Yerba mate:

Stjernene sutter på mystisk drikk: - Gjør det bevisst

Har du lagt merke til at fotballspillerne drikker fra en kopp med sugerør? Trenden er i ferd med å innta hele fotballmiljøet.

HVER GANG VI MATES: Luis Suarez og Lionel Messi er ivrige drikkere av yerba mate. Foto: Fra spillernes Instagram-kontoer
HVER GANG VI MATES: Luis Suarez og Lionel Messi er ivrige drikkere av yerba mate. Foto: Fra spillernes Instagram-kontoer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blir man bedre fotballspiller av å drikke det?

- Ja, det er klart. Det er bare å se hvem som drikker det.

Slik svarte NRKs nye fotballekspert Carl Erik Torp på spørsmålet om yerba mate, med en god porsjon ironi. Eks-fotballspilleren praten om den underlige drikken i NRK podkasten Heia Fotball på P3.

BITER SEG FAST: Yerba Mate-kulturen er i ferd med å feste seg i fotballmiljøet ettersom de store stjernene stadig observeres med drikken. Foto: Suarez' Instagram-konto
BITER SEG FAST: Yerba Mate-kulturen er i ferd med å feste seg i fotballmiljøet ettersom de store stjernene stadig observeres med drikken. Foto: Suarez' Instagram-konto Vis mer

Du har kanskje også lagt merke til den underlige drikken som Messi, Suarez, Pogba og andre profilerte fotballspillere drikker. Den nytes gjennom sugerør i en karakteristisk kopp og kalles for «yerba mate.»

Carl Erik Torp har god kjennskap til yerba mate (som uttales slik det skrives) etter et opphold som ung og lovende fotballspiller i Uruguay.

- Jeg flytta til Uruguay i 2003. Da var jeg 17 år. Det underlige er at jeg ikke kan huske første gangen yerba mate dukka opp. Og det forteller noe om hvor vanlig dette er, forteller Torp.

- Mest sannsynlig ble vi introdusert for dette gjennom familiene vi bodde hos. De ville jo vise oss hva som er skikk og bruk.

Yerba mate

Te-lignende drikk

Lages av planten yerba

Kommer fra Sør-Amerika

Drikkes av kopp med sugerør

Blir stadig mer populær blant fotballspillere

Den er overalt

Torp forteller videre hvordan yerba mate dukker opp overalt, hele tiden, i Uruguay:

- Folk går rundt i gata med termos i den ene hånda og den spesielle drikkekoppen med sugerør i den andre. Det likner sånn sett veldig på hvordan vi drikker kaffe i Norge. Om noen ikke hadde hørt om kaffe før, ville de nok synes kaffekulturen var rar også.

VIL GJERNE AVBILDES: Carl Erik Torp mener at spillerne gjerne avbildes med Yerba Mate fordi det forsterke identiteten. Foto: Messis Instagram-konto
VIL GJERNE AVBILDES: Carl Erik Torp mener at spillerne gjerne avbildes med Yerba Mate fordi det forsterke identiteten. Foto: Messis Instagram-konto Vis mer

- I hvilke sammenhenger drikkes det?

- Det tok litt tid å lære seg. Jeg kunne prøve å foreslå at vi skulle drikke yerba mate, men da kunne noen se rart på meg og si «- Nei, ikke nå». Men, generelt brukes det som kaffe, mest til frokosttider, litt til lunsj og noen ganger etter middag.

- Hva smaker det?

- He-he … Det smaker veldig, eh, landlig. Litt beskt og temmelig kraftig. Mange forbinder dette med gress og høy. Det er ikke noe du liker første gang du drikker. Sånn er det med mange ting. Kaffe og grønn te, for eksempel.

- Det er helt vanlig for barn i Uruguay å drikke yerba mate. Noen ganger søter man det opp for å gjøre det litt mer tilgjengelig.

EKTE?: En video av Lionel Messi splitter fansen. Er den utrolig eller er den fake? Video: @leomessi/Instagram. Reporter. Fredrik N. Filtvedt Vis mer

- Veldig stolte

Torp forteller at han nå har yerba mate hjemme og at han har begynt å like det.

- Hvorfor begynte du å drikke dette?

Når man vil tilpasse seg en kultur og være en del av den, så gjør man gjerne litt som de andre gjør.

OGSÅ BARN MATES: Det er ikke uvanlig at barn også drikker Yerba Mate. Foto: Messis Instagram-konto
OGSÅ BARN MATES: Det er ikke uvanlig at barn også drikker Yerba Mate. Foto: Messis Instagram-konto Vis mer

- Yerba mate står uvanlig sterkt i Uruguay?

- De er veldig stolte av denne drikken. Og den brukes mye som en identitetsmarkør. Det er særlig Uruguay, men også flere i Chile, Argentina, Paraguay og noen andre steder.

- Har du merket noen effekt?

- He-he … Nei, det har jeg ikke. Men, det er artig å se hvordan yerba mate er i ferd med å få sterkt innpass i fotballmiljøet.

- Hvordan drikkes dette?

- Jo, man har en termos med kokende, varmt vann – og en kopp. I koppen har man yerba mate og så heller man over vann, nok til at flere kan få. Det er en svært sosial drikk, hvor man sender denne koppen rundt og alle får en to, tre slurker hver.

OGSÅ POGBA: Yerba Mate Norge postet dette bilde av Manchester Uniteds Paul Pogda - drikkende på Yerba Mate.
OGSÅ POGBA: Yerba Mate Norge postet dette bilde av Manchester Uniteds Paul Pogda - drikkende på Yerba Mate. Vis mer

- Litt uhygienisk?

- Ja, det er nok uvant for mange i Norge at alle drikker av samme sugerør. Men, i Uruguay er det utenkelig at noen har en egen brusflaske og ikke deler med andre rundt et bord. Det samme med yerba mate.

- Hvorfor drikker så mange fotballspillere dette?

- Ta Suarez (fotballspiller fra Uruguay som spiller for Barcelona, red anm.) – du ser at han bruker dette bevisst. De vil bli sett og fotografert med yerba mate fordi det er en måte å markere hvor de kommer og hvem de er. Det er ikke sjelden man ser yerba mate sammen med nasjonalflagget, for eksempel.

GOOD MATES: Fotballspillerne drikker gjerne Yerba Mate ved å dele en kopp og sugerør med mange. Foto: Griezmanns Instagram-konto
GOOD MATES: Fotballspillerne drikker gjerne Yerba Mate ved å dele en kopp og sugerør med mange. Foto: Griezmanns Instagram-konto Vis mer

- Drikkes det som helsedrikk?

- Om det er sunt eller ikke spille mindre rolle for uruguayanerne. Det kan kanskje sammenliknes med svenskenes forhold til snus. Samme hvor usunt og farlig det måtte vise seg å være, så vender man det døve øre til.

Kan gi vekttap

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket. Han bidrar til å oppklare litt om den eksotiske drikken:

- Yerba mate er navnet på planten som blir brukt til å lage drikken mate, som ofte også litt feilaktig kalles yerba mate. Yerba mate har det latinske navnet Ilex paraguarensis, som viser til at planten kommer fra Paraguay. Den er i samme plantefamilie som kristtorn (Ilex aquafolium).

- Hvordan brukes planten?

- Tradisjonelt lages mate på samme måte som te – varmt vann helles over tørkede blader og skudd. Det er kommet flere energidrikker og iste-varianter med yerba mate, legger Madsen til.

- Hva slags stoffer finnes i yerba mate?

- Den mest virksomme substansen i yerba mate er koffein. De tørkede bladene inneholder vanligvis noe mindre koffein enn teblader, guarana - som også er populært i energidrikker - og kaffe. Mengden av koffein som finnes i energidrikkene vil variere etter framstillingsmetode - og om det eventuelt er tilsatt koffein.

OGSÅ TIL MATEN: Luis Suarez nyter også Yerba Mate sammen med lunsjen. Foto: Suarez' Instagram-konto
OGSÅ TIL MATEN: Luis Suarez nyter også Yerba Mate sammen med lunsjen. Foto: Suarez' Instagram-konto Vis mer

- Hva slags effekt kan yerba mate ha?

- Den sies å ha en del helsemessige fordeler slik som vekttap, motvirke åreforkalkning og forebygge diabetes. Mye av dette bygger på dyreforsøk og det finnes ingen god dokumentasjon fra forsøk på mennesker.

- Andre ting?

- Det er en klar sammenheng mellom å drikke varm mate og kreft i munnhule, svelg og spiserør. Det er slik at jo høyere temperatur jo høyere kreftrisiko. Det er usikkert hvor stor rolle mate i seg selv spiller for utvikling av kreft, sier Madsen.

- Mate vil stort sett ha de samme effektene som alle andre energidrikker – være litt stimulerende på grunn av koffeininnhold og gi de samme bivirkningene slik som hurtig puls, søvnvansker, nedsatt matlyst og så videre. Populariteten skyldes nok mest at det er litt eksotisk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer