Oljekrisen har vært et faktum i Rogaland i snart to år. Flere tusen oljejobber har i løpet av kort tid forsvunnet i Stavanger og Sandnes, og det har vært spesielt restaurant og hotellnæringen som har fått kjenne på de verste ringvirkningene som følge av nedskjæringene av oljefolk i byen.

Men under den årlige Gladmat feiringen, lar Rogalendingene oljekrise være oljekrise, og setter heller matgleden i sentrum.
Lite som minner om krise
Snart åtte år gamle Peder Rommerrud Orstad og familien fra Ganddal i Sandnes gleder seg alltid til folkefesten i Vågen.
- Vi spiste akkurat fjellrullen fra Ryfylkemat, den var veldig god, skryter Peder, syvåringen deler gjerne sine beste mattips for festivalen:
- Fjellrullen selvfølgelig, og lefse fra Solfrids mat, og ost fra Den blinde ku.
Familien synes heldigvis det er lite som minner om en økonomisk krise i matbransjen akkurat denne uka.
- Ikke annet enn at de mest overdådige stedene er borte, og kanskje det er litt mindre fokus på alkoholsalg, sier mor Birgit Rommerud Orstad.
- Det er positivt at de holder prisnivået nede. Du kan kjøpe små retter til bare 30 kroner over alt, sier far Ådne Rommerud Orstad.

Norges største matfestival
Festivalsjef Mona Vervik vier heller ikke oljekrisen mye oppmerksomhet under festivalen.
- Som den største matfestivalen i Norge har vi mellom 200-300 tusen besøkende gjennom hele uka, og nå som vi åpnet med strålende vær, tror jeg det blir utrolig mange mennesker som tar turen innom.
Festivalen brukes ifølge Vervik flittig av publikum gjennom hele dagen - fra den åpner tolv til den stenger ved midnatt.

- Dette er en levende festival, og ikke kun en arena for å kjøpe mat.
- Vi ønsker at folk skal få smake på all maten her, derfor ble det innført for en tid tilbake at hver stand må ha en egen «Gladmat-rett» til 30 kroner, sier Vervik.
Tanken er at det er enklere å ta steget for å smake på noe nytt dersom porsjonene er små og prisen lav
- Folk får spise masse før lommeboka blir tom og magen full, ler Vervik.
- Jeg tror ikke det er andre festivaler som er like oppsatte på at det alltid skal være et billig alternativ tilgjengelig, fastslår hun.
