Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Test av appelsinbrus 2017: To flasker pekte seg klart ut da vi testet gul brus

Stor test: Den beste appelsinbrusen

Brus med appelsinsmak er mye mer enn Solo, men det var nettopp dette produktet som var en av to vinnere i vår test av gul brus. 

BRUSELSKERE: Rapper Anders Kranmo Smedstad og student Elise Grongstad Lindsetmo smakte seg gjennom ti ulike typer gul brus og kåret to klare vinnere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRUSELSKERE: Rapper Anders Kranmo Smedstad og student Elise Grongstad Lindsetmo smakte seg gjennom ti ulike typer gul brus og kåret to klare vinnere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Sprudlende gul brus med appelsinsmak er påskedrikken framfor noen, både for liten og stor. Og mens Solo har vært helt i glassene av generasjoner av nordmenn helt siden lanseringen i 1934, har den gule klassikeren etterhvert fått mange konkurrenter i brushyllen.

GOD BRUS: Vårt testpanel, Anders Kranmo Smedstad og Elise Grongstad Lindsetmo, mener en god brus skal ha riktig kullsyrenivå og en fin balanse mellom sødme og syrlighet.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GOD BRUS: Vårt testpanel, Anders Kranmo Smedstad og Elise Grongstad Lindsetmo, mener en god brus skal ha riktig kullsyrenivå og en fin balanse mellom sødme og syrlighet.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi inviterte to erfarne brusentusiaster til å utføre en smakstest av ti ulike produkter under kategorien «kullsyreholdig leskedrikk med appelsinsmak».

Resultatet av blindsmakingen var enstemmig: Solo holder skansene, med best plassering sammen med Coops egen appelsinbrus, Coop Orange.

- Appelsinbrus hører påsken til, sier Elise Grongstad Lindsetmo, som selv setter kursen til fjells denne påsken.

At hun stikker en flaske appelsinbrus i sekken, er ikke usannsynlig, selv om hennes personlige brusfavoritt smaker av noe helt annet:

- Min favoritt er norsk, smaker av ananas, og er ikke av de letteste å få tak i, sier hun, og sikter til «Brus med ananassmak», produsert hos Oscar Sylte i Molde.

MANGE TYPER: Utvalget i brus med appelsinsmak er stort og variert.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGE TYPER: Utvalget i brus med appelsinsmak er stort og variert.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bruselskernes definisjon på en god brus, er at den har en bra balanse av friskhet og sødme. Riktig mengde kullsyre er også viktig. Det skal verken være for mye eller for lite. Elise anslår at hun drikker opp mot seks liter brus i uken, men aldri lettbrus. Denne produktkategorien har hun lite til overs for.

Anders Kranmo Smedstad er enig.

- Ekte brus inneholder ekte sukker, fastslår han, og avslører at hans egen brusfavoritt lages hos Roma på Lillestrøm og heter «Flux Soda».

- Den smaker som smurfepastiller. Kjempegod!

HER ER TESTEN AV BRUS MED APPELSINSMAK

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Solo

Kr 29.30 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Skikkelig bra farge. Jeg tror dette er Fanta. Eller er det Solo? God og solid appelsinsmak. Ikke utpreget sterk lukt.

- Fin balanse mellom kullsyre, smak og ettersmak. En klar femmer på terningen.

Coop Orange brus med appelsinsmak

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Coop Mega, kr 23.40 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Denne brusen skiller seg klart ut fra de andre med en god og søt duft. Dette må være Fanta!

- Veldig god på smak. Fin frisk smak av appelsin og litt klementin. Bra mengde kullsyre. Frisk. God ettersmak. En sterk femmer.

First Price, Brus med appelsinsmak

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Kiwi, kr 11.40 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Denne brusen har en ganske frisk og fin lukt av appelsin. Jeg synes jeg kjenner litt mandarin i smaken i tillegg til appelsin.

- Fargen er bra også. Og kullsyren holder absolutt et ok nivå. Dette er en brus som smaker av klassisk appelsinjuice. Fire på terningen.

Xtra Orange Brus med appelsinsmak

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Coop Mega, kr 21.90 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Skikkelig søt og god duft. Synes jeg kjenner en anelse klementin. Men kan dette være en lettbrus? Det er noe med smaken som antyder dette.

- Dessverre lever den ikke helt opp til den gode duften smaksmessig. Burde vært enda litt søtere. Den får en sterk firer.

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Fanta Appelsin

Kr 32.90 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Denne varianten er ganske svak på duft, men fargen er gul og fin. Det ligner på Fanta i smaken, men er ikke Fanta enda bedre?

- Dette må være en brus uten sukker. Den er grei, men heller ikke noe mer. Terningkast tre.

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Solo super uten tilsatt sukker

Kr 29.30 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Her er en brus med veldig fin farge. Smaken er litt tam, og får meg til å tro at dette er en lettbrus.

- Litt kort ettersmak, men ikke noe galt eller ubehagelig med den. Greit nivå av kullsyre. Terningkast tre.

Siesta Juicy Orange,

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Rema 1000, kr 19.50 (inkl.pant)

Panelets kommentar:

- Oj, her lukter det ihvertfall ikke appelsin. Er dette en slags tropisk brus?

- Jeg synes ikke den smaker appelsin heller. Det beste jeg kan si om denne brusen er at den er helt grei. Kanskje en anelse platt kullsyre. Terningkast tre.

Siesta Passion uten tilsatt sukker

Rema 1000, kr 20.70 (inkl. pant) (Dette produktet faller litt utenom kategorien brus med appelsinsmak, men fikk likevel være med i testen.)

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Panelets kommentar:

– Her er jeg litt skeptisk til fargen, merker jeg. Brusen lukter absolutt godt, men litt utenom det vanlige. kan det være blodappelsin?

- Nei, huff, denne var ikke god på smak. Er det fersken i den? Den minner mer om iste enn brus på smak. Her kan vi ikke gi mer enn terningkast to.

First Price Appelsinsmak Lettbrus

Kiwi, kr 11.40 (inkl. pant)

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Panelets kommentar:

- Her var det noe rart. Umiddelbart synes jeg smaken er grei, men kanskje litt anonym og kjedelig. Ettersmaken er derimot litt besk, og ikke god.

- Ja, her er det noe med ettersmaken som ødelegger for helhetsinntrykket. Den er lang og ubehagelig. Brusen mangler også søtsmak. Terningkast to.

Fanta Zero Appelsin

image: Stor test: Den beste appelsinbrusen

Kr 33.40 (inkl. pant)

Panelets kommentar:

- Denne brusen er veldig annerledes enn alle de andre, både på lukt og smak. Den overrasker, men dessverre på en negativ måte.

- Dette er ikke godt. Smaken er bitter og ubehagelig. Dette får meg til å tenke på rusbrus. Det må bli en ener på terningen.

Les også:

Alt smaker bedre med appelsin. Også påskelammet

Charlotte lever av å trikse. Se hva hun får til med en appelsin