BEDERVET KJØTT: Mattilsynet og politiet slår stadig oftere ned på omsetning av stjålet kjøtt i forretninger og restauranter i Oslo-området. Mye av kjøttet er bedervet og kan være farlig å spise. Video: Didrik Sæther Vis mer

Mattilsynet og politiet gjør ukentlige kjøttbeslag:

Stjålet mat selges i Oslo-butikker: - De legger bedervet kjøtt i marinade

Organiserte bander stjeler kjøtt i dagligvareforretninger, og selger det videre til kjøttforretninger. Mattilsynets funn viser at mye av kjøttet er bedervet og helsefarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Når noen går inn i en kjøttbutikk på Grønland i Oslo tungt lastet med fulle plastposer og kommer ut igjen tomhendt, er det selvsagt noe som skurrer.

Episoden ble observert av politiet i forbindelse med et spaningsoppdrag i mars i fjor. Mannen de holdt øye med var en kjent vinningskriminell.

<strong>PROBLEM:</strong> - Mattilsynet oppdager stadig oftere salg av stjålet, og ofte bedervet, kjøtt i Oslo-området, forteller seniorinspektør Håvard Johansen.
PROBLEM: - Mattilsynet oppdager stadig oftere salg av stjålet, og ofte bedervet, kjøtt i Oslo-området, forteller seniorinspektør Håvard Johansen. Vis mer

- Politiet ringte oss i Mattilsynet og spurte om vi ville være med på en kontroll av kjøttbutikken. De mistenkte den gamle kjenningen for å videreselge stjålet kjøtt. Fordi vi fikk så raskt beskjed, fant vi de aktuelle kjøttvarene i originalemballasjen, og kunne fastslå at det var snakk om tyvegods. Butikkeieren viste fram kvitteringer, som viste seg å være falske, forteller seniorinspektør Håvard Johansen i Mattilsynet til Dagbladet.

Stjeles på Rema 1000 og Coop

Indrefiletene som var på vei ut av plastposene og ned i kjøttbutikkens disk var stjålet i kjedebutikker, blant annet på Rema 1000 og Coop. Det viste etikettene på pakningene.

Politiet beslagla kjøttet, og anmeldte tyven og butikkeieren. Mattilsynet vedtok omsetningsforbud og ga pålegg om destruksjon av store mengder kjøtt, blant annet 100 kilo surt luktende og slimete pinnekjøtt.

<strong>SURT PINNEKJØTT:</strong> Etter et besøk i denne butikken vedtok Mattilsynet umiddelbart omsetningsforbud. De fant blant annet 100 kilo pinnekjøtt som luktet surt og var slimete. Foto: Politiet
SURT PINNEKJØTT: Etter et besøk i denne butikken vedtok Mattilsynet umiddelbart omsetningsforbud. De fant blant annet 100 kilo pinnekjøtt som luktet surt og var slimete. Foto: Politiet Vis mer

- Omsetning av stjålet kjøtt og smuglerkjøtt er et stigende problem, spesielt i Oslo, uttaler Johansen, som er en del av Mattilsynets matkrimgruppe.

Dagbladet møter ham i etatens lokaler i Oslo sentrum, der han viser fram to store frysebokser fylt med beslaglagt kjøtt.

- Det mest alvorlige ved denne typen kriminell virksomhet er at vi ikke vet noe om hvordan det stjålne kjøttet har vært oppbevart før det havner i disken hos useriøse kjøttforhandlere. Vi har funnet kjøtt både i garasjer og i stekende sol på verandaer.

Johansen understreker at de fleste kjøttforhandlere driver seriøst, men at Mattilsynet stadig oftere slår ned på salg av kjøtt som butikkinnehaverne ikke kan dokumentere opprinnelsen til. Mye av kjøttet de kommer over er bedervet, og kan være farlig å spise.

Kamuflerer dårlig lukt og smak

- Dette ser vi svært alvorlig på. I verste fall kan folk bli veldig syke av å spise bedervet kjøtt. Unge, friske mennesker får som regel bare forbigående mageproblemer, men eldre, syke, barn og gravide har ikke et immunforsvar som i like stor grad kan takle skjemt kjøtt. Noen kan risikere å ikke overleve en slik type matopplevelse.

<strong>RÅTTENT:</strong> Mattilsynets veterinærer fastslo at lammeskrotten fra en kjøttforretning i Oslo var delvis råtten.
RÅTTENT: Mattilsynets veterinærer fastslo at lammeskrotten fra en kjøttforretning i Oslo var delvis råtten. Vis mer

Seniorinspektøren forteller at de ofte opplever at forretningene bevisst forsøker å skjule at kjøttet er av dårlig kvalitet:

- Ofte ser vi at kjøttet marineres for at kundene ikke skal lukte eller smake at det er dårlig.

I den ene fryseboksen hos Mattilsynet ligger blant annet et helt lam, som Johansen mistenker skulle selges videre, muligens i marinert tilstand.

- Denne og flere andre lammeskrotter fant vi i en kjøttforretning i Oslo. Selv i dypfrossen tilstand kan du lukte at kjøttet er råttent. Vi tok lammet med hit, for kontroll av våre veterinærer. De fastslo at lammet var delvis råttent.

<strong>BESLAGLAGT KJØTT:</strong> I Mattilsynets frysebokser ligger et utvalg kjøtt som av ulike grunner er beslaglagt.
BESLAGLAGT KJØTT: I Mattilsynets frysebokser ligger et utvalg kjøtt som av ulike grunner er beslaglagt. Vis mer

Gjemmer kjøttet i skjulte rom

Flere kjøttbutikker opererer med hemmelige rom og avlåste lokaler i tilknytning til forretningen, forteller Johansen.

- Kjellerlokaler avlåst med hengelås er jo ikke noe nytt i gamle bygårder, men nå oppdager vi stadig at det bak låsene befinner seg frysebokser og lagerrom med ulovlig innkjøpt og gammelt kjøtt.

Nylig opplevde Johansen og en inspektørkollega at de butikkansatte med lynets hastighet tømte disken for kjøtt, etter at de hadde sett inspektørene på gaten utenfor butikken.

<strong>BESLAGLAGT KJØTT:</strong> I Mattilsynets frysebokser ligger et utvalg kjøtt som av ulike grunner er beslaglagt.
BESLAGLAGT KJØTT: I Mattilsynets frysebokser ligger et utvalg kjøtt som av ulike grunner er beslaglagt. Vis mer

- De hadde gjemt alle varene i et avlåst lokale i kjelleren. Vi kom oss inn i lokalet og fant kjøtt som var så bedervet at både min kollega og jeg måtte brekke oss. Vi er ganske sikre på at dette var kjøtt som de hadde tenkt å marinere og selge videre i disken.

Stjålet fra avfallsanlegget

Mattilsynets inspektører har også funnet eksempler på at kjøtt som butikker har blitt beordret sendt til destruksjon, har blitt stjålet på destruksjonsanlegget og solgt tilbake til butikk:

- Vi hadde for eksempel et tilfelle med et flere tonn stort beslag av kjøtt uten salmonellagaranti, som var vedtatt destruert. Kjøttet ble kastet og sendt til destruksjon. Likevel finner vi deler av dette kjøttet tilbake i butikk i Oslo etter tre, fire måneder. Det var blitt stjålet fra avfallsanlegget.

Johansen mistenker også at kjøttvarer som blir kastet av de store butikk-kjedene på grunn av utgått dato, kommer inn igjen i matkjeden:

- Vi finner stadig kjøtt i emballasje som røper at produktene har gått ut på dato for lenge siden. Muligens er kjøttet stjålet fra butikkenes avfallsrom eller ulåste containere.

- Oppfordrer til låste containere

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, opplyser at kjeden er kjent med at det stjeles kjøtt fra butikkene deres:

- Fra tid til annen opplever vi at butikkene våre rammes av større kjøtt-tyverier, og at en stor andel av denne typen tyveri er organisert. Dette går ut over kundene våre, som også eier Coop. ​

Butikkjeden jobber hele tiden med å forebygge tyverier fra butikkene.

<strong>SVINN:</strong> Coop Norge opplever jevnlig at det stjeles kjøtt fra butikkene, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen. Foto: Coop Norge.
SVINN: Coop Norge opplever jevnlig at det stjeles kjøtt fra butikkene, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen. Foto: Coop Norge. Vis mer

- Vi oppfordrer butikkene spesielt til aldri ha større mengder dyrt kjøtt liggende i disken. De oppfordres også til å innrapportere større tyverier. På den måten kan vi så tidlig som mulig danne oss et bilde av om det kan være en organisert gruppering kriminelle som står bak, slik at vi kan følge opp dette mot politiet.

Kristiansen bekrefter at kjeden av og til opplever at det stjeles kastet mat fra butikkenes søppelcontainere.

- Dette er mat som er kastet på grunn av at det ikke kan selges, og kan være en helserisiko å spise. Her oppfordrer vi butikkene derfor om å låse containerne. Vi får ofte kritikk av de som driver med «dumpster diving» fordi vi låser containerne, men dette er faktisk ikke tilrådelig. I Coop har vi en nullvisjon, der ikke noe mat som er spiselig skal kastes. Blir maten kastet, er det ikke uten grunn.

«Den nye narkotikaen»

Johansen i Mattilsynet er ikke i tvil om at kjøttsvindelen er organisert.

- Noen tjener masse penger på denne typen kriminalitet. De er godt organisert og ligger langt foran oss i Mattilsynet. Juksing med matvarer er på mange måter den nye narkotikaen. Strafferammene er lave, og risikoen for å bli tatt er liten. Dette foregår over hele Europa, og vi kjemper en tøff kamp for å få bukt med denne kyniske virksomheten i Norge.

<strong>ORGANISERT:</strong> - Noen tjener masse penger på denne typen kriminalitet, sier Mattilsynets Håvard Johansen.
ORGANISERT: - Noen tjener masse penger på denne typen kriminalitet, sier Mattilsynets Håvard Johansen. Vis mer

Mattilsynet jobber tett med andre offentlige etater i denne kampen: politiet, tollvesenet, kommunens næringsetat, NAV og kemneren.

​- Vi har nesten ukentlige tilsyn sammen med andre etater. Når flere etater er med, er det lettere for oss å slå beina under de som ikke ønsker å drive seriøst.

Mattilsynet holder spesielt øye med butikkene som utelukkende selger kjøtt, de gammeldagse slakterbutikkene. Noen mer enn andre.

- Ja, vi har noen butikker der vi har hyppigere tilsyn enn andre. Vi har risikoklasser på ulike virksomheter, og noen kommer høyere opp enn andre på listen.

Også i restaurantbransjen

Men også restaurantbransjen er en utfordring, mener Johansen:

- Salg av stjålet kjøtt og smuglerkjøtt til restauranter er et like stort problem. Jeg får masse meldinger fra våre inspektører, som under smilefjestilsyn finner kjøtt uten skriftlig dokumentasjon på opprinnelse. Det er helt klart at en del faller for fristelsen til å tjene raske penger på ulovlig innkjøpt kjøtt også ved byens restauranter.

Mens vi i de nordiske landene kan spise kjøtt uten å være redde for salmonellabakterier, stiller dette seg annerledes for kjøtt fra enkelte andre land i Europa.

- Vårt problem er at hvis noen blir syke etter å ha spist salmonellainfisert kjøtt, har vi ingen sjanse for å spore kilden, dersom vedkommende har spist smuglerkjøtt.

Politiet oppfordrer til bevissthet

Seksjonssjef ved Oslo politidistrikt, Rune Skjold, bekrefter at politiet har et godt samarbeid med Mattilsynet på flere områder.

<strong>- TIPS OSS:</strong> Rune Skjold oppfordrer publikum til å tipse politiet ved mistanke om omsetning av stjålet kjøtt. Foto: Jørn-Kr. Jørgensen, Oslo politidistrikt
- TIPS OSS: Rune Skjold oppfordrer publikum til å tipse politiet ved mistanke om omsetning av stjålet kjøtt. Foto: Jørn-Kr. Jørgensen, Oslo politidistrikt Vis mer

- Et tett og godt samarbeid er viktig for å prioritere de viktigste sakene, og for å oppnå riktigst mulige sanksjoner i de enkelte sakene.

Skjold oppfordrer befolkningen til å være våkne når de kjøper kjøtt:

- Fra politiets side kan vi bare oppfordre befolkningen om å være bevisste i forhold til hva de velger og kjøpe, og hvor de velger å kjøpe kjøtt.

Skjold ønsker seg tips og informasjon fra alle som mistenker at noe ikke er helt som det skal:

- Alle som har opplysninger om omsetning av ulovlig importert kjøtt eller salg av stjålne matvarer kan ta kontakt med Mattilsynet, som igjen samhandler med oss i politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer