MICHELIN: Dette bildet er tatt i 2014, men fortsatt sjefer både far og sønn Michel Bras (høyre) og Sebastien Bras over gourmetrestauranten Le Suquet i Frankrike. I samråd med familien har Sebastien Bras bestemt at de ikke ønsker å bli Michelin-vurdert neste år, til tross for at de har tre stjerner i ryggen. Foto: AFP / NTB Scanpix
MICHELIN: Dette bildet er tatt i 2014, men fortsatt sjefer både far og sønn Michel Bras (høyre) og Sebastien Bras over gourmetrestauranten Le Suquet i Frankrike. I samråd med familien har Sebastien Bras bestemt at de ikke ønsker å bli Michelin-vurdert neste år, til tross for at de har tre stjerner i ryggen. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Michelin-guiden

Stjernekokken Sebastien er utslitt av Michelin-presset. Vil ut av «restaurantbibelen»

Stjernekokk med tre michelinstjerner i ryggen er utslitt.

(Dagbladet): Mange restauranter rundt om i verden jobber hardt for å bli tildelt en høyt rangert michelinstjerne.

Den franske stjernekokken Sebastien Bras, som driver Le Suquet i Sør-Frankrike, synes imidlertid ikke at å være del av verdens kanskje mest kjente restaurantguide bare er positivt.

I et intervju med nyhetsbyrået AFP sier Bras at han er så sliten av presset at han ikke vil at restauranten hans Le Suquet ikke skal vurderes til en michelinguiden 2018.

Verdt å reise til

Restauranten hans har tre michelinstjerner, noe som er det beste en restaurant kan ha og gis til restauranter som det er «verdt å reise til».

Bras sier at det er et stort press å levere kvaliteten kunder forventer når restauranten har så mange stjerner.

- Du blir inspisert to eller tre ganger for året, men du vet aldri når. Hver eneste rett som ender på bordet kan bli bedømt. Det betyr at hver gang kan én av 500 retter som kommer fra kjøkkenet bli vurdert, sier Bras til AFP.

Han vil i stedet fokusere på å lage gourmetmat til restaurantens gjester framfor michelininspektører, og kaller taktskiftet for et «nytt kapittel».

- Jeg vil kanskje miste ryktet mitt, men det godtar jeg, sier han.

Han forteller videre at menyen i framtida skal falle i smak hos gjestene uten å spekulere i om rettene vil falle i michelininspektørenes smak.

Første gang

Le Suquet ligger i den franske byen Laguiole og ble tildelt tre michelinstjerner allerede i 1999.

Michelin opplyser at det er første gang at en restaurant har bedt om å ikke bli vurdert til guiden.

- Vi noterer og lytter til hva kokken sier, sier Claire Dorland Clauzel fra Michelin til nyhetsbyrået.

2018-utgaven av guiden blir publisert i slutten av januar/starten av februar.

Michelin i over 100 år

En michelinstjerne ble for første gang utgitt i 1900 i Frankrike av brødrene André og Edouard Michelin for å hjelpe bilister med å finne veien, få service til bilen og et hotell å sove på.

I begynnelsen dominerte derfor bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder michelinguiden, men etter hvert dreide den mer mot restauranter og hoteller.

I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

Oslo-restauranten Maaemo fikk i 2016 tre stjerner i Norden-guiden «Guide Michelin Nordic Cities». Samme år fikk Kontrast, Statholdergaarden og Fauna i Oslo og Re-Naa i Stavanger én stjerne hver.