Anmeldelse av Stordalens restaurant Norda

Stordalens nye restaurant: - Makkverk

- Vi får håpe de i hvert fall kan steke biff.

STOR FALLHØYDE: Maten på Norda i 13. etasje på Stordalens nye hotell, når ikke de helt store høyder. Foto: Christian Roth Christensen
STOR FALLHØYDE: Maten på Norda i 13. etasje på Stordalens nye hotell, når ikke de helt store høyder. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Stordalens nye restaurant: - Makkverk

Som sin eier tar Petter Stordalens nye hotellrestaurant fart og satser. Men glemmer å løse ut fallskjermen underveis.

Petter Stordalen slang seg i zipline fra hotelltaket, De nye gitarkameratene spilte og Oslo-folket strømmet til.

Anledningen var åpningen av Clarion – The Hub, Petter Stordalens nye hotell i gamle Royal Christiania på Jernbanetorget. Den svenske superkokken Marcus Samuelsson prydet det unektelig stilige restaurantlokalet Norda i 13. etasje, og betalte bloggere flashet lekre retter på Instagram.

- Nå er bloggerne borte, sa Robinson og tittet rundt seg i det flotte – men halvtomme – lokalet.

INSTA-TILPASSET: Maten på restaurant Norda ser bra ut - og egner seg på Instagram.
INSTA-TILPASSET: Maten på restaurant Norda ser bra ut - og egner seg på Instagram. Vis mer

- Men utsikten er den samme, sa Fredag og stirret ut vinduet, langt til sjøs.

Menyen på Norda består av en 3-retter og en 5-retter, i tillegg – selvsagt – til hotellklassikeren burger, tørrmodnet entrecôte og dagens fisk og kjøtt.

Både Robinson og Fredag tittet lengselsfullt på beskrivelsen av entrecôte på menyen. For å få et komplett inntrykk av kjøkkenet valgte de også tre forretter på deling – grillet kongekrabbe med sitron, karamellisert fløte og pepperrot, rå kveite med agurk, yuzu, adashi og dill, og beter med rotgrønnsaker, hvitløk, sjokolade og chipotle.

- Vinkartet har unektelig et snev av «hotell» over seg, sa Fredag.

- Her er det troféviner tilpasset forretningsreisende. Men ellers noe ukurante valg av produsenter. Og ikke minst skyhøye priser.

Mobilkalkulatoren avslørte flere viner priset til fire ganger polpris. At flere flasker på kartet ikke var å få, kan skrives på kontoen for nylig åpning.

GODE UTSIKTER: I 13. etasje er det få som klager på utsikten, i alle fall.
GODE UTSIKTER: I 13. etasje er det få som klager på utsikten, i alle fall. Vis mer

Med Riesling i glasset, satt Fredags første bit av krabbe som et skudd.

- Perfekt varmebehandlet krabbe. Måtte det bare fortsette sånn, sa Fredag.

Men tilbehøret til krabba – to majoneser, som «fusion»-kjøkken er så glad i – overdøvde råvaren totalt. Kveiteretten var en studie i ubalansert matlaging, med en syre så skarp at den kunne blitt solgt på Plata. Og bete-retten – som hørtes så spennende ut på menyen – var en rotete kladeis der store, for harde rødbetbiter totalt overkjørte resten av retten.

- Dette er rett og slett dårlig håndverk, sa Robinson irritert.

Kunne ikke Marcus Samuelsson bedre enn dette? Fredag sveipet innom Nordas nettside for svar. I nettavisene het det at «stjernekokk åpner restaurant i Oslo». Men nå var det hele redusert til at kjøkkenet var «inspirert» av Samuelsson.

- Vi får håpe de i hvert fall kan steke biff, sa Fredag.

Det kunne de.

Entrecôten var smakfull og fint stekt. «Saltbakt potet med konfitert and og urtesmør» var imidlertid primært en tørr, smakløs potet. Grønnsaker i XO-saus – en trendy, spicy sjømatsaus fra Kina – var bedre.

- Den ristede blomkålen med hasselnøtter er god, sa Robinson.

Sausen, derimot, hadde størknet i skålen. Fredag himlet med øynene.

- Nitrist. Det sies at gode kokker kjennes på sin saus. Hva betyr da dette?

En av dessertene Fredag hadde merket seg på lanseringsbildene, var en nynordisk vri på «omelette norvegienne»: sukkerbrød med tindved-is, dekket av lekker marengs. Robinson gikk for sjokoladeganache med stikkelsbær, chili og romkaramell.

- Denne sitter som den skal, smattet Robinson. Den dype sjokoladesmaken var godt balansert av syrlige stikkelsbær.

DYR VIN: Mye av vinen er priset vel høyt, mener anmelderne.
DYR VIN: Mye av vinen er priset vel høyt, mener anmelderne. Vis mer

Fredag, derimot, var bare sinna der skjeen pillet motvillig borti kveldens dessert.

- Hvor mye har bloggerne fått for å promotere dette makkverket?

Kjernen var ihjelfrossen. Marengsen hadde de korrekte sjatteringene etter en crème brûlée-brenner, men var altfor tynn – og pisselunken. Sukkerbrødbunnen var tørr.

- Denne desserten har ikke vært i nærheten av kokkehender på lang tid. Dette lukter forhåndsprodusert gimmickeri.

Maten på Norda ser bra ut, både på menyen og på tallerkenen, og passer muligens for internasjonale hotellgjester som vil ha en snarvei til, og gjerne et bilde fra, det nordiske kjøkkenet.

Men i en hovedstad der nyåpningene står i kø, og det aldri har vært så lett å få god mat og vin, faller maten igjennom.

- Utsikten kan ingen ta fra dem, sa Robinson.

- Men folk som er kjent på gateplan har bedre steder å spise.