARTIN LARSEN
FESTIVAL I FESTIVALEN: Malt og Humle er Gladmats egen ølfestival med 16 norske bryggerier, her drikkes det øl og danses på bordene. Stavanger sentrum er langt fra øde under det som desidert er Norges største matfestival. Foto: MARTIN LARSENVis mer

Stavanger: Nå kan oljekrise, være oljekrise

Norges største matfestival fyller opp byen igjen.

Oljekrisen har vært et faktum i Rogaland i snart to år. Flere tusen oljejobber har i løpet av kort tid forsvunnet i Stavanger og Sandnes, og det har vært spesielt restaurant og hotellnæringen som har fått kjenne på de verste ringvirkningene som følge av nedskjæringene av oljefolk i byen.

MATGLEDE: Festivalen har alle slags mulige matserveringer, gaterestauranter, telt og foodtrucks. Foto: MARTIN LARSEN
MATGLEDE: Festivalen har alle slags mulige matserveringer, gaterestauranter, telt og foodtrucks. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Men under den årlige Gladmat feiringen, lar Rogalendingene oljekrise være oljekrise, og setter heller matgleden i sentrum.

Lite som minner om krise

Snart åtte år gamle Peder Rommerrud Orstad og familien fra Ganddal i Sandnes gleder seg alltid til folkefesten i Vågen.

- Vi spiste akkurat fjellrullen fra Ryfylkemat, den var veldig god, skryter Peder, syvåringen deler gjerne sine beste mattips for festivalen:

- Fjellrullen selvfølgelig, og lefse fra Solfrids mat, og ost fra Den blinde ku.

Familien synes heldigvis det er lite som minner om en økonomisk krise i matbransjen akkurat denne uka.

- Ikke annet enn at de mest overdådige stedene er borte, og kanskje det er litt mindre fokus på alkoholsalg, sier mor Birgit Rommerud Orstad.

- Det er positivt at de holder prisnivået nede. Du kan kjøpe små retter til bare 30 kroner over alt, sier far Ådne Rommerud Orstad.

MATTIPS: Peder Rommerud Orsdad deler gjerne ut tips for hvor den beste maten finnes på festivalen. Her med søster Liven og mamma Birgit. Foto: MARTIN LARSEN
MATTIPS: Peder Rommerud Orsdad deler gjerne ut tips for hvor den beste maten finnes på festivalen. Her med søster Liven og mamma Birgit. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Norges største matfestival

Festivalsjef Mona Vervik vier heller ikke oljekrisen mye oppmerksomhet under festivalen.

- Som den største matfestivalen i Norge har vi mellom 200-300 tusen besøkende gjennom hele uka, og nå som vi åpnet med strålende vær, tror jeg det blir utrolig mange mennesker som tar turen innom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Festivalen brukes ifølge Vervik flittig av publikum gjennom hele dagen - fra den åpner tolv til den stenger ved midnatt.

FESTIVALSJEFEN: Mona Vervik håper småretter til en billig penge gir folk en bedre måltid- og festivalopplevelse. Foto: MARTIN LARSEN
FESTIVALSJEFEN: Mona Vervik håper småretter til en billig penge gir folk en bedre måltid- og festivalopplevelse. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- Dette er en levende festival, og ikke kun en arena for å kjøpe mat.

- Vi ønsker at folk skal få smake på all maten her, derfor ble det innført for en tid tilbake at hver stand må ha en egen «Gladmat-rett» til 30 kroner, sier Vervik.

Tanken er at det er enklere å ta steget for å smake på noe nytt dersom porsjonene er små og prisen lav

- Folk får spise masse før lommeboka blir tom og magen full, ler Vervik.

- Jeg tror ikke det er andre festivaler som er like oppsatte på at det alltid skal være et billig alternativ tilgjengelig, fastslår hun.

SKÅL FOR STAVANGER: Flere restauranter har måttet stenge for godt, og byen har hatt harde tider, men det ser heldigvis ikke ut til å stoppe festivaldeltakerne på Gladmaten. Foto: MARTIN LARSEN
SKÅL FOR STAVANGER: Flere restauranter har måttet stenge for godt, og byen har hatt harde tider, men det ser heldigvis ikke ut til å stoppe festivaldeltakerne på Gladmaten. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer