Fant funn etter rotter:

Stengte populært lekeland: - En reell helsefare

Kjøkkenet til Bulder Lekeland måtte holde stengt i ett døgn etter ekkelt funn.

SLO ALARM: Bak en oppvaskbenk og et fryseskap på kjøkkenet til lekelandet fant inspektørene fra Mattilsynet ekskrementer fra rotter. Foto: Mattilsynet
SLO ALARM: Bak en oppvaskbenk og et fryseskap på kjøkkenet til lekelandet fant inspektørene fra Mattilsynet ekskrementer fra rotter. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Jeg melder fra om observasjon av små, avlange, harde biter på handikaptoalettet på Bulder Lekeland. Jeg ønsker at dere skal undersøke stedet fordi de har matservering, og jeg vil vite at maten jeg kjøper oppbevares rett. Det verst tenkelige er om rotter gnager i maten og overfører skadelige bakterier. »

FOKUS PÅ MATSIKKERHET: Avdelingssjef Nina Merete Vehus i Mattilsynet
FOKUS PÅ MATSIKKERHET: Avdelingssjef Nina Merete Vehus i Mattilsynet Vis mer

Ovennevnte bekymringsmelding fra en anonym varsler gjorde at Mattilsynet i februar rykket ut til Bulder Lekeland i Arendal. På kjøkkenet fant de et hull i gulvet, og ekskrementer fra rotter bak en oppvaskbenk og et fryseskap. Mattilsynet vurderte regelbruddet svært alvorlig, og stengte kjøkkenet med umiddelbar virkning uten forhåndsvarsel.

– Rotter er reservoarer for en rekke smittsomme sykdommer, og kan utgjøre en reell helsefare for mennesker. Så lenge skadedyr kan komme inn på kjøkkenet, er det en risiko for overføring av smitte til utstyr, innredning og over til maten, står det i tilsynsrapporten.

Pusset opp kjøkkenet

Etter en ny inspeksjon av Bulder Lekeland seinere i februar var alle spor etter skadedyr fjernet. De hadde lagt nytt gulv og malt veggen. Et skadedyrfirma hadde støpt igjen hullet. Bulder Lekeland fikk derfor åpne kjøkkenet igjen. For å sjekke at Bulder Lekeland opprettholder kravene framover, varsler Nina Merete Vehus, avdelingssjef for Mattilsynet i Agder, at de følger opp alle smilefjesvirksomheter årlig, og oftere ved behov.

PUSSET OPP: Ifølge styreleder for Bulder Lekeland oppsto rotteplagen som følge av en skjult vannlekkasje i ytterveggen. Nå er alt i orden igjen.
PUSSET OPP: Ifølge styreleder for Bulder Lekeland oppsto rotteplagen som følge av en skjult vannlekkasje i ytterveggen. Nå er alt i orden igjen. Vis mer

– Pleier dere å finne mye avvik på tilsvarende serveringssteder?

– De aller fleste stedene får smilefjes, men avvik forekommer, sier Vehus.

Nå har vi pusset opp, og er sikker på at dette ikke vil hende igjen. Rune Tveit, styreleder for Bulder Lekeland

Rune Tveit, styreleder for Bulder Lekeland, forteller at rottene skyldtes en liten skjult vannlekkasje i ytterveggen som hadde fått en planke på gulvet til å råtne over tid. Der hadde det oppstått et lite hull som gjorde det mulig for dyr å komme opp. Skaden oppsto i hjørnet inntil en yttervegg av kjøkkenet som gjorde at de ansatte ikke hadde lagt merke til det.

– Samme kvelden som inspeksjonen rev vi ut hele kjøkkenet, fylte hullet med betong og flislagte gulvet. Vi holdt på hele natta og fikk åpne igjen dagen etter. Det var forferdelig at dette skulle skje, men nå har vi pusset opp, og er sikker på at dette ikke vil hende igjen, sier han.

Oppdaget flere brudd

Under den andre inspeksjonen i forrige måned fant Mattilsynet også brudd på regelverk knyttet til internkontroll. Bulder Lekeland kunne ikke vise til dokumentasjon på temperaturer i kjøle- og fryseinnretninger. Kjøleskapet var skittent, og det var ikke etablert skriftlige rutiner for avviksbehandling, korrigerende tiltak og internrevisjon. I tillegg var plakaten for smilefjesrapporten fjernet. Tveit forteller at han har hatt et møte med de ansatte, og at rutinene knyttet til internkontroll nå skal være i orden. Mattilsynet bekrefter dette.

De offentlig kjente regnskapene for Bulder Lekeland viser at selskapet blir stadig mer populært og økte omsetningen fra kr 3.651 000 i 2016 til 3.889.000 i 2017. Overskuddet for 2017 endte på kr 588.000.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer