Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest grovbrød:

Stor test: Fem grovbrød får seks på terningen

Slik velger du de sunneste grovbrødene i butikken. 

SUNT: I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som har fullskravert brødskala. Brødene er å få kjøpt i de største butikkjedene. Fem brød får full pott i testen. Foto: ERIK HELGENESET
SUNT: I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som har fullskravert brødskala. Brødene er å få kjøpt i de største butikkjedene. Fem brød får full pott i testen. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Mange av oss spiser brød hver dag, og nettopp derfor er det viktig at vi velger et sunt og grovt brød, enten vi kjøper det ferdig eller baker det selv.

Et grovt brød laget av fullkorn inneholder langt mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn et brød laget av finmalt mel.

I vår ernæringstest scorer fem brød full pott. Du finner dem nederst i saken. Blant de fem utmerker Coop havreproteinbrød seg spesielt positivt. Det har høyt innhold av fiber, en grovhetsprosent på 100, innneholder lite salt og har bra med umettet fett.

Coop scoret også svært høyt på flere brødtyper i vår smakstest gjort for få uker siden

Dette brødet inneholder også mer protein og mindre karbohydrater enn de andre for deg som er opptatt av det (men er ikke tatt med i vurderingen i denne testen).

Forstår du egentlig brødskalaen?

De fleste brød merkes i dag med «brødskalaen», en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød.

HVOR GROVT? Sjekk grovhetsprosenten, ikke bare brødskalaen. Velg et brød der tre firedeler eller hele brødskalaen er farget. Foto: Endre Vellene
HVOR GROVT? Sjekk grovhetsprosenten, ikke bare brødskalaen. Velg et brød der tre firedeler eller hele brødskalaen er farget. Foto: Endre Vellene Vis mer

Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet.

En enkel tommelfingerregel er derfor å velge et brød der tre firedeler eller hele Brødskalaen er farget.

Men skal du virkelig velge det groveste brødet er det også lurt å ta en titt på grovhetsprosenten.

Grunnen til dette er at brødskalaen kan være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis halve sirkelen var skravert, så betyr det at brødet er 50 prosent grovt.

Men slik er det nødvendigvis ikke!

Det er nemlig slik at hvis et brød er mer enn 25 prosent grovt, blir halve sirkelen i brødskalaen skravert. Hvis brødet er mer enn 50 prosent grovt, blir tre firedeler av brødskalasirkelen skravert.

LETT Å BLI FORVIRRET: Brødskalaen gir bare en indikasjon, mens varedeklarasjonen forteller hvor grovt brødet egentlig er. Jo høyere grovhetsprosent, desto grovere brød. Foto: NTB SCANPIX
LETT Å BLI FORVIRRET: Brødskalaen gir bare en indikasjon, mens varedeklarasjonen forteller hvor grovt brødet egentlig er. Jo høyere grovhetsprosent, desto grovere brød. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Et brød som du tror er 3/4 grovt (75 %), kan altså vise seg å bare være 51 prosent grovt.

Sjekk grovhetsprosent og fiberinnhold

Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen.

Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Men det er også lurt å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent.

Grunnen til dette er at brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet.

Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene.

Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.

Skadelig med tilsatt gluten?

Gluten er en naturlig bestanddel (protein) i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene vil derfor inneholde gluten.

Gluten gjør at gjærbaksten hever seg. Gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Det fungerer også som et bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.

Noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig. Dette gjøres for å kunne lage et ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber, og som like vel er luftig. For eksempel når vi baker brød med mye sammalt mel, bygg, rug, havre, frø el.

Noen mener at det er usunt for oss med for mye tilsatt gluten, men dette er foreløpig ikke dokumentert.

Likevel har vi i denne testen valgt å ikke gi plusspoeng for høyt proteininnhold (noe vi pleier å gjøre), nettopp fordi et høyt proteininnhold også kan tyde på et høyt innhold av gluten.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som har fullskravert brødskala som er å få kjøpt i de største butikkjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent.

Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er.

Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4 ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Les også: Tre sunne og gode matpakkebrød alle klarer å lage

Slik velger du riktig brød

Brødet som slo an i fengselet

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Hørt om Lav FODMAP-dietten?
Mammamage handler ikke om fett på magen
Derfor bør du spise surdeigsbrød

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling