HEDRES: Karla Siverts fikk utrettet mye før hun døde, 29 år gammel. Nå vokser «Et bord for Karla». Restauranter og hoteller landet over deltar. Foto: Mette Møller
HEDRES: Karla Siverts fikk utrettet mye før hun døde, 29 år gammel. Nå vokser «Et bord for Karla». Restauranter og hoteller landet over deltar. Foto: Mette MøllerVis mer

Karla Siverts døde 29 år gammel, arven etter henne lever videre:

Stjernekokker og Stordalen med felles løft

Jentene i kokkefaget skal opp og fram.

Et stjernelag av kokker fra hele Norden stiller førstkommende helg opp gratis for å hedre avdøde Karla Siverts og løfte kvinner i kokkefaget.

Har du drømt om å spise hos Esben Holmboe Bang på Maaemo eller hos amerikanske Matthew Orlando i København, får du begge på et brett i Oslo førstkommende søndag.

Også Rosio Sanchez, den tidligere dessertsjefen på Noma, de siste årene også kjent for å lage Europas beste meksikanske gatemat, tar turen til Oslo.

SAMMEN: Det var Karla selv som ønsket å opprette legatet. To år på rad har middagen vært hold på Sentralen. Denne gang er det restaurant Kontrast som arrangerer. Foto: Kokke-Karlas Legat.
SAMMEN: Det var Karla selv som ønsket å opprette legatet. To år på rad har middagen vært hold på Sentralen. Denne gang er det restaurant Kontrast som arrangerer. Foto: Kokke-Karlas Legat. Vis mer

Åtte kokker fra fire land lager søndag kveld en 16 retters middag på restaurant Kontrast i Oslo. Også andre steder i landet stiller kokker og restauranter opp. I år deltar også hotellkongen Petter Stordalen ved å donere omsetningen fra bord i utvalgte restauranter..

FAMILIE: Karla Siverts sammen med ektemannen Thorleif Linhave og datteren Juno hjemme i parets leilighet i Gamlebyen samme år som Karla døde. Foto: Anita Arntzen
FAMILIE: Karla Siverts sammen med ektemannen Thorleif Linhave og datteren Juno hjemme i parets leilighet i Gamlebyen samme år som Karla døde. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Sju stjerner på ett brett

De åtte kokkene som søndag gjester Kontrast står for alt fra avansert gatemat til fine dining.

At de noen timer kjemper om plassen på samme kjøkken, er spesielt i seg selv. Menyen de presenterer er også uvanlig. Her kan man trygt snakke om å bruke hele dyret, samt mat fra dypet.

De som sikrer seg plass på Kontrast vil få alt fra torskeskinn-taco og retter med tang, til hvalhjerte, griseører, gresskar i ulike varianter, og iskrem av beinmarg, signert Kontrast-sjefen sjøl.

VERT: Den svensk-norske Mikael Svensson på restaurant Kontrast i Oslo skal sammen med sju kokker fra Norge, Danmark, Finland og Færøyene sette sin signatur på den store 16 retters menyen. Publikum støtter legatet ved å betale full pris for middagen. Kokkene jobber gratis. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.
VERT: Den svensk-norske Mikael Svensson på restaurant Kontrast i Oslo skal sammen med sju kokker fra Norge, Danmark, Finland og Færøyene sette sin signatur på den store 16 retters menyen. Publikum støtter legatet ved å betale full pris for middagen. Kokkene jobber gratis. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix. Vis mer

Fire av kokkene har til sammen sju stjerner i michelinguiden. Andre michelinkokker, som Bent Stiansen og Sven Erik Renaa, bidrar ved å gi omsetningen fra et av sine bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BIDRAR : Bent Stiansen på Statholdergaarden. Foto: NTB Scanpix Stavanger, Tønsberg, Bergen, Ålesund, Tromsø, Bodø, Oslo og Bærum minnes kokke-Karla i helgen.
BIDRAR : Bent Stiansen på Statholdergaarden. Foto: NTB Scanpix Stavanger, Tønsberg, Bergen, Ålesund, Tromsø, Bodø, Oslo og Bærum minnes kokke-Karla i helgen. Vis mer

Vokser

Inntektene fra middagene går til legatet som ble opprettet av kokken Karla Linhave Siverts før hun døde av kreft St. Hansaften 2016.

Mer enn 20 restauranter fra Stavanger via Tønsberg til Tromsø stiller opp for «Et bord for Karla» denne helgen.

Petter Stordalen sørger for hotell til de tilreisende kokkene og økonomisk bidrag fra fire restauranter på Clarion og Quality-hoteller, en del av Choice.

- Dette er en sak som står våre hjerter nær - med fokus på kvinnelige kokker i en mannsdominert bransje, sier Fredrik Ekelund, senior vice president i Quality Hotel. Director of operations i Clarion-hotellene Terje Ropstad sier legatet er i tråd med deres grunnverdier og kaller Karla Linhave Siverts et forbilde som har satt dype spor både før og etter sin bortgang.

- Vår ambisjon - og vårt ønske - er å være med som støttespillere i årene fremover, sier Ropstad.

- At Petter og Choice bidrar er veldig bra. Jeg tror de genuint står inne for sitt bidrag. Choice er dessuten blant de største arbeidsgiverne innen matfaget. Den bredden er viktig for oss, sier Karlas ektemann, Thorleif Linhave Bamle.

Jentene opp og fram

Karla Siverts ble bare 29 år gammel, men rakk å bli landskjent som Dagblad-kokk, Bondelagskokk og deltaker i programmer som Hellstrøms mesterkokk og Kokkenes kamp på TV.

Hun var også meddommer i «Mitt kjøkken ruler» og ble allerede som 25-åring kjøkkensjef på Smalhans som oppnådde utmerkelsen «Bib Gourmand» i nordiske Michelin Guide.

Legatet utgir et årlig stipend på 50 000 kroner til en ung kvinne som fremmer kokkefaget. Unge mennesker som havner i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av alvorlig sykdom, kan også få støtte.

STØTTER OPP: Petter Stordalen og Quality-hoteller i Choicekjeden. Foto: NTB
STØTTER OPP: Petter Stordalen og Quality-hoteller i Choicekjeden. Foto: NTB Vis mer

Fjorårets vinner var Noma-kokk Eline Haugan Bordvik (22) som blant annet fikk delta da verdens beste restaurant Noma, la turen til jungelen i Mexico for å lage mat. Tre unge kvinnelige kokker er i år nominert. Årets vinner kåres under middagen på Kontrast søndag 23. september.

Det er i dag kokkemangel i Norge. Bransjen behøver både kvinner og menn.

- Vi trenger flere kvinner i faget, men må ikke glemme hvor mange dyktige som allerede er der. Vi må sette fokus på at de finnes, sier han.

En fighter over grytene

«Ei jente med en unik formidlingsevne, og en stor formidlingsglede. Annerledes, trendy, med et mildt vesen samtidig som hun var en fighter over grytene i kokkekampene på TV.»

Slik beskrev Dagbladets magasinredaktør Karine Østtveit den unge kokken. Karlas sykdomshistorie og tapperhet for å overleve eggstokkkreften og se datteren Juno vokse opp, skapte stort engasjement både blant hennes kolleger og publikum over hele landet.

Et halvt år etter hennes død fullførte Gyldendal kokeboka hun var i gang med.

- Karla tok imot impulser fra hele verden, men lagde alltid sin egen vri. Hun er allerede en legende, sa mesterkokken og vennen Tom Victor Gausdal i anledning utgivelsen.

Ektemann Thorleif Linhave sa dengang at Karla ville vært stolt, og kanskje litt brydd. Det samme sier han nå.