Skjenkestopp i Oslo:

Stenger Oslo: - Frykter konkurser

Kristin Krohn Devold frykter for konkurser i Restaurant-Oslo.

SJOKKBESKJED: På Statholdergaarden vurderer de nå situasjonen nøye, forteller Bent Stiansen. De er ikke de eneste. Foto: Tore Meek / NTB
SJOKKBESKJED: På Statholdergaarden vurderer de nå situasjonen nøye, forteller Bent Stiansen. De er ikke de eneste. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom beskjeden restaurant- og utelivsbransjen i Oslo har fryktet. Fra mandag klokka 24 er det full skjenkestopp i hovedstaden.

- Smittesituasjonen er alvorlig i Europa, og vi ser nå en kraftig smitteøkning også i Norge. Byrådet kommer derfor til å stramme ytterligere inn i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse klokka ett i dag.

Bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv frykter innstrammingene vil føre til flere permitteringer, oppsigelser - og ikke minst konkurser.

TILBAKE TIL START: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv forventer at regjeringen ser på støtteordninger i etterkant av de annonserte innstrammingene. Foto: NHO Reiseliv
TILBAKE TIL START: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv forventer at regjeringen ser på støtteordninger i etterkant av de annonserte innstrammingene. Foto: NHO Reiseliv Vis mer

- De nye restriksjonene setter reiselivet tilbake til samme situasjon vi hadde i mars. Da må vi ha de samme støttetiltakene som i vår. Kompensasjonsgraden må opp til minst 80 prosent og utbetalingstaket per bedrift må økes til 80 millioner i måneden. Vi forventer at regjeringen får dette på plass i starten av neste uke. Noe annet er fullstendig uforsvarlig skal vi bevare restaurant- og utelivsbransjen i hovedstaden, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, i en pressemelding.

Må selge «Lompa»

De siste ukene har flere restauranter og utesteder annonsert at de stenger dørene på ubestemt tid. Blå, Elsker, Cafe Christiania og Nieu Scene Soria Moria er blant dem.

I dag kunne også Dagens Næringsliv melde at Nevzat Arikan og Rodeløkka Invest selger Olympen, eller «Lompa», som restauranten heter på folkemunne.

Restauranten er allerede lagt ut for salg, for å berge resten av restaurantene som eies av Rodeløkka Invest, som Nedre Foss Gård, Schous-kvartalet, Noahs Ark og Arakataka.

- Vi er nødt til å berge morselskapet, sier Arikan til Dn.no.

- Triste

- Vi er triste og lei oss. Skal vurdere situasjonen etter denne sjokkbeskjeden og ta samling i bunn, skriver Bent Stiansen, kjøkkensjef og eier av Michelin-restauranten Statholdergaarden i en sms til Dagbladet.

Hos Lava-gruppen ser de på andre muligheter.

- Vi stenger der vi blir nødt, men har ikke bestemt noen steder ennå, sier Anders Braathen, en av medeierne og gründerne av Lava.

- Vi kommer til å satse alt på take away og mat kit.

Lava-gruppen eier restauranter som Smalhans, Sentralen, Hrimnir, Hitchhiker, Katla og Golden Chimp.

TAKE AWAY: Golden Chimp er en av flere restauranter som la om menyen til takeawayvennlige retter i vår. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Elisabeth Dalseg / Dagbladet Vis mer

Golden Chimp begynte med mat-kits, pakker med mat der man ferdigstiller rettene hjemme, allerede i vår, og flere av de andre restaurantene har fulgt etter. Sist ute er Katla, som lanserte flere matkits i forrige uke. Her kan man blant annet få den gode kebaben som takeaway - eller et kit der man selv kan lage kebab til fire personer.

- Verre enn fryktet

Sebastian Myhre er kjøkkensjef og en av flere eiere som driver Fyr Bistronomi, Stallen Restaurant og et knippe andre steder i Oslo. Han er helt paff etter dagens nyheter:

- Jeg fryktet betydelige begrensinger, men var ikke forberedt på fullstendig skjenkestopp. Nå kaster vi oss rundt for å begrense skadene både for våre steder og personal, og ser om det er mulighet for drift uten alkoholservering på de forskjellige konseptene. Det ville da eventuelt vært ene og alene for å bevare så mange arbeidsplasser som mulig, sier han til Dagbladet.

- Nå er vi i en situasjon hvor det bare er å glemme bærekraftig økonomisk drift, ei heller noen redningspakker. Derfor står man i limbo og prøver å gjette på fremtiden.

Han peker også på at den nasjonale dugnaden selvsagt veier tungt.

- Hovedfokus nå er å gjøre alt vi kan for å ta vare på våre flotte steder og ansatte. Jeg er trygg på at vi skal komme oss gjennom dette også, og tviholder på håpet om at Oslo by er flinke til å bruke serveringsbransjen godt når vi kan åpne for vanlig drift igjen.

- Vi må også be om at regjeringen følger Raymond Johansen’s oppfordring om å komme på banen omgående får å redde stumpene av denne bransjen, er Myhres oppfordring.

- Frykter langvarig nedstenging

- Dette er kroken på døra i minst tre uker, sier Eirik Strøm Lillebø, en av innehaverne av Gamle Raadhus restaurant i Oslo, når Dagbladet tar kontakt etter pressekonferansen.

Han frykter nedstengingen kan vare til over jul.

- Vi får håpe det ordner seg. Vi må bite tennene sammen og håpe at det kommer en støtteordning som gjør at restaurantene kan være åpne den dagen viruset er borte.

Raymond Johansen understreker at dette vil ramme reiselivet hardt, og ber regjeringen komme med nye økonomiske tiltak for å berge arbeidsplasser:

- Reiselivet og utelivet er dramatisk rammet og opplever dramatisk omsetningssvikt i en bransje som sysselsetter mange med lav formell kompetanse. Smittetiltak og økonomiske tiltak må gå hånd i hånd. Vi skal redde liv og helse, men også arbeidsplasser. De økonomiske tiltakene må styrkes. Jeg ber om at regjeringen kommer med nye økonomiske tiltak. Tiltakene må vare så lenge pandemien varer, sier byrådslederen i Oslo.

Her er de nye tiltakene som gjelder i Oslo fra klokka 24, mandag:

  • Alle treningssentre, kinoer, teatre, lekeland, bowlinghaller og liknende stenges.
  • Bibliotekene holdes fortsatt åpne, det samme gjør organisert barneidrett.
  • Det innføres full skjenkestopp.
  • Alle innendørs arrangementer skal opphøre. Begravelser og bisettelser unntas.
  • Breddeidretten for voksne stoppes.
  • Alle cuper og turneringer for barn skal avlyses.
  • Det innføres rødt nivå på videregående skoler.
  • Det innføres krav om at butikker og kjøpesentre legger til rette for at det er minimum to meters avstand mellom kunder. Vakthold innføres om nødvendig.
  • Det blir påbud om munnbind i taxi, både for sjåfører og passasjerer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer