Stiansen om stjerne:
- De fortjener den

Det spekuleres høyt og lavt om hvem som får de ettertraktede Michelin-stjernene. Her er de heteste kandidatene.

MATGUIDEN: Førstkommende mandag får vi vite hvem som havner i den ettertraktede Michelin-guiden. I Norge er det særlig knyttet spenning til om Maaemo mister alle stjernene. Bent Stiansen trekker fram À L'aise som en het kandidat. Og, hva med Bergen? De har aldri hatt en Michelin-stjerne. Foto: Scanpix
MATGUIDEN: Førstkommende mandag får vi vite hvem som havner i den ettertraktede Michelin-guiden. I Norge er det særlig knyttet spenning til om Maaemo mister alle stjernene. Bent Stiansen trekker fram À L'aise som en het kandidat. Og, hva med Bergen? De har aldri hatt en Michelin-stjerne. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld blir det klart hvem i Norden som kan smykke seg med restaurantverdens mest ettertraktede stjerner. Det er som vanlig knyttet stor spenning til eventuelle nykommere, hvem som beholder og hvem som mister stjernene.

SPEILSALEN: Christopher Davidsens nye restaurant på Britannia er blant favorittene til å få en stjerne i år. Foto: Elisabeth Dalseg
SPEILSALEN: Christopher Davidsens nye restaurant på Britannia er blant favorittene til å få en stjerne i år. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Jeg blir ikke overrasket om Christopher Davidsen på Speilsalen i Trondheim får en stjerne, sier Bent Stiansen, som selv driver Statholdergaarden i Oslo, restauranten som har hatt den høythengende Michelin-stjerna siden 1998.

- Ellers er min nabo Rest også en som er verdt å merke seg. Og vi skal heller ikke se bort fra at Sven Erik Renaa og RE-NAA får to stjerner. Det ville vært morsomt, sier Stiansen.

STJERNEHÅP: Bent Stiansen tror À L'aise endelig skal få sin første Michelin-stjerne. Foto: Scanpix
STJERNEHÅP: Bent Stiansen tror À L'aise endelig skal få sin første Michelin-stjerne. Foto: Scanpix Vis mer

À L'aise har også gode sjanser. De fortjener en stjerne i år.

Håper på Heidi

Sebastian Myhre, hvis nyåpnede restaurant Stallen kan være en Michelin-kandidat om timingen stemmer, peker også på Jimmy Øien og teamet hans på Rest.

- Det fortjener de virkelig.

Myhre tror også Ulrik Jepsen og À L'aise, den franske restauranten som i flere år har vært tippet en stjerne, kan være aktuell.

- Ellers håper jeg Heidi Bjerkan får den anerkjennelsen hun fortjener. Credo har potensial til to stjerner, sier Myhre. – Og så må vi nevne Under, de har nok også en sjanse. Men, generelt er det vanskeligere å forutsi hvordan guiden tenker. De har blitt mindre forutsigbare.

Lite rykter

Flere av kokkene Dagbladet har vært i kontakt med sier det har vært lite rykter om nye stjerner i år – blant dem er Credos Heidi Bjerkan.

- I Trondheim kan vi håpe på at får minst én ny stjerne, sier hun til Dagbladet.

Det er to restauranter hun vil trekke fram. Den allerede nevnte Speilsalen på nyoppussede Hotel Britannia er en, men Bjerkan har enda et stalltips:

- Restaurant Røst har jobbet godt i lang tid og lager mat på et høyt nivå. De fortjener heder og ære, sier Bjerkan.

Ulrik Jepsen À L'aise har ikke noen formening om det blir noen nye stjerner i år, verken til dem selv eller andre restauranter, men han håper flere hardtarbeidende flinke kokker blir belønnet.

Bjørn SvenssonGalt, som har én stjerne i Michelin-guiden, tror også at Rest, Under og À L'aise er mulige stjerne-kandidater.

I tillegg tror han Speilsalen på Britannia kan være aktuell.

Er dette À L'aises år?

Om i år er året À L'aise vil bli belønnet med en stjerne er han ikke sikker på, men han vil ikke utelukke det.

- Vi har ikke endret noe i forhold til andre år – vi har kjørt på med vårt konsept, og kommer ikke til å endre på det. Men våre gjester er overstrømmende fornøyde, og vi har tre år med konstante toppanmeldelser, sier han.

Mikael Svensson driver restaurant Kontrast som også glimrer med en stjerne i guiden. Han peker også på den franske restauranten på Majorstua:

- À L'aise fortjener en stjerne! Jeg håper virkelig de får den i år.

- Rest er også en sterk kandidat, sier Svensson.

- Hva med byene utenfor Oslo?

- I Trondheim er Speilsalen høyaktuell. Og så vil jeg nevne Bare i Bergen, ryktene forteller at de har mye godt på gang!

- Lysverket er også en fantastisk restaurant. Den beste kyllingen jeg noensinne har smakt, spiste jeg der.

- Ingen i Norge har jo to?

-Nei, men det hadde vært moro, tror det er på tiden at noen får det. Det er ikke godt å si hvem som får det til!

Kan Maaemo miste stjernene?

En restaurant det er knyttet stor spenning til om beholder sine stjerner er Maaemo. Maaemo stengte som kjent dørene før jul, og åpner en ny restaurant i nye lokaler om ei uke.P

Får de stjernene med seg?

- De burde jo beholde stjernene, men det er jo litt uavklart. Men, selv om de flytter har de stort sett samme team, så jeg tror de beholder alle tre, sier Mikael Svensson. Myhre mener også det er vanskelig å si noe sikkert:

- Det blir spennende med Maaemo. Det er ikke noen selvfølge at de beholder tre stjerner nettopp fordi de flytter, sier Myhre.

- Jeg synes selvsagt det ville være rart om vi er med i årets guide siden vi ikke har en åpen restaurant som Michelin har kunne besøke, sier Esben Holmboe Bang til Dagbladet.

- Målet med å flytte Maaemo var å utvikle oss videre. Da må man bryte opp med det komfortable og fortsette å ofre og satse. Å starte reisen på nytt betyr blanke ark. Jeg har aldri hatt mer lyst til å gi alt.

I forkant av flyttingen sa Holmboe Bang til Dagbladet at han selvsagt fryktet at stjernene kan ryke. Det kan hende de må starte på nytt med den nye restauranten.

- Det er litt ekstra spennende – og deilig – at Michelin er så uforutsigbare. Alt er mulig i den nye guiden, ingen stjerner eller tre stjerner – ingen vet hva de tenker.

Danske Rasmus Kofoed, kjøkkensjef og medeier i Geranium, Danmarks eneste trestjernersrestaurant, er også spent på hvordan Michelin forholder seg til Maaemos flytting.

- Spørsmålet er om de ser på det som en helt ny restaurant – eller om de ser på det som at de bare har byttet lokaler. Man vet aldri med Michelin.

Og i Danmark er alles oppmerksomhet rett mot Noma – som flere ganger er kåret til verdens beste restaurant, selv om de aldri har hatt mer enn to stjerner i Michelin-guiden. Og dessuten er restaurantverden spent på hvordan den superhypede Alchemist gjør det - her er det investert vanvittige 100 millioner danske kroner. Alchemist åpnet dørene med nytt konsept i nye lokaler for bare noen måneder siden, og ble allerede i oktober kåret til Danmarks beste restaurant – men har altså ikke blitt vurdert av guiden ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer