Hvilken kroneis er best?

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Ja, vi elsker krone-is - se hvilke vi elsker mest.

ISKREMBONANZA: Sunniva  (14), Siri (13), Aleksander (12), Edward (11) og Johannes (12) har hjulpet oss med å teste ni krone-is med jordbær og sjokolade. 
ISKREMBONANZA: Sunniva  (14), Siri (13), Aleksander (12), Edward (11) og Johannes (12) har hjulpet oss med å teste ni krone-is med jordbær og sjokolade. Vis mer

- Den traff hjertet mitt!

ISKREM: Johannes (11) lot seg begeistre av flere iskrem i testen, og hadde både sjokolade- og jordbærkrone-isen fra Hennig-Olsen blant sine favoritter. . Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ISKREM: Johannes (11) lot seg begeistre av flere iskrem i testen, og hadde både sjokolade- og jordbærkrone-isen fra Hennig-Olsen blant sine favoritter. . Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Johannes (11) er ikke i tvil: Krone-isen med sjokolade fra Hennig-Olsen er hans klare favoritt.

Fem barn og unge fra Hasle Skole Musikkorps er nesten ferdig med vår smakstest av ni kroneis, og endelig: Der satt den.

På andre siden av byen sitter to italienske iskremmakere og er nesten helt enig. «En klassiker», lyder deres dom.

Vi har fått hjelp av to ekspertpanel, fem barn og to voksne, til å smake på ni ulike krone-is med smak av jordbær og sjokolade.

Her er favorittene

Av alle iskremene var det Diplom-is' FRI som fikk høyest totalscore, og derfor seiler opp som vår vinner.

Fire av barna foretrakk Diplom-is' laktose- og glutenfrie Fri, mens to av dem jublet over Hennig-Olsens krone-is med sjokolade.

Edward (11) var ikke i tvil om sin favoritt i testen, FRI fra Diplom-is. Men aller helst spiser han den nye Wanted-krone-isen med salt karamell. 
Edward (11) var ikke i tvil om sin favoritt i testen, FRI fra Diplom-is. Men aller helst spiser han den nye Wanted-krone-isen med salt karamell.  Vis mer

Når det kom til jordbærisen var Hennig-Olsen klar favoritt hos tre av dem, mens to hadde Isbjørn-is som sitt førstevalg.

De voksne valgte litt annerledes - her var det Diplom-is som gikk seirende ut av en spennende duell med Rema 1000s Eventyr-is.

Det var den lette saltsmaken på kjeksen som vippet i Diplom-is' favør for de voksne, samtidig som dette trakk litt ned for barna.

Slik testet vi

Vi har fått hjelp av hele to ekspertpanel til å smake på isen denne gang. Fem barn og unge fra Hasle Skole Musikkorps, Aleksander (12), Johannes (11), Edward (11), Siri (13) og Sunniva (14).

Helt siden de åtte år gamle ble bestevenner hjemme i Italia, har Alfonso Pepe (t.v.) og Gabriele Canella elsket is. - For meg er en god is helt personlig og opp til hver og en å bedømme, for smak kan ikke diskuteres, mener Alfonso Pepe. Kollega Gabriele Canella legger til at for ham er også historien rundt en is med på å påvirke oppfatningen. - Is som minner om dem jeg spiste i barndommen, får frem ekstra følelselser, sier ham. Foto: Lars Gulbrandsen
Helt siden de åtte år gamle ble bestevenner hjemme i Italia, har Alfonso Pepe (t.v.) og Gabriele Canella elsket is. - For meg er en god is helt personlig og opp til hver og en å bedømme, for smak kan ikke diskuteres, mener Alfonso Pepe. Kollega Gabriele Canella legger til at for ham er også historien rundt en is med på å påvirke oppfatningen. - Is som minner om dem jeg spiste i barndommen, får frem ekstra følelselser, sier ham. Foto: Lars Gulbrandsen

Vis mer

Vi har også fått hjelp av Alfonso Pepe og Gabriele Canella fra Paradis Gelateria i Mathallen til å smake på isen.

Pepe er eier av Paradis Gelateria som tilbyr hjemmelaget, italiensk iskrem (gelato på italiensk) - og har filial blant annet i Mathallen i Oslo, hvor vår test fant sted.

Testen er gjennomført som blindtest, hverken barn eller voksne har visst hvilken iskrem de har smakt på, med ett unntak: Diplom-is FRI; som er laktose- og glutenfri, fikk de vite at var nettopp dette.

Testerne har vurdert utseende, smak og konsistens.

Mens det voksne testpanelet vårt var jevnt enige om terningkastene, spriker barnas dom mye mer, og det er derfor ikke delt ut noen seksere fra barna.

KRONE-IS MED JORDBÆR:

Diplom-is Krone-is Jordbær

Pris: 26 kroner fra Coop

Barnas terningkast til venstre, iskremmakerne til høyre. Alle produktfoto: Elisabeth Dalseg
Barnas terningkast til venstre, iskremmakerne til høyre. Alle produktfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Barnas dom: Sausen er grovere enn på de andre, med umoste jordbær. Sjokoladen som er fylt i kjeksen flyter litt oppover isen, og det er godt. Denne er også litt saltere enn de andre, men det smaker ikke så mye av denne isen.

Dommerne mener: Kan se at dette er jordbær, men smaken er litt kunstig. Det er akkurat som de har pøst på mye mer syltetøy og spart på bærene. Selve isen mangler også litt personlighet i form av at vaniljen skulle kommet bedre frem. Nydelig kjeks og sjokolade i bunnen.

Isbjørn-is Kroneis Jordbær

Pris: 19 kroner i butikk (Vestlandet), 125 kr for 10 stk (Isbilen)

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Jordbærsausen er skikkelig søt og god, og det er mye av den. Isen er ikke så søt, så det blir ikke for mye. Kjeksen er sprø, men smulte litt.

Dommerne mener: Utseendet er perfekt! Denne ser bra ut, og det er raust med saus. Det er heller ikke veldig klar jordbærsmak på sausen, ,og både sausen og isen er for søt. Den ene isen har masse sjokolade i bunn, den andre ingen ting.

Hennig-Olsen Krone-is Jordbær

Pris: 25 kroner på Meny

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Den er litt flat på toppen, men det smaker godt! Det er mye jordbærsmak, sausen går gjennom hele isen. Kjeksen er fin og sprø, og det er god smak på sjokoladen.

Dette var barnas favoritt.

Dommerne mener: Lekkert utseende, men hjelpe meg så mye sukker det virker som de har hatt i jordbærsyltetøyet her! Tar du en større bit, blir smaksinntrykket bedre og mer harmonisk. Kunne ønsket oss mer smak av vanilje, men sjokoladen i bunnen og kjeksen er veldig god. Får lyst til å bite en gang til!

Rema 1000 Krone-is Jordbær

Pris: 5 kroner på Rema 1000

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Denne ser litt anonym ut, men er faktisk god! Vaniljen er god, jordbæret akkurat passe søt, og kjeksen god, men litt seig.

En is det er lett å like.

Dommerne mener: Denne lukter jordbær! En frisk smak i kombinasjon med fløten som også kommer godt frem. Er kanskje ikke supereksklusiv å se på, men innholdet er godt.

Best totalscore av jordbærisene.

KRONE-IS MED SJOKOLADE:

Rema 1000 Krone-is Sjokolade

Pris: 5 kroner på Rema 1000

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Denne ser pen ut, er det det originale? Kjeksen er litt rar, vaniljen også - er den falsk? Sjokoladen er veldig fet, og det er ikke så mye kakaosmak på den. Og så er det luft i bunn, isen når ikke helt ned på den ene!

Dommerne mener: - Dette er en is som virkelig overrasker. Ser ikke så fancy ut, men milde skaper som den leverer! Kombinasjonen av nøtter og sjokolade glir inn sammen med deilig is, og gir oss straks assosiasjoner til slik krone-is alltid har sett ut og smakt. Dette er en klassiker!

Diplom-is Krone-is Sjokolade

Pris: 24 kroner på Coop

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Denne ser ikke så pen ut, og isen er litt salt, men vaniljesmaken er skikkelig god! Krokanen er også god, men det er litt ujevnt hvor mye nøtter som er på hver is.

Dommerne mener: - Oj, denne leverer både på utseende og innhold: Deilig fløteis som passer som hånd i hanske med sjokoladen. Det som også gjør at dette produktet skiller seg litt ut fra de andre, er at kjeksen smaker litt mer salt – noe vi oppfatter som et pluss. Du får straks lyst til å ta en bit til! Denne er det lett å bli avhengig av og vekker vår lidenskap. Veldig bra balansert!

Dommernes favoritt

Isbjørn-Is Kroneis Sjokolade

Pris: 19 kroner i butikk (Vestlandet), 125 kr for 10 stk (Isbilen)

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Kult utseende, med fint sjokolademønster, men litt lite nøtter på noen av dem. Det er litt lite vaniljesmak, men sjokoladen er god! En stilig sjokoladesmak! En utmerket is.

Dommerne mener: Denne ser veldig fin ut fra siden, men ikke like lekker fra toppen. Skulle gjerne hatt mer hasselnøtter, både på toppen og lenger ned, det ville kledd den!

Isen er av god kvalitet, den er veldig smakfull. Kjeksen er sprø og god, og det er raust med sjokolade i bunn.

Hennig-Olsen Krone-is Sjokolade

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Denne er litt ujevn å se på, men penere enn [Diplom-is]. Den har mye - og god smak av nøtter, men kunne godt smakt litt mer vanilje av isen.

- En konge-is!

Ett av barna var imidlertid ikke like imponert, og synes denne var flat - og med litt ekkel ettersmak.

Dommerne mener: Denne er det mye fint å si om: God og nok sjokolade pluss at iskremen leverer og gjør resultatet til en fin kombinasjon. I likhet med alle de andre i testen, er også kjeksen sprø og fin. En klassiker.

Diplom-is FRI gluten- og laktosefri

Pris: 17 kroner (71 kroner for 4 stk) på Rema (Coop)

Både voksne og barn fikk vite på forhånd at denne var laktose- og glutenfri, fordi den ikke er helt sammenlingnbar med de andre. Det hadde vi kanskje ikke trengt, for denne seilte opp som barnas favoritt - og dommerne var også begeistret.

Denne seiret også opp med best totalscore.

Stor smakstest av krone-is med jordbær og sjokolade

Barnas dom: Her er den gode vaniljesmaken! Den har sjokolade så mørk som Oreo, og det er sjokoladebiter gjennom hele. Her var det mye smak på én gang.

Dommerne mener: - Det er lett å tenke seg at denne isen skulle mangle den gode smaken vi kjenner igjen i de andre testproduktene, bare fordi den er uten gluten og laktose. Desto hyggeligere er det å konstatere at denne isen stiller like sterkt som de andre, både i forhold til kvaliteten på sjokoladen og iskremen. Også kjeksen er sprø og god.

Best totalscore