VEGETAR: Vi har smakt oss gjennom ti ferdigretter som alle er egnet for vegetarianere - et par av dem også for veganere. 
VEGETAR: Vi har smakt oss gjennom ti ferdigretter som alle er egnet for vegetarianere - et par av dem også for veganere. Vis mer

Smakstest vegetar ferdigmat

Stor test av ny vegetarmat: - Overraskende mye godt

Vi har smakt oss gjennom alle de nye vegetariske ferdigmatrettene. 

(Dagbladet): - Besteforeldrene mine blir lettet nå. Nå slipper de å stresse med hva de skal servere meg, de kan bare plukke med seg noe fra butikken, sier Ane Viktoria Meyer Bøhler fra Vegetarforeningen til Dagbladet.

Sammen med Pål W. Thorbjørnsen og Ylva Monsen, også fra Vegetarforeningen, har Meyer Bøhler smakt seg gjennom ti vegetariske ferdigmatnyheter for Dagbladet.

Bøhlers besteforeldre er nok ikke de eneste som vil glede seg over de nye vegetariske ferdigrettene.

Testpanelet vårt kunne tenke seg å kjøpe opptil flere av rettene igjen.

- Ikke bare for særingene

Ingen av våre testere kjøper mye ferdigmat i dag, men det er kanskje ikke så rart. Tilbudet av vegetariansk eller vegansk ferdigmat har vært mer eller mindre ikke-eksisterende til nå.

«Endelig! Etter 10 år som veggis er det vegetariansk ferdigmat i butikkene!» Ane Viktoria Meyer Bøhler, Vegetarforeningen

Etter å ha smakt seg gjennom alle vegetarnyhetene er dommen klar: Her er det flere retter de kunne tenke seg å spise igjen.

De trekker også frem at flere av disse rettene ser ut til å kunne ha en bredere apell enn bare vegetarianere.

- Mye av dette er nok ikke bare for vegetarianerne, altså ikke bare for «særingene», men for alle, sier Ylva Monsen.

Den nye Digg Vegetar-serien fra NorgesGruppen havner helt i toppen. To av rettene er veganske, med kjøtterstatningsprodukter fra Oumph!, mens vegetarlasagnaen inneholder laktose og derfor vegarisk.

Testpanelet var mest begeistret for de to Oumph-variantene, og ville kjøpt disse igjen, mens de trekker frem vegetarlasagnaen som et godt alternativ for dem som også spiser kjøtt.

- Et lite stykke igjen

Selv om det er mye bra å trekke frem, er det fortsatt rom for forbedring.

NYHET: Synnøve lanserer en ny gulost med vegtarisk løype. 
NYHET: Synnøve lanserer en ny gulost med vegtarisk løype.  Vis mer

Testpalenet peker på at flere av rettene kunne vært veganske, med enkle grep. For eksempel den orientalske Litt Mat-retten fra Fjordland, der de har valgt å ha matyoghurt i hummusen som følger med.

- Den kommer separat, så man kan la være å spise den - men hummus er jo egentlig vegansk, hva skal de med yoghurt i den? sier Meyer Bøhler.

Pål W. Thorbjørnsen etterlyser også bedre merking. Om noe er vegansk, eller vegetarisk - hvorfor ikke gjøre det litt tydeligere?

Et annet poeng som er verdt å ta med seg er å sjekke hvilken løype som er brukt i ost. Tradisjonelt er løype en blanding av ulike enzymer som finnes i kalvemager, men det finnes også vegetabilske versjoner. Dette har produsentene ikke vært flinke nok til å merke.

Vegetarisk løype er blant annet brukt i osten på vegetarpizzaen fra Pizzabakeriet som er med i denne testen - og Synnøve lanserer også en egen vegetarisk gulost i disse dager, hvor altså løypa som brukes ikke stammer fra dyr.

Slik testet vi

Med hjelp av tre medlemmer i Vegetarforeningen har vi smakt oss igjennom alle de nye vegetariske ferdigrettene som ble lansert forrige uke

TESTPANELET: Ane Meyer Bøhler (25), Pål W Thorbjørnsen (42) og Ylva Monsen (24) fra Vegetarforeningen. Foto: Bjørn Langsem
TESTPANELET: Ane Meyer Bøhler (25), Pål W Thorbjørnsen (42) og Ylva Monsen (24) fra Vegetarforeningen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Vi har sett på duft, utseende, konsistens, smak - og hvorvidt produktet lever opp til forventningene vi har fra pakken. Vi har også sett på ingredienslisten, og merking av produkter.

Testen er ikke gjennomført som en blindtest, da alle produktene er forskjellige, og det var viktig å få sjekket ingredienslistene godt.

Fjordland Litt Mat Italia

170 gram, 165 kcal
Veiledende pris: cirka 25 kroner

STUDENTMAT: Godt, men ikke spesielt spennende. Og vi savner mer grønnsaker.
STUDENTMAT: Godt, men ikke spesielt spennende. Og vi savner mer grønnsaker. Vis mer

Et lite beger med pastasalat med squash, soltørkete tomater, basilikum og oregano, samt yoghurtdressing med urter, som kommer i separat pose. Gaffel følger også med.

Testpanelet mener: Dette er klassisk studentvegetar. Ser litt blast ut i fargene, som om noen har lagt på et retrofilter fra Instagram. Pastasalat med grønnsaker, som hovedsaklig består av pasta. Smakskombinasjonen er god, men vi hadde forventet litt mer grønnsaker utifra pakken. Morsomt med ny pastatype, noe annet enn de klassiske skruene.

Fjordland Litt mat Orient

170 gram, 153 kcal
Veiledende pris: cirka 25 kroner

ORIENTALSK: Testens beigeste rett smaker bedre enn den ser ut. 
ORIENTALSK: Testens beigeste rett smaker bedre enn den ser ut.  Vis mer

Lite beger med en porsjon bulgursalat med grillete grønsaker og hummus. Hummusen er i separat pose, gaffel følger med.

Testpanelet mener: Fint med alternativ til søte yoghurter og grøt når man er på farten, og at dette ikke er vegetar - men helt vanlig mat. Det dufter av eddik og soltørket tomat, men smaker mest av linser. Herlig med gresskarkjerner og linser i denne, det både metter, gir god tekstur og smaker godt.

Denne ser litt beige og kjedelig ut, men det smaker mye bedre enn det ser ut.

Men: Hvorfor har de byttet ut tahini med yoghurt i hummus? Om de hadde laget det korrekt, kunne det vært vegansk. Og bedre.

Fjordland Litt mat Thai

170 gram, 130 kcal
Veiledende pris: cirka 25 kroner

FRISK: Testpanelet synes generelt at det er positivt med salte alternativer til de ellers ofte søte mellommåltidene, og den siste av de tre mellommåltidene til Fjordland falt mest i smak.
FRISK: Testpanelet synes generelt at det er positivt med salte alternativer til de ellers ofte søte mellommåltidene, og den siste av de tre mellommåltidene til Fjordland falt mest i smak. Vis mer

Lite beger med en porsjon rissalat med inspirasjon fraThailand; ris, edamamebønner, kokos, grillet paprika, chili og ingefær. Mango og chilidressing og gaffel følger med.

Testpanelet mener: Frisk, smaksrik og spennende - men litt lite grønnsaker også her. Den har litt å gå på utseendemessig, ser litt ut som meksikansk gryte, men smaker mye, mye bedre.

Edamame hører vel strengt tatt ikke hjemme i en thaisalat, men det smaker godt, selv om det ikke er autentisk.

- Denne er vegansk, hvorfor sier de ikke det?

Fjordland Sunt & Godt Meksikansk grønnsaksgryte

330 gram, 315 kcal
Veiledende pris: 43-46 kroner

GODT UTGANGSPUNKT: Denne her kan fint brukes i fredagstacoen. 
GODT UTGANGSPUNKT: Denne her kan fint brukes i fredagstacoen.  Vis mer

En liten porsjon meksikansk grønnsaksgryte med paprika, bønner og squash. Gaffel følger med (men ikke i våre prøvepakninger).

Testpanelet mener: Dette ser ut som lapskaus, men smaker mer. Det er nok mer i retning tex mex enn meksikansk, men her har du et perfekt utgangspunkt for en tacomiddag, eller nachos. Det blir imidlertid litt ubalansert, denne trenger mer syre - for eksempel litt lime, slik det er på bildet på pakken.

- Dette er mer som en base, det blir litt kjedelig, men med rett tilbehør kan denne bli kjempegod.

Pizza Bakeriet - Grillede grønnsaker økologisk

427 gram, 948 kcal

Pris: Foreløpig uklart

FARGERIK OG FRISTENDE: Denne vil nok appellere til flere enn bare vegetarianere. 
FARGERIK OG FRISTENDE: Denne vil nok appellere til flere enn bare vegetarianere.  Vis mer

En frisk og tiltalende pizza, som nok vil appellere til flere enn vegetarianere. Selv i frossen tilstand, før vi stekte den, så den god og fristende ut.

Testpanelet mener: Wow! Se på de fargene! Dette både ser og smaker sunt og fristende. Vi liker at det er mange forskjellige typer grønnsaker på den, og bunnen var god, sprø og luftig.

- Kan man si at noe smaker sunt? For da gjør denne det!

Det står på pizzaen at den er vegetariansk, men det står ikke spesifisert hvilken type løype som er brukt i osten, noe testerne reagerte litt på. En telefon til Orkla Foods som produserer den, bekrefter at løypen er vegetariansk.

Fjordland Sunt & Godt Indisk grønnsaksgryte

330 gram, 273 kcal
Veiledende pris: 43-46 kroner

SMAKSRIK: Denne både dufter og smaker mer spennende enn den ser ut som.
SMAKSRIK: Denne både dufter og smaker mer spennende enn den ser ut som. Vis mer

Liten porsjon gryterett med kikerter, byggryn, blomkål, linser og søtpotet. Gaffel følger med (men ikke i våre prøvepakninger).

Testpanelet mener: Denne både lukter og smaker godt, mye - og litt uventet. Det er store og gode biter av grønnsaker - og spesielt blomkålen er kokt al dente, ikke til grøt som den ofte blir i ferdigmat. Det sparker litt, og vi kjenner at det er brukt litt krydder, men det er fortsatt veldig snilt krydret.

Også denne retten kunne vært vegansk med enkle grep - men et melkeprotein vi er litt usikre på hvordan har kommet inn i kokosmelken, gjør at den kun er vegetarisk.

Fersk & Ferdig, Digg vegetar Tex-mex

400 gram, 344 kcal

Pris: Foreløpig uklart

TEX-MEX: Denne retten passer også for veganere, og kanskje spesielt for dem som savner konsistensen av kjøtt. 
TEX-MEX: Denne retten passer også for veganere, og kanskje spesielt for dem som savner konsistensen av kjøtt.  Vis mer

En god porsjon gryterett med ris, bønner, mais, gulrot, paprika, løk og Oumph!| som er hakket mer grøtete i praksis enn på bildet på pakken.

Testpanelet mener: Oumph!en kommer i store gode biter, og her kunne vi nesten latt oss lure. Kjøtterstatningen tar opp smakene fra gryten, og gir fin tyggemotstand og tekstur til retten. Resten blir litt grøtete, men det smaker spennende.

Denne tex-mex-gryta har ris i, men det er fint balansert, og ikke for mye.

Passer for veganere.

Fersk & ferdig, Digg Vegetar - Grønnsakslasagne

400 gram, 318,5 kcal

Pris: Foreløpig uklart

UTSEENDET BEDRAR: Denne smaker mye bedre enn den ser ut. 
UTSEENDET BEDRAR: Denne smaker mye bedre enn den ser ut.  Vis mer

Grønnsakslasagne med paprika, gulrot, selleri og aubergine. Dette er kanskje testens minst visuelt tiltalende rett. Det er lite ost på toppen, og tomatsausen siver ut. Heldigvis er det smaken som teller mest.

Testpanelet mener: Dette ser ikke bra ut, så overrasker derfor kanskje ekstra positivt på smak? For dette var skikkelig godt! Dette er rett og slett bare en god grønnsakslasagne, det føles ikke som om jeg spiser en erstatning for noe.

- Denne ville jeg servert til noen som vurderer å bli vegetarianere, eller bare ønsker å kutte kjøttforbruket litt.

Her! / Tinas sommer Klar, ferdig fersk salat med Tabbouleh, feta og tomat

350 gram, 399 kcal
Pris: 44,90 kroner på Kiwi

SALAT: Nest størst porsjon og nest mest kilokalorier i vår test, og blant de tre best likte i vår smakstest. 
SALAT: Nest størst porsjon og nest mest kilokalorier i vår test, og blant de tre best likte i vår smakstest.  Vis mer

Salat med tabbouleh, råkost, spinat, babytomater, soltørkete tomater, fetaost og tzatziki. Blant de aller friskeste rettene i testen. Denne heter Tinas på Kiwi, og Her! i NorgesGruppens andre butikker.

Testpanelet mener: Dette ser ut som en helt vanlig sommersalat, og har tradisjonelle smaker, uten å være kjedelig. Tzatzikien smaker ordentlig, råkosten er sprø, og kombinasjonen er absolutt god.

- Denne ville jeg kjøpt igjen, men ikke nødvendigvis for å spise for seg selv, dette er perfekt å ha ved siden av en grillet vegetarburger.

Alle ingrediensene her var gode, har ikke opplevd det hos de andre

Med unntak av pizzaen er dette den mest kaloririke retten i testen.

Digg vegetar karri og kokos

400 gram, 336 kcal

Pris: Foreløpig uklart

SPENNENDE: Dette er ikke bare en morsom vegansk rett, det er en spennende rett med ny snaj, 
SPENNENDE: Dette er ikke bare en morsom vegansk rett, det er en spennende rett med ny snaj,  Vis mer

Vegansk rett med karri & kokos, Oumph!, ananas og vannkastanjer.

Testpanelet mener: Dette ser ikke spesielt bra ut heller, og det er stor forskjell på pakken og det vi får på tallerkenen, men det redder seg inn på smak.

Retten er søt, og kanskje litt uvant smaksmessig, det er generelt «asiatisk» inspirert, og Dette kan nok bli for søtt for noen, vi anbefaler at du serverer med en skvis lime - og det er så mye saus at du fint kan ha litt ris til, og dermed drøye retten til to.

Spennende smaker og store, gode biter av Oumph! gjorde dette til en av favorittene.

- Dette er sånn du gir til fjortisen som har blitt veggis. Og har lyst til å spise selv også.

Les også:

Test av bensinstasjonenes vegetarburgere

Smakstest av Oumph! og Vegetardag

Smakstest av McDonald's nye vegetarburger