Sommerpraten:

Stiansen: - Jeg har brukt hele pensjonen

Superkokkens prosjekt har også gjort ham veldig fornøyd.

HUS, GOLF OG GOD GRILLMAT: Bent Stiansen nyter lange dager i Provance på sommeren. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
HUS, GOLF OG GOD GRILLMAT: Bent Stiansen nyter lange dager i Provance på sommeren. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Bent Stiansen sier han bruker for mye penger på hus og for mye tid på golf.

Og det kan hende han har rett. Vi tok en prat med Stiansen - mest for å lure en god sommeroppskrift ut av kokken som har hatt Michelinstjerne lengst i Norge.

Retten (se nedenfor) er nok litt for enkel for hans restaurant Statholdergaarden, men desto bedre for oss som skal lage den.

- Hvordan skal du tilbringe sommeren?

- Nå har vi brukt masse tid og penger på et nytt hus i Provence. Det har blitt så flott! Så nå skal vi virkelig høste fruktene og kose oss mye der.

- Et nytt hus i Provence?

- Ja, vi solgte det gamle. Og så kjøpte vi nabotomta når den plutselig ble lagt ut for salg. Utsikten er bedre!, sier Stiansen.

Tonen i stemmen er ikke til å ta feil av: Her er det en som gleder seg til sommerferie.

- Vi har holdt på veldig. Og så har vi vært opptatt av å bruke masse og stein og gjenbruke materialer. Man må tenke bærekraftig. Jeg har brukt hele pensjonen på dette prosjektet!

- Hva er den beste sommermaten?

- I hagen har jeg over 40 spiselige ting, tror jeg. Alt fra poteter til markjordbær, sier han og forteller hvor mye glede han har av å høste fra hagen.

- Om sommeren er jeg veldig glad i alt som er lett. Og jeg liker best å lage grillmåltider med masse grønnsaktilbehør! Og fisk!

- Hva legger du oftest på grillen?

- Det viktigste er variasjon, faktisk. Kanskje legger jeg kylling oftest på grillen. Men jeg bruker også entrecôte. Og masse, masse fisk. Ja, og grønnsaker, sier han entusiastisk før han plutselig kommer på noe:

- Men, du, jeg må bare nevne det. I går spiste jeg østers som var rullet i en løpstikkepesto – og så varmet lett opp – det kan godt hende denne blir en sommerhit for meg!

- Hva har du i glasset?

- I Provence er det rosévin. Det er jo her rosévinen kommer fra. Ellers drikker jeg mye godt vann. I mitt tilfelle vil jeg faktisk si at forholdet mellom vin og vann er omtrent en til ti. Jeg er litt pietistisk. Jeg har sett så mye dritt i bransjen når det gjelder alkohol. Det gjør noe med deg.

- Hvordan er den perfekte sommerdagen?

- Jeg har utviklet en langt framskreden lidelse som heter golfdilla, forklarer han og forklarer inngående hvordan dette fortoner seg.

- Så en perfekt dag begynner tidlig på golfdagen med at jeg slår hole in one på golfbanen St. Endroel. Og så vil jeg ta meg et bad og spise lett lunsj. Litt seinere venter en kaffe i skyggen på en kafé i byen, og får selv denne kaffen til å høres ut som et eventyr.

- Og når vi blir sultne igjen, så griller vi litt fisk eller kylling – og serverer det med masse provençalske grønnsaker og urter.

- Om jeg skulle oppsummert de siste åra, så har jeg brukt altfor mye penger på hus og altfor mye tid på golf. Men, men… Det finnes verre ting!

- Saltvann eller ferskvann?

- Saltvann. Jeg har til og med saltvannsbasseng. Også det fordi det er mer miljøvennlig, forteller Stiansen.

- Overbevis meg: Hvorfor skal jeg lage akkurat dette (se nedenfor)?

- Med denne retten er det sørlendingen i meg som snakker. Det er altså makrell som er syrlig og et ørlite sting fra sennepen og løken. Og jeg kan nesten ikke få nok dill på sommeren. Det er sommerurten framfor noen, sier han og nå kiler dillen under nesa allerede.

- Her er det kombinasjonen av det friske, deilige, den råmarinerte fisken, syrlig løk og sterk sennep som rundes av med kremede poteter. Og dill! Retten har balanse og variasjon – slik som gjør alle måltider bedre.

PYNTER MAKRELLEN: Stiansen serverer gjerne markell om sommeren - og her får den selskap av sennepssaus, løkmarmelade og dillpoteter. Foto: Sara Johannessen
PYNTER MAKRELLEN: Stiansen serverer gjerne markell om sommeren - og her får den selskap av sennepssaus, løkmarmelade og dillpoteter. Foto: Sara Johannessen Vis mer