ALLTID PÅ JOBB: - Jeg gleder meg til hver dag, og det bare moro når det er mye å gjøre, sier Steffan Bugge Andersen. Foto: Benedikte Eriksen
ALLTID PÅ JOBB: - Jeg gleder meg til hver dag, og det bare moro når det er mye å gjøre, sier Steffan Bugge Andersen. Foto: Benedikte EriksenVis mer

Elsker å glede andre

Steffan er matbutikkens trumfkort i julerushet: - Lærte oss noe viktig

- Det er klart jeg skal vise deg hvor pizzaen står. Men først må jeg si at det er hyggelig å se deg!

Hos Coop Prix Volden i Bodø har det vært travelt før jul. I likhet med alle matbutikker landet rundt, merker de ansatte at kundene har litt dårligere tid enn ellers: For det er så mye vi man skal huske på, mellom jobb, henting i barnehage og julegaveinnkjøp.

Men kjører du innom butikken hvor Steffan Bugge Anderssen (30) jobber, kan du være knallsikker på en ting: Det er veldig ryddig over alt, ikke en eneste tomflaske ligger og slenger foran panteautomaten - og du skal ikke se bort fra at du kan få med noen godord mens du putter varene i handleposene.

ANBEFALT: - Pizza er kjempegodt. Alltid! fastslår Steffan, her med stamkunden Dagrunn Kristensen.
ANBEFALT: - Pizza er kjempegodt. Alltid! fastslår Steffan, her med stamkunden Dagrunn Kristensen. Vis mer

- Må jobbe raskt

- Det er viktig å være blid, og det er så gøy å jobbe. Jeg har ikke tenkt å gi meg på lenge, i hvert fall ikke før jeg er 31! hoier Steffan som har jobbet i butikken siden 2010.

Steffan, som har Downs syndrom, var en de mange funksjonshemmede som ønsket seg ut på arbeidsmarkedet. Og han lyktes, takket være at mammaen Barbro Bugge Anderssen, var innom den lokale Coop Prix-butikken i 2010 og spurte om sønnen kunne bidra i staben.

- Jeg har vært flaskesjef helt fra starten og da må man jobbe raskt! sier Steffan som er blitt særdeles godt mottatt - både som kollega og av mange stamkunder.

- For oss betyr det mye å ha en som Steffan på arbeidsplassen. Han lærte oss noe viktig allerede fra første dag, om verdien av å være åpen, bry seg på en vennlig måte og være inkluderende. Steffan springer gjerne for å gi en klem til en kunde han er glad for å se, sånt gjør ikke vi. Men samtidig smitter hans utrolige humør over på oss andre og gjør oss til en enda mer sammensveiset gjeng, fastslår Benedikte Eriksen.

BETYDNINGSFULL: - Steffan er både en moroklump og samtidig veldig omsorgsfull, sier Benedikte Eriksen (t.v.) og Tonje Stangen som er blitt veldig glade i sin kollega.
BETYDNINGSFULL: - Steffan er både en moroklump og samtidig veldig omsorgsfull, sier Benedikte Eriksen (t.v.) og Tonje Stangen som er blitt veldig glade i sin kollega. Vis mer

Benedikte er en av Steffans kolleger i Coop Prix-butikken, og har også på nært hold fått oppleve hva det betyr for 30-åringen selv å ha en jobb å gå til. I mars måtte butikken være stengt en periode grunnet brann.

- Da var Steffan fortvilet, medgir Benedikte.

Fokuserer på det nære

- Jeg ble helt paff da jeg så i avisa at noen hadde satt fyr på butikken vår! Men så ordnet det seg igjen, innskyter Steffan før han forsvinner innover i lokalet - for det er en kunde som trenger hjelp til å finne frossenpizzaen hun leter etter.

Benedikte Eriksen og kollegene har også fundert mye på hvilken ekstrabonus det gir dem å ha en medarbeider som Steffan i gjengen.

STÅR PÅ: - Jeg liker at det er ryddig i butikken, sier Steffan Bugge Anderssen.
STÅR PÅ: - Jeg liker at det er ryddig i butikken, sier Steffan Bugge Anderssen. Vis mer

- Nå i desember er det ekstra lett å bli stressa, for de fleste av oss har hodet fullt av ting vi skal huske på. Steffan lar seg ikke påvirke og fokuserer alltid på det nære, og det som skjer her og nå: Jeg tror at alle har slags bedrifter hadde hatt godt av å åpne for mer mangfold og gjøre plass for slike ressurser. For oss betyr det enormt, konstaterer hun.

- Hvordan merker dere at Steffan er borte en dag?

- For det første er han veldig sjelden syk, og for det andre merker vi det med en gang han er borte - for da er det på langt nær så ryddig her! Og stemningen er heller ikke helt som den pleier, medgir kollegaen.

Når Steffan Bugge Anderssen ikke flyr rundt mellom reolene og fyller på varer eller jobber med andre ting, spiller han håndball, curling, svømmer og går på ski. I jula gleder han seg til å kose seg hjemme med foreldrene. Og deretter gleder han seg til å ta fatt på et nytt år, og å kunne stille på jobb helst en stund før han egentlig trenger å være der:

- Det gøyeste jeg vet, er å få inn kundene i butikken - for det er så mange der som kjenner meg fra før av. Nesten som familie, konstaterer Steffan.

- Viktig for alle å ha et arbeid

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon mener funksjonshemmede er en skjult ressurs og maner til nasjonal dugnad for å få flere som solstrålen i Bodø i jobb.

ENGASJERT: Ingeborg Vea i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
ENGASJERT: Ingeborg Vea i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Vis mer

- 85.000 funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet og ønsker seg en jobb å gå til. Det er ofte ikke nok med topp kvalifikasjoner og stor motivasjon. Har du en funksjonshemning stiller du som oftest bakerst i køen. Med jobb følger verdighet, fellesskap og opplevelsen av å bidra i samfunnet, sier Ingeborg Vea, kommunikasjonsansvarlig i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Hun mener at vi trenger flere arbeidsgivere som Coop Prix Volden i Bodø, som tør å gi mennesker med en funksjonsnedsettelse en sjanse.

- Hvis de først tar sjansen vil de oppleve å få topp motiverte og ofte topp kvalifiserte medarbeidere tilbake, noe historien om Steffan viser. Det er viktig for alle å ha et arbeid, og mange trenger noen allierte for å få det til, konstaterer Vea.