ÅRETS BESTE JULEGODTERI: Om du ikke har startet ennå, er det nesten ikke mulig å smake seg igjennom årets julegodteri før kalenderen viser februar. Derfor har vi gjort jobben for deg.
ÅRETS BESTE JULEGODTERI: Om du ikke har startet ennå, er det nesten ikke mulig å smake seg igjennom årets julegodteri før kalenderen viser februar. Derfor har vi gjort jobben for deg.Vis mer

Smakstest av julegodteri 2017

Stor test av julegodteriet: - Hjelp, denne smaker grøt!

Se hva du bør velge om du virkelig vil komme i julestemning.

(Dagbladet): Butikkenes utvalg julegodteri har etter hvert blitt så stort at du umulig kan smake deg gjennom alt før påskegodtet er i butikk. Men fortvil ikke: Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth fra Baker- og konditorlandslaget tok på seg jobben med å smake seg frem til de aller beste godbitene for Dagbladet.

Vi sier de aller beste, for med et par mindre hederlige unntak var det en fryd å smake seg igjennom godteriet. Det er svært lite her noen vil bli lei seg for å bli servert, men noe av godteriet vil nok glede mer enn andre.

Det optimale julegodteriet

Seksere henger høyt hos oss, men i kategorien for det litt mer eksklusive godteriet trillet panelet to av dem: Johan Bülows lakriskuler og Anthon Bergs julehasselnøtter.

SMAKSPANELETS FAVORITT: Anthon Bergs julehasselnøtter trykker på alle de riktige juleknappene.
SMAKSPANELETS FAVORITT: Anthon Bergs julehasselnøtter trykker på alle de riktige juleknappene. Vis mer

Julehasselnøttene var også det som virkelig fikk frem julefølelsen hos smakspanelet: Hasselnøtter trukket i julekrydret sjokolade, med sukkertrekk og rullet i skimrende julerødt pulver.

Det var imidlertid også i denne kategorien vi fant noe av det tristeste godteriet julen har å by på, så det er ikke gitt at det smaker godt, selv om det ser innbydende ut.

Selv om det kan friste å holde dette godteriet for seg selv, kan du også trygt servere det til barna barna, skal vi tro testpanelet.

- Det er klart barna skal få det godteriet de liker best, men jeg tror på å servere dem ordentlig god sjokolade og velsmakende godteri, slik at de lærer seg hvordan det skal smake, sier Løseth.

GUILTY PLEASURE: Det blir ikke jul for Løseth uten disse søte, myke, rosa nissene.
GUILTY PLEASURE: Det blir ikke jul for Løseth uten disse søte, myke, rosa nissene. Vis mer

Det er likevel rom for smak og behag. Løseths guilty pleasure er Cloettas julenisse i skum. Men selv om det ikke blir jul uten, holdt det ikke til mer enn terningkast fire i denne testen.

Slik testet vi:

Vi har smakt på et utvalg av julegodteri fra norske dagligvarebutikker og Nille. For at jobben ikke skulle bli for overveldende, har vi gruppert godteriet i fem kategorier: Juleskum, melkefylt sjokolade, eksklusive julekuler, en god og blandet kategori - samt julemarsipan, som du kan se hva testpanelet synes om her.

TESTPANELET: Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth fra Baker- og konditorlandslaget har vurdert årets julegodteri for Dagbladet.
TESTPANELET: Thea Victoria Thorén Jensen og Vibeke Løseth fra Baker- og konditorlandslaget har vurdert årets julegodteri for Dagbladet. Vis mer

Siden produktene er såpass forskjellige og noen av dem lett gjenkjennelige har vi valgt å ikke gjennomføre denne testen som en blindtest.

Juleskum

JULESKUMMET: Brynild juleskum, Labans nissefest, Brynild julemix og Cloetta juleskum. I midten: Cloettas julenisse.
JULESKUMMET: Brynild juleskum, Labans nissefest, Brynild julemix og Cloetta juleskum. I midten: Cloettas julenisse. Vis mer

Skum er kanskje ikke den mest åpenbare kategorien for julegodt, men har for mange blitt tradisjon. Hjemmelaget marshmallows har vært en stor trend for hobbybakere de siste årene, men dette er nok mer tilgjengelig for folk flest. Dette kan fort bli søtt og kjedelig, men vi fikk noen friske overraskelser:

Brynild julemix: Blandingen av sjokolade og vingummi er ikke ideell, de tar smak av hverandre, og alt får en litt udefinerbar smak. Skummet smaker av rød julebrus, litt mismatch med utseendet, vi ventet vaniljesmak fra den hvite fargen. Miksen er ujevn, det er bare to av de svarte skum- og vingummifigurene, og smaken skuffer. Dette er søtt, men kjedelig.
280 gram koster 51,90 kroner på Meny.

Cloettas juleskum og julenisse smaker av rosa puter. Det er søtt, mykt og skummet har god konsistens, om enn hakket seigere enn Brynilds skum. Cloettas julenisse er den samme som skummet, bare i større størrelser. Dette er Løseths guilty pleasure-julegodt, men det holder fortsatt ikke til mer enn terningkast fire her.
Juleskummet koster 37,90 kroner på Meny og veier 200 gram, nissen koster 11,50 og veier 22 gram.

Nidar Laban nissefest er en miks av skumfigurer rullet i sukker og seignisser og skum-og vingummireinsdyr. Skumfigurene imponerer utseendemessig, disse er perfekte å pynte julekaker eller pepperkakehus med. De ser sure ut, og det kunne gjort dem litt mer spennende, men dette er mest søtt. Skummet blir også litt for geléaktig i konsistensen.
350 gram koster 48,80 kroner på Kiwi.

Brynild Juleskum er en miks av rosa og hvite skumfigurer. Skummet er perfekt mykt og smaker friskt av bringebær og ananas. Dette er ferskt, godt og fresht!
En pose veier 190 gram og koster 38,90 kroner på Meny.

Melkefylt sjokolade

Melkefylt sjokolade: (fra øverst til venstre, med klokken): Heidel sjokoladepraliner, Nidar Sjokoladekongler, Freia Snømann, Riegelen Snøballer med melkekrem, Freia Snøballer.
Melkefylt sjokolade: (fra øverst til venstre, med klokken): Heidel sjokoladepraliner, Nidar Sjokoladekongler, Freia Snømann, Riegelen Snøballer med melkekrem, Freia Snøballer. Vis mer

Sjokolade med deilig kremfyll er populært godteri, som de fleste nok forbinder med påsken, eller som Løseth spontant uttalte: Dette er oppgulp av gammelt påskegodteri.

- Det er nok noen som ikke kan vente til påske med å spise påskeegg, men dette er ikke typisk julegodteri.

Best i denne kategorien var Freias snøballer, og det var også den mest forseggjorte: Kartongen er i gjennomsiktig plast med snøkrystall på, de har laget baller i stedet for egg, med nydelige snøkrystaller både på innpakningspapiret og på selve sjokoladekula. Disse er så fine at de burde hatt snor i, så vi kan henge dem på treet. Sjokoladen er klassisk melkesjokolade, med luftig, lett og god melkekrem i.
Pris: 39,90 kroner for en pakke på 112 gram på Kiwi.

Freias snømann smaker ganske likt, men med litt fastere fyll. Søtt, mildt og godt.
13,90 for 30 g, Meny.

Riegelen snøballer med melkekrem er søte, både innpakning og fyll. Kulene er bare halvfylt, men det er kanskje bevisst, fyllet er veldig fett, og det er veldig mektig. Positivt med fairtradesjokolade!
150 gram, 42,90 kroner på Nille.

Heidels postkasse med praliner og sjokolader er amerikansk nostalgi, og kommer komplett med flagg som kan heises - om det er post. Dette er strengt tatt ikke rent melkefyll, det er litt melkesjokolade i fyllet også. Fyllet har fløyelsmyk konsistens, men det blir litt for søtt. Det samme gjelder for to små sjokoladeplater som også følger med. Denne er fin som en liten gave, men ville ikke kjøpt for sjokoladen sin skyld.
95 gram sjokolade koster 59,90 kroner på Nille.

Konglene til Nidar skuffet på flere plan. Når vi åpner dem, er de helt like påskeeggene, og det virker litt halvveis. Det er bare fyll i litt over halve, og fyllet blir for fett, og vi sitter igjen med en veldig fet munnfølelse. Det blir altfor mektig. Det er flott å kutte palmeolje, men det gjør ikke så mye for smaken.
144 gram koster 49,90 kroner på Kolonial.no.

Assorterte julekuler

Julekuler: Alle disse ser bra ut, både i og utenfor innpakningen, og vil gjøre seg godt i konfektskål eller som kakepynt. Øverst er årets julekolleksjon fra Johan Bulow, under, årets julekuler fra Anthon Berg. Anthon Bergs julekuler fås også kjøpt samlet, i en dekorativ eske, mens Bülows kuler kan også kjøpes enkeltvis.
Julekuler: Alle disse ser bra ut, både i og utenfor innpakningen, og vil gjøre seg godt i konfektskål eller som kakepynt. Øverst er årets julekolleksjon fra Johan Bulow, under, årets julekuler fra Anthon Berg. Anthon Bergs julekuler fås også kjøpt samlet, i en dekorativ eske, mens Bülows kuler kan også kjøpes enkeltvis. Vis mer

Johan Bülows white snowball er lakriskonfekt med smak av ingefær og sitron. Dessverre tar ingefæren nesten over, og lakrisen forsvinner. Det smaker også mer av ingefærsirup en frisk ingefær. Noen vil nok elske denne, men det blir for mye ingefær.

- Får du en eske med flere, er det denne som blir stående igjen i skapet.
Pris: 120 kroner for 150-gramsboksen.

Anthon Berg julemarsipankuler er små marsipankuler med mørk sjokolade og dragé burde være en sikker vinner. De ser superlekre ut, men det blir for søtt. Marsipanen har også en tydelig bismak av aprikoskjerner. Drasjeskallet har god crunch, men dette blir for søtt.
Pris: 49,90 kroner på Nille for 124 gram.

Johan Bülows Raspberry er en klassisk københavngodbit med smak av lakris, hvit sjokolade og bringebær. Den er superlekker å se på, og det smaker godt, om enn ikke veldig spennende. Lakrisen forsvinner litt og den hvite sjokoladen er litt kjedelig, men det syrlige bringebærpulveret på utsiden gjør kulene friske og gode.
Pris: 120 kroner for 150-gramsboksen.

Anthon Bergs julemandler er spraglete røde og hvite og ser lekre ut, og det dufter godt av kanel når vi åpner posen. Dette tar også over smaksbildet, det blir for mye kanel, og vi får mer følelsen av å spise julegrøt. Men som en bonus får du mandelen hver gang!
Pris: 49,90 kroner på Nille for 124 gram.

Johan Bülows bronze classic er lakrisbiter trukket med karamellisert dulce de leche-sjokolade og knasende havsalt. Denne smakskombinasjonen er en vinner, og det er ikke rart at de har kalt dette en klassiker. Denne spiser vi gjerne igjen!
​Pris: 120 kroner for 150-gramsboksen.

Johan Bülow black snowball: Salt og krydret lakris. Disse kulene er en gavepakke til lakriselskere. Her forsvinner ikke lakrissmaken, her er det lag på lag! Teksturen er god, lakrisbiten i midten gir litt å tygge på, og er dekket av myk sjokolade og sprøtt skall.
​Pris: 120 kroner for 150-gramsboksen.

Anthon Bergs julehasselnøtter er ren julestemning i pose. Det dufter nydelig av julekrydder, og det følges opp i smaken. Teksturen er spennende, med hasselnøtt i midten, så myk og god sjokolade, trukket med sprø drasjé, og kulene er superlekre med rødt skimmer.

Dette er alt vi ønsker av julegodteri!

Pris: 49,90 kroner på Nille for 124 gram.

Godt og blandet julegodteri

Julestenger, miksposer, snøperler, julepez, julesjokolade og nissefigurer.
Julestenger, miksposer, snøperler, julepez, julesjokolade og nissefigurer. Vis mer

Det er ikke alt julegodteriet som er like lett å sette i bås. Den totale mengden julegodteri var så stor at vi måtte luke ut en del, blant annet mange melkesjokoladefigurer, og juleversjoner av tradisjonelt godteri som M og Non Stop.

Nille nissesjokolader i nett: Disse er fine å se på, men smaker ikke spesielt godt, det blir som den kjipeste kalendersjokoladen. Disse egner seg mer til pynt enn kos.
Pris: 29,90 for 100 gram på Nille.

Riegelen nisse: Hyggelig nissefigur, men også denne er mest festlig før vi tar av papiret. Figuren er hul, med ganske god tykkelse, men sjokoladen er tørr, for søt og kjedelig.
Pris: 14,90 for 60 gram på Nille.

Riegelen Eiskonfekt: Disse er fine å se på, og perfekte små biter til kalender eller en liten hilsen. De små bitene er myke i konsistensen, men det blir litt mye av det gode: Dette er fett! Utifra det som står på pakken er det kun brukt kakao, ikke kakaofett i bitene, og da er det strengt tatt ikke sjokolade.
Pris: 39,90 for 250 gram på Nille.

Julepez: Morsom, om enn litt snodig nisse-pez-dispenser. Selve kammeret til dropsene er så lite at du ikke får plass til en hel pakke, noe som er litt klønete. Med i pakka følger to smaker; jordbær og kirsebær - ingen av dem, veldig julete, men gode på smak.
Pris: 29,90 for 17 gram sukkertøy på Nille.

Minde julesjokkis: Her er det fem varianter; karamell, melkesjokolade, marsipan, mokka og bringebærgelé. Det er en overvekt av sjokoladefigurer, som er de minst interessante, og kun et par biter mørk sjokolade. Selve sjokoladen er bedre enn i Nidars pose, men marsipanen er ikke god.

- Bitene ser ut som om de har fått litt juling, dette er litt trist å sette frem.
Pris: 71,90 for 340 gram på Meny.

Nidar favoritter: Nidars blandingspose har hakket morsommere biter; marsipan, julekule med kremfyll, sjokolademus, festkaramell og julefigurer i sjokolade, og bedre fordeling av bitene enn i Mindes pose. Bitmiks-garantien må virke. Marsipanbitene blir litt tørre, men de er bedre på smak enn Mindes.
Pris: 69 kroner for 340 gram på Kiwi.

Kinder julenisse: Kinder er Kinder, så liker du det, liker du denne. Selve figuren er fin, og det er god tykkelse på den, og her får du akkurat det du forventer.
55 gram koster 34,90 kroner på Meny.

Nilles Candy cane: Julete sukkertøystenger finnes flere steder, og her er det vanskelig å trå helt feil: Er de søte, og smaker de av peppermynte, så er mye gjort. Et minus er at de knekker lett, i vår pakke var kun én av tre i stykker.

- Jeg liker at smaken har flere lag, det første som treffer tungen er veldig søtt, men at den frisk-sterke peppermyntesmaken tar over.
144 gram koster 39,90 kroner på Nille.

Freia snøperler: Freias snøperler er pene å se på, minst like pene som flere av de mer eksklusive julekulene fra Bülow og Anthon Berg, og med et hyggeligere prispunkt. De er søte, både den hvite drasjéen og sjokoladen, men smaker godt.

Stor test av julegodteriet: - Hjelp, denne smaker grøt!

- Disse er perfekt til å pynte kaker med, og er mye bedre å småspise enn de hvite ingefær- og lakriskulene fra Bülow.
Pris: 26,90 kroner for en pose på 100 gram på Kolonial.no.

Hamlet sjokoladefigur - snømann: Testens mest forseggjorte sjokoladefigur, en snømann med pynt i farget sjokolade, kommer fra Nille. Finnes også som nisse, reinsdyr og pingvin.

Figuren er hul, med god tykkelse, og sjokoladen har best smak av alle figurene.

- Her har de tatt seg bryet med de ekstra detaljene, og det var det verdt.
​Pris: 49,90 for 55 gram på Nille.