PÅ SKIVA: Det er enorm forskjell på skinka du kjøper i butikken - se hvilke du bør velge her.
PÅ SKIVA: Det er enorm forskjell på skinka du kjøper i butikken - se hvilke du bør velge her.Vis mer

Stor smakstest av skinke:

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Store kvalitetsforskjeller - Rema 1000s premiumskinke best i test.

(Dagbladet): - Kokt skinke er påleggets karbonadedeig. Det er klare krav til hvordan den skal være. Er det fett og slintrer er det ikke skinke, men påleggsrull, og det er mange skinker i denne testen som heller burde blitt solgt som det, sier Pål Røstvang.

Sammen med Christer Rodin har Røstvang smakt seg gjennom 20 ulike skinker for Dagbladet. De er ikke spesielt imponert over kvaliteten, men noen skiller seg ut.

Blant disse er Hellstrøms franske kokte skinke og Rema 1000s renskårede skinke. To veldig forskjellige, men begge veldig gode alternativer.

Og begge av premium-kvalitet, skåret av hele stykker kjøtt.

Rema 1000s skinke gikk av med seieren i denne testen og ble best i test - også før vi så på prisen, som eventuelt kunne bli brukt som en siste justerende faktor om vi var i tvil. Det trengte vi ikke her.

SMAKSPANELET: Christer Rodin og Pål Røstvang.
SMAKSPANELET: Christer Rodin og Pål Røstvang. Vis mer

Totalt sett er det mange midt-på-treet-skinker. Perfekt til storfamilien, kanskje spesielt dem med barn i voksealderen, men testpanelet synes det er synd at ikke produsentene legger litt mer kjærlighet i produksjonen.

- Dette er jo et klassisk konkurranseprodukt, der dagligvarekjedene sloss om å være billigst, sier Røstvang.

- Det er veldig tydelig, stemmer Christer Rodin i.

Ulike kvaliteter

Det varierer veldig hva du får med deg hjem om du kjøper skinke i butikken. I utgangspunktet er det to kategorier, premium og industri.

ULIKE KVALITETER: Det er stor forskjell på skinkene - noen er åpenbart skåret av hele stykker, mens andre er satt sammen av så små kjøttstykker at de nesten fremstår som pølser.
ULIKE KVALITETER: Det er stor forskjell på skinkene - noen er åpenbart skåret av hele stykker, mens andre er satt sammen av så små kjøttstykker at de nesten fremstår som pølser. Vis mer

Premiumskinker er laget av en muskel som er kokt, og skåret i løvtynne skiver, men det aller meste som selges som «kokt skinke» er kjøttstykker som er renskåret, presset og tromlet sammen - og så kokt. Jo større stykkene er, og jo bedre stykningsdeler de er tatt fra, jo bedre kvalitet.

De aller beste skinkestykkene, også i denne testen, er skåret av hele kjøttstykker.

- Det er jo dette som opprinnelig er skinke, men dette er det nesten ikke i noen produkter som selges som skinke. Det vanligste er å bruke en førsteklassesortering av renskårede kjøttstykker, sier Pål Røstvang.

Dette er kanskje den vanligste skinketypen som selges i butikk, og så er det de rimeligere produktene som er laget av mange mindre kjøttstykker fra en litt dårligere sortering. Her kan det dukke opp små biter av fett, slintrer og sener.

Dette er ganske lett å se, men en annen indikasjon, er at disse gjerne kalles for familieskinke eller favorittskinke.

Kvaliteten reflekteres gjerne i prisen - som starter på rundt 70 kroner kiloet for de rimeligste, til oppunder 500 kroner for den aller dyreste skinka.

Kjøttprosenten

De reneste skinketypene inneholder kun skinke, salt og vann, men mange er tilsatt ulike holdbarhetsmidler og smaksforsterkere.

Dette kan være blant annet nitrittsalt, fosfat, kollagen, gelatin, dextrose.

Hvor stor andel kjøtt skinken inneholder kan være en fin indikator på dette. De beste skinkene inneholder helt opp til 97 prosent skinke, mens de rimeligere mer industriproduserte variantene er nede i 73 prosent.

Ta en titt bak på pakken neste gang du kjøper!

GJENNOMLYS: Ser du på skinkeskiven mot lyset, er det lettere å se hvor mange - og hvor små - kjøttstykker skinka er satt sammen av.
GJENNOMLYS: Ser du på skinkeskiven mot lyset, er det lettere å se hvor mange - og hvor små - kjøttstykker skinka er satt sammen av. Vis mer

En bra skinke vil være fuktig, og kunne avgi noe fuktighet når du presser på den, men når du slipper, skal det sive inn igjen i kjøttet. Skinker av lavere kvalitet vil slippe vannet når den blir liggende i skiver - og dette er lett å se når den ligger i pakkene i butikken.

Slik testet vi:

Sammen med Christer Rodin og Pål Røstvang har vi smakt oss gjennom tyve påleggskinker som fås kjøpt i norske dagligvarebutikker.

Testen er gjennomført som en blindtest.

Vi har kjøpt det som selges som tradisjonell kokt skinke i norske dagligvarebutikker. Rimeligere skinkeprodukter, som familieskinke og favorittskinke er tatt med i testen, mens spesialprodukter og ekstra bearbeidet eller smakstilsatt skinke er ikke tatt med.

Vanligvis lister vi alle produktene i rekkefølge etter smak, den beste til slutt, også innen terningkastene, men her ble det litt vanskelig - spesielt i den svære gruppen av skinker som fikk terningkast tre - noe som indikerer at det ikke er vondt - men det er heller ikke spesielt godt.

Unntakene, der noen har vært litt på vippen, har vi markert i teksten.

Nordfjord Frokostskinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 100 gram
Pris: 15 kroner
Kilopris: 150 kroner
Andel kjøtt: 86 prosent

Et firkantet farseprodukt, som ser mer ut som pølse enn skinke. Den er ikke spesielt delikat hverken å se på, eller å tygge.

Smaken er syrlig og dårlig balansert, vi kan nesten smake stivelsen, som det åpenbart er brukt en del av, og det er en usmak i ettersmaken - som kan minne om dårlig sjømat.

- Det burde ikke vært lov å kalle dette for skinke!

- Det er ikke uspiselig, men det er ikke langt unna. Jeg ville aldri spist denne!

First Price kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 250 gram
Pris: 18 kroner
Kilopris: 72 kroner
Andel kjøtt: 85 prosent

Runde, servelataktige stykker med slintrer, fett - og perlemorsskimmer. Det smaker helt greit, men lite og tamt.

Det som ødelegger er imidlertid biter av brusk i to av skivene.

- Dette er umulig å unngå 100 prosent om man bruker en dårlig sortering, men det hjelper ikke: Dette var ikke godt!

Gilde Familieskinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 150 gram
Pris: 23,40 kroner
Kilopris: 156 kroner
Andel kjøtt: 73 prosent

Runde, pølseaktige skiver som ser billige ut. Den har sluppet mye vann i pakken, og er litt tørr i munn. Smaken er grei, og den er godt balansert, men det smaker ikke spesielt mye.

- Dette er en sånn skinke som vil bøye seg som små skåler om du legger den på en pizza.

- Denne ser kjip ut, men den er ikke vond.

En svak treer.

Folkets familieskinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 150 gram
Pris: 19 kroner
Kilopris: 126,67 kroner
Andel kjøtt: 83 prosent

Runde skinkeskiver som nesten ser mer ut som pølse eller farseprodukt. Det er noe salt og umami, men smaken av holdbarhetsforlengende midler ligger tydelig i bakgrunnen av smaksbildet.

Den gir noe å tygge på, men blir nesten for kompakt, og det føles ikke som om vi spiser kjøttstykker.

- Her beveger man seg bort fra skinke, og er nesten mer i pølsegaten.

- Klassisk billig industripålegg.

Rema 1000 Prima kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 250 gram
Pris: 18 kroner
Kilopris: 72 kroner
Andel kjøtt: 86 prosent

Denne skinken har et veldig industrielt preg, den er rund, og litt udelikat med synlige slintrer og gelatin. Det gjør likevel at skinka blir litt mer levende, i motsetning til andre av skinkene som blir veldig flate - men det hjelper ikke for tromlet skinke skal være fettfri.

Den har en syrlig smak, og smaker litt som picnicskinke på boks, uten at det er et pluss.

- Her her de vært uheldige med sorteringen.

X-tra Kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 250 gram
Pris: 18,90 kroner
Kilopris: 75,60 kroner
Andel kjøtt: 80 prosent

Runde skinkestykker, som ikke ser spesielt delikate ut. Kjøttsorteringen virker tilfeldig, det er noe helt lyst kjøtt, noe mørkt, det skinner av perlemor i noen av delene, og konsistensen er forskjellig på de ulike kjøttstykkene.

Det smaker mye av denne, men kjøtt smaken drukner litt i salt og søtt.

Skinkebitene er seige å tygge på, og virker litt for bearbeidet.

Bjerke Helgeroa Håndlaget Kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 100 gram
Pris: 35,90 kroner
Kilopris: 359 kroner
Andel kjøtt: 90 prosent

Tradisjonell firkantet kokt skinke, som er kokt i form - vi kan tydelig se spor etter lokket.

Den ser grei ut, det er mye kjøtt og den er satt sammen av store stykker, men den er litt tørr og litt for fast - det knirker i munn når vi tygger. Bitene har fosfatskimmer, og vi kjenner det også godt på munnfølelsen.

Det smaker greit, men litt mindre enn den burde.

- Det er nesten som å spise lårtunge.

Coop Gourmet-skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 100 gram
Pris: 32,50 kroner
Kilopris: 325 kroner
Andel kjøtt: 82 prosent

Store runde skiver, av sammenpressete kjøttstykker. Stykkene har spor etter kniven, som om det var en fiskepudding, og bærer tydelig preg av at det er mye gelatin.

Testpanelet anerkjenner at det er mulig de blir lurt av gelatinen, men skinken har en god og passe massiv konsistens.

Smaken blir for søt, såpass søt at testpanelet lurer på om dette er en saltredusert skinke, og dette drar ned til en treer.

Nordfjord Familieskinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 150 gram
Pris: 19 kroner
Kilopris: 126,67 kroner
Andel kjøtt: 80 prosent

Runde skiver av tromlet kjøtt. Den er lett farsepreget, men ikke blant de verste, og godt balansert - men med en liten bismak av lake.

Likevel i det øvre skiktet av treerne.

- En klassisk under-osten-skinke.

Nordfjord Original Kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 100 gram
Pris: 23 kroner
Kilopris: 230 kroner
Andel kjøtt: 84 prosent

Firkantede stykker som er presset sammen av tre-fire større stykker, og med en anelse blodspor - men det er helt innafor ifølge testerne våre.

Skivene er på den tynne siden, uten å være løvtynne, og de er møre å tygge på.

Skinken ser bra ut, men det hadde gjort seg med litt tykkere skiver, det blir litt tamt.

En sterk treer.

Brødrene Finsbråten Håndlaget kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 90 gram
Pris: 26,50 kroner
Kilopris: 294,44 kroner
Andel kjøtt: 91 prosent

Et firkantet, tromlet produkt, som er satt sammen av flere mindre stykker, uten å få det umiskjennelige farsepreget.

Konsistensen er grei, og skinka er fint balansert, men det smaker ikke så mye.

- Denne ser kjedelig ut, men smaker bedre enn den ser ut.

En sterk treer.

Gilde Kokt Skinke Påleggs-Originalen

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 150 gram
Pris: 17,1 kroner
Kilopris: 114 kroner
Andel kjøtt: 85 prosent

Runde skiver laget av ensartet kjøtt. Det er spor av knivmerker, som er tegn på mye gelatin.

Smaken er balansert, men det er et stykke igjen til den virkelig gode skinkesmaken. Det er godt, men litt kjedelig. Det smaker litt lite, og den blir tørr og smuler i munn.

- Et premium industrielt produkt.

- Ikke en fest på skiven.

Gilde Løvtynne Ekte kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 110 gram
Pris: 31,9 kroner
Kilopris: 290 kroner
Andel kjøtt: 85 prosent

Løvtynne skinkeskiver, laget av flere, men større stykker. Fibrene er fine, men litt tørrere.

Selve skinka er saftig, men munnfølelsen blir litt tørr.

Det at skinka er så tynt skåret gjør også at den smaker litt mindre - men her kan du jo lesse på, noe som er vanlig med denne skinketypen.

God, men litt kjedelig.

Gilde Ekte kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 110 gram
Pris: 16,90 kroner
Kilopris: 153,63 kroner
Andel kjøtt: 85 prosent

Et klassisk presset industriprodukt i firkantede skiver. Den er litt ru i munn, men er saftig, men den slipper ikke vannet, det trekker seg tilbake i skinka når vi klemmer på den.

Smaken er særpreget, det er klar og tydelig skinkesmak.

- Skal du levere kokt skinke på fagprøven er det noe sånt du skal levere.

Grøstad Frilandsgris kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 245 gram
Pris: 109 kroner
Kilopris: 444,89 kroner
Andel kjøtt: 96,9 prosent

Store og tjukke rektangulære skiver, som er noe ujevne i farge og struktur. Stykkene har litt hull etter tromling, og er veldig kompakte. Det er god kjøttsmak, og ikke for mye sødme. Men er det tilsatt paprika?

Dette er et naturlig og godt produkt med naturlig kjøttsyre.

Denne luktet på femmeren, men den ryker fordi kjøttbitene som er tromlet sammen er for små, og det blir litt for trått å tygge på.

Testens dyreste skinke, men også den med nest høyest andel kjøtt.

Folkets kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 150 gram
Pris: 20,7 kroner
Kilopris: 138 kroner
Andel kjøtt: 85 prosent

Firkantede stykker, som åpenbart er industriskinke laget av flere stykker som er tromlet sammen. Det er antydning til rengbueskimmer, den har en lett og godt balansert sødme, fint saltnivå, men noe skum.

Skinken har god umami, og er kanskje litt fuktig - men ikke påtrengende.

- Dette er industriskinke, men bra!

Jacobs Utvalgte Kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 100 gram
Pris: 29,90 kroner
Kilopris: 299 kroner
Andel kjøtt: 97 prosent.

Blant de peneste firkantede skinkestykkene i testen. Den er satt sammen av flere stykker, men disse er pene, og selv om stykkene er gode, er det nesten så du kan se igjennom dem.

Saltmengden er god, konsistensen er fin, og skinken berømmes for høyt kjøttinnhold.

- Denne tåler å stå alene, du må ikke dekke denne med ost.

Skinken i testen med høyest andel kjøtt.

Fleury Michon: Fransk kokt skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 90 gram
Pris: 44,90 kroner
Kilopris: 498,90 kroner
Andel kjøtt: Ikke oppgitt

Denne ser bra ut, igjen et premiumprodukt skåret av hele stykker, og skivene er gode og tykke.

Testpanelet påpeker at noe eggehviteproteiner tyter ut, det er bra, fordi det betyr at skinka har fått plass, og ikke er presset sammen.

Den er litt tørr, og kunne godt vært mer saftig - likevel: skinke er magert kjøtt, så det tyder på at den er naturlig.

En klar femmer, men hakket svakere enn Hellstrøms franske skinke fra samme produsent.

Fleury Michon Kokt skinke - Eyvind Hellstrøm

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 120 gram
Pris: 49,90 kroner
Kilopris: 415,83 kroner
Andel kjøtt: Ikke oppgitt

Store, tjukke, skiver som er skåret ut av hele stykker - det er slik skinke skal se ut!

Stykkene er litt i overkant møre, på grensen til å bli knudrete, men det kan kanskje være fordi den ikke er tilsatt så mye tilsetningsstoffer?

Smaken kan nesten minne om bayonneskinke, og gir assosiasjoner klassisk god fransk påleggskinke.

- Dette er knall å ha på skiva!

.

.

Rema 1000 Vår beste skinke

Stor skinketest: Flere av disse burde vært solgt som pølse

Vekt: 100 gram
Pris: 29 kroner
Kilopris: 290 kroner
Andel kjøtt: 92 prosent

Fine, renskårete skinkestykker, med noe fett på toppen - men det tilgis når det kommer i hele stykker. Skivene er tynne, og kjøttet delikat.

- Dette ser ut som noe jeg har lyst til å ha på skiven, her ser vi hva vi spiser.

Skinka har godt tygg, den er saftig, uten å slippe vannet - og er balansert med fin syrlig kjøttsmak.