Plast i drikkevann

Store funn av plast i drikkevann: - Vi setter igang umiddelbart, sier miljøministeren

72 prosent av prøver tatt i Europa viser funn av plastpartikler.

PLAST: En internasjonal undersøkelse påviser mikroplast i drikkevannet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PLAST: En internasjonal undersøkelse påviser mikroplast i drikkevannet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet:) En fersk undersøkelse viser at drikkevann er fullt av mikroskopiske plastpartikler.

Det er den britiske storavisen The Guardian som skriver om funnene. De bygger artikkelen på nye undersøkelser som er gjort av ORB Media. Ifølge undersøkelsen viser testene at det ble funnet plastpartikler i 83 prosent av springvannet som ble analysert.

Det er testet vann over hele verden. I Europa ble det analysert drikkevann fra Storbritannia, Tyskland og Frankrike. I alt viste 72 prosent av de europeiske prøvene at vannet var forurenset. I USA er tallet 94 prosent, mens det også er høye tall fra India, for eksempel.

Undersøkelsen bruker måltallet «antall fiber» per halvliter vann. I Europa var gjennomsnittet 1,9. I USA var tallet 4,8.

Plast i drikkevann

Tidligere har mange undersøkelser vist at det er mye plast i havet. Og Dagbladet har skrevet om plast som dukker opp i salt. At det nå avdekkes plast i drikkevann over hele verden er forholdsvis nytt.

Vi har produsert og sluppet ut så mye plast at disse små partiklene er overalt i miljøet. Så det ville overraske meg om de ikke var i drikkevannet også. Martin Wagner, NTNU

Det er Sherri Mason, som er ekspert i mikroplast ved State University i New York som har ledet undersøkelsene til ORB Media. Hun kommer med følgende uttalelse til The Guardian:

- Vi har nok data fra undersøkelser i dyrelivet og hvordan det virker på naturen til å være bekymret. Når plast påvirker dyrelivet, hvordan kan vi tro at det ikke skal påvirke oss, spør hun retorisk.

Undersøkelser av norsk drikkevann
- Vi setter umiddelbart i gang undersøkelser av det norske drikkevannet, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

VIL KARTLEGGE SITUASJONEN: Klima og miljøvernminister Vidar Helgesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Oslo
VIL KARTLEGGE SITUASJONEN: Klima og miljøvernminister Vidar Helgesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Oslo Vis mer

Han mener den ferske studien avdekker hvor viktig det er å ha kontroll.

- Jeg har bedt Miljødirektoratet ta kontakt med de nødvendige instanser, som sannsynligvis betyr at både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet blir involvert. Målet i første omgang er å kartlegge situasjonen, sier Helgesen til Dagbladet.

Miljøministeren påpeker at det også blir viktig å kartlegge den helsemessige risikoen.

- Tidligere har vi vært svært opptatt av plast i vassdrag og i havet. Men, denne undersøkelsen har gjort oss oppmerksomme på drikkevannet. Det har ikke vært på radaren før nå, sier Helgesen.

Også i Norge

Martin Wagner jobber som er førsteamaniensus ved NTNU i Trondheim. Wagner har spesialisert seg på å studere plast og andre syntetiske stoffer og hvordan de påvirker mennesker og økosystemet. Han skriver i en e-post til Dagbladet at vi ikke vet hvorvidt det finnes mikroplast i norsk drikkevann:

OGSÅ BEKYMRET FOR NORGE: Martin Wagner ved NTNU forsker på plast i økosystemet. Han mener vi kan regne med at det finnes plast i vårt drikkevann også. Foto: Privat
OGSÅ BEKYMRET FOR NORGE: Martin Wagner ved NTNU forsker på plast i økosystemet. Han mener vi kan regne med at det finnes plast i vårt drikkevann også. Foto: Privat Vis mer

- Vi har produsert og sluppet ut så mye plast at disse små partiklene er overalt i miljøet. Så det ville overraske meg om de ikke var i drikkevannet også. Men, dette må vi undersøke nærmere med vitenskapelige metoder for å få bekreftet eller avkreftet dette, skriver Wagner.

- Vi har gjort undersøkelser på mikroplast i elver og i renseanlegg i Tyskland. Da fant vi plast i alle prøvene vi analyserte. Det viser graden av forurensning. Vi fant også ut at med moderne metoder kan mikroplast effektivt fjernes, forklarer han og fortsetter:

- Jeg er bekymret for at vår bruk av plast ikke er bærkraftig. Plast er en verdifull ressurs som vi burde bruke smartere, og unngå å lage bruk-og-kast produkter som søppelposer, for eksempel. Vi må finne måter som gjør at vi unngår at plasten kommer inn i kretsløpet som vi selv er en del av - ellers vil dette få alvorlige konsekvenser.

Hva er den største faren med plast i drikkevann?

- Vi vet ikke nok om farene forbundet med plasten. Men, vi må være bevisste på om at vi kommer i stadig nærmere kontakt med disse stoffene. Det mest bekymringsfulle er kjemikaliene som lekker ut av hverdagslige produkter, særlig dem som brukes til mat. Det kommer stadig ny forskning på hvordan disse kjemikaliene kan påvirke vår helse negativt, særlig med tanke på reproduksjon og utvikling.

Wagner presiserer at funnene i undersøkelsen er relativt små.

Det som er helt sikkert er at vannet som kommer fra springen ikke er partikkelfritt. Ole Jan Myhre ved Norner plast-teknisk institutt

- Jeg er mer bekymret for andre kilder, som for eksempel innhalering av plastfibre fra syntetiske klær. Det må også gjøres grundigere undersøkelser for å bekrefte funnene til ORB, skriver Wagner, men presiserer:

- Det viktigste er likevel å spørre oss om vi bør vente på flere vitenskapelige bevis før vi handler. Selv mener jeg vi bør løse problemene med plast nå, parallellt med mer forskning, påpeker Wagner.

Mer forskning

Ole Jan Myhre ved Norner arbeider ved det plast-tekniske instituttet Norner i Stathelle.

IKKE BAGATELLISERES: Ole Jan Myhre ved Norner mener det grunn til å følge utviklingen nøye. Foto: Norner
IKKE BAGATELLISERES: Ole Jan Myhre ved Norner mener det grunn til å følge utviklingen nøye. Foto: Norner Vis mer

- Så vidt jeg vet finnes det ingen forskning som har påvist fare for mennesker forbundet med mikroplast eller fiber så langt. Men her kan jeg ta feil eller være uvitende. Det er dog all grunn til å forske på om mikroplast, og plastfiber generelt, særlig i drikkevann, utgjør en reell fare. Dette bør vi også gjøre i Norge, sier plasteksperten og utdyper:

- Det som er helt sikkert er at vannet som kommer fra springen ikke er partikkelfritt. Pusten vi puster i er heller ikke partikkelfri, bare se i eget hus når solen står lavt. Dermed får vi, både i fordøyelsessystem og luftveier, partikler av ulik størrelse og materiale. Vi vet at noen partikler og fibre er skadelig å puste inn - som glassfiber, asbest og svevestøv i byer. Mye er helt ufarlig, forklarer Myhre, men understreker at problemet må taes alvorlig:

- Allikevel mener jeg at problemets omfang og eventuell fare ikke skal bagatelliseres og må vi finne ut mer gjennom mer forskning og kartlegging, som dermed støtter Wagner på dette punktet.

Hvorfor er mikroplast farlig?

Anne Marie Mahon ved Galway-Mayo Institute of Technology har gjort lignende undersøkelser i en separat studie i Irland. I The Guardian-artikkelen forklarer hun problemet med plastartiklene. Hun peker på at de knøttsmå plastartiklene kan huse kjemikalier og patogener:

- Om plastfibrene er der, er det også mulig at nanopartiklene er der også, selv om vi ikke kan måle dem.

- I det øyeblikket partiklene er så små kan de komme inn i celler og det betyr at de kan penetrere organer, og det er bekymringsfullt, uttaler hun til avisen og utdyper at mikroplast kan bære med seg bakterier fra kloakk, for eksempel.

Partiklene som det vises til i ORB-analysen 2,500 ganger større enn nanopartiklene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer