Gordon Ramsay:

Stjernekokk oppgitt: - Nytt program kritisert før sending

Måtte tåle kritkk for at han spiste marsvin - lenge før programmet hadde gått på lufta.

ANDESFJELLENE: TV-kokken Gordon Ramsay kritiseres for å spise det mange ser på som et kjæledyr. Video: National Geographic. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han har åpnet restauranter, ryddet og reddet spisesteder – alt med sin høylytte stil som varemerke. Nå har «Sinnakokken» Gordon Ramsay reist jorden rundt på jakt etter kulinariske hemmeligheter.

«På eventyr med Gordon Ramsay» heter National Geographic-serien på norsk.

- Dette ga meg en mulighet til å komme meg bort fra turistløypa. Jeg har fått lære noen samfunn å kjenne samtidig som kokken i meg fikk komme nærmere kilden, sier Ramsay på telefon fra Los Angeles.

SLEIP: En fornøyd Gordon Ramsay som har fanget ål på New Zealand. Foto: National Geographic/NTB kultur
SLEIP: En fornøyd Gordon Ramsay som har fanget ål på New Zealand. Foto: National Geographic/NTB kultur Vis mer

I det første programmet reiser briten med motorsykkel til en avsidesliggende by i Peru. Denne episoden har Ramsay måttet tåle kjeft for, det falt nemlig ikke i smak hos alle da mesterkokken både spiste – og ga uttrykk for at han likte smaken av – marsvin.

I de kommende ukene får vi følge ham når han undersøker mat og matvaner i Marokko, Laos, New Zealand, Hawaii og Alaska.

Aldri kjent tidligere

- Jeg har tilbrakt flere tiår med å få de mest fantastiske ingredienser bokstavelig talt levert på døra. Nå fikk jeg muligheten til å oppsøke opprinnelsen. Og i arbeidet med denne serien har jeg fått oppleve smaker som jeg aldri tidligere har kjent. Ta eksempelvis den lille byen i Peru, smakene og duftene der var intense på en måte vi aldri opplever i London.

Den amerikanske kjendiskokken Anthony Bourdain, som gikk bort i 2018, gjorde seg bemerket med lignende matreiseprogrammer.

Ramsay, som var en god venn av Bourdain, sier han aldri ville drømt om å imitere dennes TV-serier.

- Det er helt ulike serier, og jeg ble litt opprørt da folk begynte å kritisere serien min allerede før den var sendt, sier Ramsay, og utdyper om sin egen satsing:

- Det er et eventyr – med mat. Det handler om å forstå kulturer og det var fantastisk for meg, som er blitt en kjent kokk, å få bli elev hos mennesker jeg møtte på disse avsidesliggende stedene.

- Det var en drøm som ble virkelighet.

Uventet tøft

Men det var en reise som var uventet tøff, medgir han.

Gordon Ramsay

  • Født: 1966
  • Yrke: Briten har slått seg opp som stjernekokk og TV-underholder. I løpet av karrieren har han mottatt et titall Michelin-stjerner. Han eier også mange restauranter rundt om i verden.
  • Bakgrunn: Åpnet sin første restaurant i London i 1998. Foruten å eie og drive restauranter og puber, har han blitt kjent gjennom en rekke TV-program som «Ramsay's Kitchen Nightmares» og «Hell's Kitchen.
  • Aktuell: Med serien «På eventyr med Gordon Ramsay», som nå er å se på National Geographic.

- Jeg er motivert og disiplinert, og jeg liker prosessen med å komme meg fra A til B. Så er det moro å gjøre oppdagelser på veien, alt må ikke være planlagt på forhånd. Men jeg hadde ikke trodd at det skulle bli fullt så strabasiøst. Å padle kano i den ekstremt kraftfulle Mekongfloden, det var tøft. Og i Alaska klatret vi i fjellet uten at jeg har noen som helst klatreerfaring.

Ramsay er kjent verden over, men på denne reisen var han ofte ukjent for folk han traff.

- Det var veldig deilig: Å bare være en som jobbet hardt for å lære seg å lage mat – på deres måte. Jeg ble gjenkjent noen steder, og det føltes alltid mindre bra.

En andre sesong av serien skal i innspilling i løpet av 2020. Da er planen at Ramsay skal reise til Tasmania, Indonesia, Jamaica og Sør-Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer