Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mattilsynet aksjonerte på Gardermoen:

Stoppet flymat etter funn av mugg: - Kritisk å bli syk i lufta

Mattilsynet gjorde overraskende funn under sin inspeksjon på Gardermoen.

FLYMAT-KJØKKEN STENGT: Mattilsynet stengte umiddelbart kjøkkenet til SSP på Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Foto: AGE/NTB Scanpix
FLYMAT-KJØKKEN STENGT: Mattilsynet stengte umiddelbart kjøkkenet til SSP på Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Foto: AGE/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mattilsynet anså forholdene ved flymatprodusenten SSPs anlegg på Gardermoen for å være helsefarlige og stengte hele avdelingen under en inspeksjon tidligere i år.

SSP Norway overtok på slutten av fjoråret lokalene og kundene etter det Lufthansa-eide LSG, skriver Romerikes Blad.

I Mattilsynets tilsynsrapport kommer det fram at hastevedtaket om stengning kom som følge svært dårlig hygiene i produksjonslokalet til SSP.

- Ved tilsynet var produksjonskjøkkenet, kjølerom og oppvasken generelt meget skittent. Det var også generelt manglende kontroll med rutiner for hygienepraksis. Lokalene har et klart behov for vedlikehold, står det blant annet i tilsynsrapporten.

- Liv kan stå på spill i lufta

Flere av kjøleskapene i lokalet var skitne utenpå. Inne på kjølerom ble det flere steder observert mugg.

Avdelingssjef Gry Marianne Holmbakken i Mattilsynet var lite tilfreds med funnene hos flymat-produsenten på Gardermoen:

PASSER PÅ: Avdelingssjef Gry Marianne Holmbakken i Mattilsynet er glad for at SSP har tatt store grep for å forbedre sine rutiner.
PASSER PÅ: Avdelingssjef Gry Marianne Holmbakken i Mattilsynet er glad for at SSP har tatt store grep for å forbedre sine rutiner. Vis mer

- Det var svært dårlige resultater. Vi forventer at en produsent har helt andre rutiner for renhold og vedlikehold, enn det vi så her. Reglene er like for alle, men konsekvensene kan fort bli større hvis flymaten som serveres er dårlig: Det er bare å tenke seg situasjonen som kan oppstå på en fly med begrenset antall toaletter og i verste fall: Om noen skulle bli alvorlig syke; da kan liv stå på spill, medgir Holmbakken overfor Dagbladet.

- Kjenner dere til at noen ble syke som følge av å spist dårlig flymat nå?

- Nei, heldigvis har vi ikke fått melding om at noen har blitt syke. Derimot skal SSP ha honnør for å ha foretatt store tiltak og på kort tid forbedret både vedlikehold - og renholdsrutiner. Dette medvirket også til at de kunne gjenåpne virksomheten dagen etter at vi stengte den, sier avdelingssjefen.

Parallelt lager SSP en plan som skal sikre at hygienen er tilfredsstillende fremover; også rundt rutinene ved import av mat.

Løpende dialog

- Vi har en god og løpende dialog med Mattilsynet, og vi skal selvsagt så raskt som mulig bringe avdelingen opp på god SSP-standard, sier Bente Brevik til NTB, som overtok som administrerende direktør i SSP Norway 1. april.

SSP Norway driver 29 serveringssteder på Gardermoen og er etablert på en rekke reiseknutepunkter. I fjor omsatte SSP Norway for 1,6 milliarder kroner i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media