Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Maten på eldrehjem hett tema

Støre trekker inn sin mor mot regjeringens eldreløft: - Høie mest opptatt av å flytte middagen

Den nye regjeringen ønsker å la sykehjemmene lage maten selv, etter dansk modell. - Det løser ikke problemet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre

FLERE ELDRE: - Testen på vårt velferdssamfunn er om vi vil klare å møte eldrebølgen med omsorg og kvalitet, sier Jonas Gahr Støre. Foto: John-Terje Pedersen.
FLERE ELDRE: - Testen på vårt velferdssamfunn er om vi vil klare å møte eldrebølgen med omsorg og kvalitet, sier Jonas Gahr Støre. Foto: John-Terje Pedersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den politiske plattformen – som Høyre, Frp og Venstre i helgen ble enige om – går det frem at den nye regjeringen ønsker å etablere en tilskuddsordning til kjøkken i sykehjem, blant annet basert på erfaringer fra Danmark, for å gi et bedre tilbud til eldre på institusjon.

En uke før stortingsvalget i høst lanserte FrP-leder Siv Jensen et tilsvarende forslag.

- Vi ble skuffet over at det ikke var noe spor av det i budsjettet for 2018. Synes derfor det er oppløftende og positivt at regjeringen lover dette, og ser det i sammenheng med eldrereformen Leve hele livet. Så må vi lære av de danske erfaringene, og passe på at pengene blir brukt etter intensjonene. Det vil bety et betydelig løft for sykehjemkjøkkener, bedre kosthold og økt trivsel for de eldre, sier leder Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet, en yrkesorganisasjon i Delta.

Støre bruker moren som eksempel

Arbeiderparties leder Jonas Gahr Støre er langtfra like imponert:

- Ap er for tiltak som gjør at eldre får bedre mat på institusjon, og en tilskuddsordning kan gi noen flere kjøkken. Men det løser ikke problemet. Det er noe av utfordringen med denne høyreregjeringen, i stedet for å lage brede løsninger som treffer alle eldre i alle kommuner lager de små tilskuddsordninger for noen få.

Han følger opp:

- Eget kjøkken og kokk er tiltak som kan passe noen steder, men det vil fortsatt være levering fra stordriftskjøkken i mange kommuner, ikke minst på grunn av en presset kommuneøkonomi. Det aller viktigste er derfor å sørge for god kunnskap om kosthold blant de ansatte i siste leddet som skal tilrettelegge, anrette og bistå med måltider. Det erfarer jeg på sykehjemmet der min mor er. Maten kommer fra et storkjøkken, men de som jobber der legger godt til rette for at maten passer til beboernes ønsker og muligheter.

Støre etterlyser nasjonal strategi

Støre besøkte nylig Solborg Bo- og aktiviseringsenter i Akershus-kommunen Ski for å se med egne øyne hvordan senteret løser utfordringene knyttet til mat og ernæring for eldre. Arbeiderpartilederen mener temaet må høyere opp på den politiske dagsordenen. Han er ikke imponert over regjeringens innsats på området:

BESØKSTID: Tove Embretsen ønsker Jonas Gahr Støre velkommen til Solborg Bo- og aktivitetssenter i Ski.
BESØKSTID: Tove Embretsen ønsker Jonas Gahr Støre velkommen til Solborg Bo- og aktivitetssenter i Ski. Vis mer

- Dagens regjering sier mye fint om behovet for god ernæring for eldre, men evner i liten grad å følge opp politisk. Det er på høy tid å vedta en nasjonal strategi for god ernæring for eldre som mottar omsorgstjenester i sykehjem og gjennom hjemmetjeneste.

Støre etterlyser mer handlekraft fra helseministeren:

- Helseminister Bent Høie er mest opptatt av å flytte middagen to timer, noe som er vel å bra. Men tiltakene som koster, og innføring av nasjonale kvalitetskrav, vil regjeringen ikke være med på. Det er synd, uttaler han.

Individuelt tilpasset mat

Overfor Dagbladet begrunner Støre nærmere hvorfor han har tatt turen til sykehjemmet:

- Jeg er her for å snakke om mat og eldre på et sted som virkelig har lykkes med å gjøre god mat til en del av omsorgen for beboerne. Dette har jeg stor interesse for, ikke minst med tanke på utfordringene som venter oss i årene som kommer. Antall eldre vil øke sterkt, påpeker Ap-lederen. ​

På Solborg Bo- og aktiviseringssenter lages all mat fra bunnen av på stedet, og tilpasses den enkelte beboers ønsker. Middagen er flyttet til senere på dagen, og lunsjen serveres slik beboerne ønsker og er vant til, det vil si i form av trygge, norske brødskiver - og en tallerken næringsrik suppe.

FÅR SKRYT: - Flott innsats, roser Ap-leder Jonas Gahr Støre, og overrekker blomst til kjøkkensjef Hege Nygaard ved Solborg Bo- og aktiviseringssenter i Ski. Bak, stortingsrepresentant Tuva Moflag og ordfører Hanne Opdan (delvis skjult).
FÅR SKRYT: - Flott innsats, roser Ap-leder Jonas Gahr Støre, og overrekker blomst til kjøkkensjef Hege Nygaard ved Solborg Bo- og aktiviseringssenter i Ski. Bak, stortingsrepresentant Tuva Moflag og ordfører Hanne Opdan (delvis skjult). Vis mer

- Vi vet hvem som trenger en ekstra fløteskvett i sausen, hvem som vil ha salat og hvem som ikke trives med for store porsjoner, sier kjøkkensjef Hege Nygaard.

Solborg er også Ski kommunes ressurssenter for demens, og åpnet nylig en større avdeling med dagaktivitetstilbud for mennesker med demens.

Egne foreldre på sykehjem

Støre, som selv har fartstid som helse- og omsorgsminister, mener det er behov for en mer konkret og målrettet innsats innen mat og ernæring både for eldre på institusjon og hjemmeboende.

KOMMER MED TILTAK: Helseministeren avviser kritikken fra Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMMER MED TILTAK: Helseministeren avviser kritikken fra Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hadde jeg vært helseminister i dag, ville omsorgen for våre eldre vært topp prioritet. Matglede og livsglede henger nært sammen. Derfor foreslår Arbeiderpartiet at det vedtas en nasjonal ernæringsstrategi for å løfte kvaliteten på mat i pleie- og omsorgsinstitusjoner.

Ap-lederen har gått mye inn og ut av ulike sykehjem både som politiker og som privatmann de senere årene. I fjor mistet han faren, som den siste tiden bodde på sykehjem.

- Nå bor min mor på sykehjem. Jeg er der et par ganger i uka og besøker henne. At mat med god kvalitet er viktig for henne, det ser jeg. På hennes sykehjem får de mat fra et storkjøkken i nærheten, som tilberedes på avdelingen. Den virker både god og ernæringsriktig, men ved en slik løsning får man jo selvsagt ikke den hyggelige opplevelsen det er å kjenne duften av nybakte boller og nylaget mat i gangene, sier Støre.

SPISEPAUSE: Tid for lunsj på Solborg Bo- og aktiviseringssenter i Ski.
SPISEPAUSE: Tid for lunsj på Solborg Bo- og aktiviseringssenter i Ski. Vis mer

Nasjonal kostholdsstrategi

Med seg til Solborg i Ski har han stortingsrepresentant og medlem av Helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, som også er tidligere ordfører i Ski.

Hun forklarer hvorfor partiet igjen vil sette problemstillingen på dagsordenen:

- Da vi la fram et lignende forslag i fjor, ble vi stemt ned i Stortinget. Regjeringspartiene varslet isteden en egen kostholdsstrategi. Kostholdsrådene handlet mest om barn og skolemat, tiltak mot diabetes og andre mer generelle problemstillinger.

Ulikhetene i hvor mye penger kommunene bruker på institusjonsmat må minskes, mener Støre og Moflag:

- Vi er ikke imponert over regjeringens innsats, og fremmer derfor igjen forslaget om en helhetlig nasjonal strategi for godt kosthold og sunn ernæring hos eldre som mottar tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste, med forslag til konkrete, målrettede tiltak.

«Den terapeutiske brødskiva»

Lederen ved senteret, Tove Embretsen, bruker anledningen for det den er verdt. Hun trekker Støre og følget hans med seg opp og ned trapper, gjennom lange ganger og inn og ut av ulike typer avdelinger og rom. Underveis forteller hun om utfordringer og problemstillinger hun møter i hverdagen på Solborg.

VIKTIG: - Den som lager maten bør vite hvem som skal spise den, sier Frps Bård Hoksrud, som vil legge ned sentralkjøkkenene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIKTIG: - Den som lager maten bør vite hvem som skal spise den, sier Frps Bård Hoksrud, som vil legge ned sentralkjøkkenene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Støre settes inn i begreper som «den terapeutiske brødskiva» (at de ansatte oppfordres til å holde beboerne selskap ved bordet og ta en kopp kaffe eller et stykke brød med dem), «de viktige siste tretti centimeterne» (at det hjelper ikke om maten er god, hvis den likevel ikke går den siste veien fra tallerkenen til beboerens munn) og «fiskesuppetur» (sommerutflukten for alle ansatte og beboere til et hyggelig sted for å nyte lettspist fiskesuppe).

- Dette er helt klart fagfolk som brenner for mat som omsorg, noe de også har fått pris for, påpeker Støre, og viser til at Solborg i fjor høst ble kåret til Årets Matgledebedrift, en høythengende pris utdelt i regi av Tine.

I år konkurrerte alt fra Kiel-ferger til konferansehotell, men det var altså sykehjemmet i Ski som gikk av med seieren.

Embretsen mener god bemanning er den største utfordringen i eldreomsorgen i dag:

- De som får sykehjemsplass i dag er så mye sykere, og har så mye lavere funksjonsnivå og så mange flere diagnoser enn før. De trenger mye mer pleie enn de som kom inn for tjue år siden. Men kvaliteten på de som jobber her er fantastisk. Dette gjelder generelt for den norske eldreomsorgen nå. Vi har mye mer faglært personale enn før.

KRISEBETONT: - Det er lett å velge en krisebetont innfallsvinkel til eldreomsorgen, men det er veldig mye bra også, mener Jonas Gahr Støre. FOTO: John-Terje Pedersen
KRISEBETONT: - Det er lett å velge en krisebetont innfallsvinkel til eldreomsorgen, men det er veldig mye bra også, mener Jonas Gahr Støre. FOTO: John-Terje Pedersen Vis mer

Alle ansatte på kurs

​På Solborg Bo- og aktivitetssenter sendes alle de 200 ansatte, renholdere og vaktmestere inkludert, på kurs i ernæring for eldre.

- Du blir ikke bedre enn det svakeste leddet, og alle ansatte er av betydning for beboernes trivsel. Det er for eksempel ikke hyggelig å spise i et rom som er dårlig rengjort, sier Embretsen.

FORBUNDSLEDER: Kost- og ernæringsforbundets leder, Arnt Steffensen, har store forventninger til regjeringens eldrereform.
FORBUNDSLEDER: Kost- og ernæringsforbundets leder, Arnt Steffensen, har store forventninger til regjeringens eldrereform. Vis mer

Kjøkkensjefen, Hege Nygaard, viser Støre brosjyrene hun har laget. Ikke alle ansatte har et barnefødt forhold til norsk mat, og kan for eksempel synes at tyttebærsyltetøy passer fint på risengrynsgrøten. Derfor brosjyrene, som viser hvordan maten skal legges opp.

- Vi jobber mye med holdninger blant de ansatte. Alle skal vite hvem de lager mat til. Dessuten følger vi godt med på vekten til beboerne, og undersøker jevnlig hva de synes om maten. På bakgrunn av slike undersøkelser har vi tatt ut mange retter som vi på kjøkkenet trodde at beboerne likte.

Tomatisert mat er et eksempel på dette:

- Pizza har vi derimot satt på menyen, og hvem vet? Kanskje sushi også snart blir en mulighet, spør Nygaard, før hun serverer gjestene fra Oslo varme smørbrød, og sniker seg til en aldri så liten selfie med Støre.

NASJONAL AMBISJON: Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å gjøre det til en nasjonal ambisjon å løfte kvaliteten på maten i pleie og omsorgsinstitusjoner. Her vises Ap-lederen rundt av senterleder Tove Embretsen.
NASJONAL AMBISJON: Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å gjøre det til en nasjonal ambisjon å løfte kvaliteten på maten i pleie og omsorgsinstitusjoner. Her vises Ap-lederen rundt av senterleder Tove Embretsen. Vis mer

Et hjem, ikke et sykehus

81 mennesker i alderen 54 til nærmere 100 år bor på senteret. Da Solborg i fjor feiret sitt 60-årsjubileum, arrangerte de en stor middag for alle beboere og alle ansatte. På menyen sto en festrett fra 1957, året senteret ble grunnlagt: Kalvestek.

Stortingsrepresentant Tuva Moflag minner om at Solborg er hjemmet til en stor gruppe mennesker.

- De ligger ikke på sykehus. De bor her. Lever livet sitt her. Dette er det viktig å huske på. For dem, som for alle oss andre, er mat en stor del av kosen. Også her må bokstavelig talt alle de viktige ingrediensene i et godt liv være til stede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!