BLE STENGT UMIDDELBART: Populære TGI Friday's midt i Oslos paradegate Karl Johan ble i går stengt for matservering med øyeblikkelig virkning. Fredag kveld fikk de servere mat igjen. Foto: TGI Friday's
BLE STENGT UMIDDELBART: Populære TGI Friday's midt i Oslos paradegate Karl Johan ble i går stengt for matservering med øyeblikkelig virkning. Fredag kveld fikk de servere mat igjen. Foto: TGI Friday'sVis mer

TGI Friday's Karl Johan stengt av Mattilsynet

Stengte TGI Friday's med øyeblikkelig virkning. Se Mat­tilsynets skrekkbilder

Fant så alvorlige brudd på reglene at Mattilsynet var bekymret for mattryggheten.

(Dagbladet): Det ble ingen god fredag for restaurant TGI Friday's på Karl Johan i Oslo etter at Mattilsynet i går stengte matserveringen med øyeblikkelig virkning.

Sultne gjester måtte snu i døra, eller nøye seg med noe å drikke.

Restauranten hadde inntil videre ikke lov til å tilberede og servere noe spiselig, men kunne holde åpent med servering av drikke fra baren.

«I dette tilfellet finner vi at det av hensyn til mattryggheten er nødvendig å utføre umiddelbare tiltak. Vi fatter derfor hastevedtak i saken», heter det i rapporten fra kontrollen, som Dagbladet har fått tilgang til.

Fredag kveld åpnet restauranten igjen for matservering. Da hadde restauranten utbedret de mest alvorlige avvikene, og fikk lov til å tilberede mat igjen.

Det bekrefter Mattilsynet til Dagbladet.

- De har likevel fått noen varsler om pålegg fra oss. De må blant annet utbedre internkontroller og lage en plan for vedlikehold, sier Marit Kolle, avdelingsleder for Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum, til Dagbladet.

Også i 2015 stengte Mattilsynet en TGI Fridays-restaurant, blant annet etter funn av kakerlakker på bardisken

MATTILSYNETS KOMMENTAR TIL BILDET: «Boksåpner var svært skitten (gammel størknet skitt, matrester og fett)». Foto: Mattilsynet
MATTILSYNETS KOMMENTAR TIL BILDET: «Boksåpner var svært skitten (gammel størknet skitt, matrester og fett)». Foto: Mattilsynet Vis mer

Tidligere i dag beskrev Kolle situasjonen slik:

- Avvikene inspektørene fant var av en så alvorlig karakter at de besluttet å umiddelbart stenge stedet for matservering, opplyser Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet Oslo, Asker og Bærum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var først og fremst skitt, dårlig hygiene og uorden som fikk Mattilsynets inspektører til å fatte vedtaket om stenging av kjøkkenet. Hun understreket at dette gjaldt for alle lokaler tilknyttet selve kjøkkenet, oppvaskavdelingen inkludert.

MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Mattilsynet vurderer regelbruddene som svært alvorlige for mattryggheten.» Her er det vekst av mose på lagergulvet.
MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Mattilsynet vurderer regelbruddene som svært alvorlige for mattryggheten.» Her er det vekst av mose på lagergulvet. Vis mer

I Mattilsynets rapport het det blant annet:

«Det var gjennomgående dårlig renhold og orden i virksomheten. Dette gjelder alt utstyr og all innredning i virksomhetens kjøkken og lokaler i tilknytning til kjøkken. Det er mye fett, matrester, mye søl, gammelt inntørket skitt, seige og fettete overflater mm.»

«Det henger svart samling av støv, fett og skitt fra taket over rent utstyr i ren sone og mathåndtering.»

«Ansatt i oppvaskavdelingen bruker samme gummihansker til rent og urent utstyr.»

MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Utstyr lagret i ren sone var med matrester og mye fukt og fett.». Foto: Mattilsynet
MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Utstyr lagret i ren sone var med matrester og mye fukt og fett.». Foto: Mattilsynet Vis mer

«Ansatte på kjøkkenet bruker ringer (ikke giftering) ved matlaging.»

«Oppvaskmaskiner og isbitmaskiner var skitne. Det var mye matrester langs kantene til hette til oppvaskmaskin både inni og ute. Det var mye matrester og gammelt belegg i ren sone i oppvasklinjen. Veggene og gulvet, flater under oppvasklinjen var dekket av gammelt skitt med fett og søl.»

MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Veggene og gulvet, flater under oppvasklinjen var dekket av gammel skitt med fett og søl.» Her et bilde fra undersiden av en arbeidsbenk. Foto: Mattilsynet
MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Veggene og gulvet, flater under oppvasklinjen var dekket av gammel skitt med fett og søl.» Her et bilde fra undersiden av en arbeidsbenk. Foto: Mattilsynet Vis mer

«Rent og urent utstyr lagres om hverandre. Ansatte med kokkeklær går inn i søppelrom og setter opp stativer til transport av mat, samt fjerner avfall.»

Legger seg flate

TGI Friday's la seg flate og beklaget forholdene.

- Vi er oppriktig lei oss. Dette skal ikke skje, sier Kjersti Ringholm Ulstein, administrerende direktør i TGIF Scandinavia, i en kommentar til Dagbladet om stengingen av kjøkkenet.

- Vi har nå satt inn alle ressurser for å komme tilbake i normalsituasjon, og håper at vi får åpnet innen få timer, fortsetter Ulstein.

MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Rent og urent utstyr lagres om hverandre.» Her, en hylle beregnet på lagring av rent utstyr. Foto: Mattilsynet
MATTILSYNETS KOMMENTAR: «Rent og urent utstyr lagres om hverandre.» Her, en hylle beregnet på lagring av rent utstyr. Foto: Mattilsynet Vis mer

Dagbladet var en tur innom det vanligvis så godt besøkte serveringsstedet på Oslos paradegate fredag formiddag, og kunne bekrefte at det ikke sto noe mat på bordene. Bare et par turister satt med hvert sitt glass kald drikke på et av fortausbordene.

Også i januar i fjor måtte denne restauranten stenge på dagen. Den gang på eget initiativ, etter funn av spor etter rotter i kjelleren.

«Stengt for renovasjon», het det den gangen, ifølge Aftenposten. Dagens forklaring på innstilt matservering er «problemer med kjølingen», slik en ansatt forklarte situasjonen overfor Dagbladet.

- Hvor lenge kjøkkenet må holdes stengt, er uvisst. Det avhenger av når Mattilsynet får en redegjørelse fra restauranten for hvordan man har fulgt opp forholdene som ble påtalt. Det er for eksempel ikke nok at man har foretatt overflaterengjøring. Her er det også nødvendig med en rekke overordnede tiltak og gjennomgang av restaurantens rutiner, kommenterer Marit Kolle i Mattilsynet.