Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Storhotellene gjenåpner: - Gyllen mulighet

Hotel Continental og Grand Hotel åpner for gjester.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Folketomme gater, mørke vinduer. Det har gått mer enn to måneder siden også ærverdige hotellene Hotel Continental, Britannia og Grand Hotel i Oslo stengte dørene.

Britannia i Trondheim åpnet i slutten av april, mens i hovedstaden har hotellene holdt stengt - til nå.

GRADVIS ÅPNING: I dag er hele Hotel Continental igjen åpen for gjester, forteller direktør Nina Brandanger. Foto: Hotel Continental
GRADVIS ÅPNING: I dag er hele Hotel Continental igjen åpen for gjester, forteller direktør Nina Brandanger. Foto: Hotel Continental Vis mer

Hotel Continental åpnet i dag klokka åtte, forteller hotelldirektør Nina Brandanger.

- Nå er hele hotell- og restauranthuset åpent igjen, endelig er vi i gang igjen. Oslo våkner mer og mer til liv.

Theatercaféen, Eik Annen Etasje og Continental Event har vært åpen et par uker, det samme med deres pizzeria Casbar. I dag klokka åtte åpnet hotellet og Bar Boman.

- Det har vært veldig fint for oss å åpne huset gradvis, særlig med hensyn til smittevernkontroll.

Bedriftshelsetjenesten har veiledet om smittevernstiltakene, og alle ansatte har fått opplæring i de nye rutinene.

Grand åpner etter pinse

Tirsdag 2. juni åpner også Grand Hotel dørene igjen.

- Vi har vurdert situasjonen løpende, og kommet fram til at det nå er grunnlag for å åpne igjen, sier Toril Flåskjer, hotelldirektør på Grand Hotel til Dagbladet.

GLEDER SEG: Toril Flåskjer, hotelldirektør på Grand Hotell. Foto: Grand Hotell
GLEDER SEG: Toril Flåskjer, hotelldirektør på Grand Hotell. Foto: Grand Hotell Vis mer

Med grunnlag mener hun både at det er kundegrunnlag, og at myndighetene har signalisert at de ønsker at Norge skal åpne igjen. I tiden før gjenåpningen står smittevern i fokus.

I praksis betyr dette blant annet at de setter opp desinfiseringsstasjoner, rengjør og desinfiserer fellesarealer og overflater hyppigere - samt har god kommunikasjon til gjester og ansatte om rutiner.

- Det norske folk har vært gjennom en felles dugnad. Nå håper jeg folk har lyst til å komme seg litt ut og lengter etter gode opplevelser. Vi er så glade for at vi endelig skal åpne, og vi ser virkelig fram til å ønske både medarbeidere og gjester velkomne.

Åpner i ny drakt

Thon Hotel Oslofjord i Sandvika gjenåpnet også i dag. Direktør Kent Käldman er glad for å kunne ønske gjester velkommen igjen til hotellet fra 25. mai.

– Det siste året kunne ikke vært mer kontrastfylt. Vi har jobbet lenge med å gjenoppbygge det opprinnelige ved Thon Hotel Oslofjord. Vi var på god vei i denne prosessen og hadde lagt ned mye arbeid. Det var derfor tøft da vi måtte stenge midlertidig på grunn av lavt belegg i coronatiden, sier han, sier han i en pressemelding.

Selv om hotellet åpner kommer konferansedelen til å holde steng for oppussing. Planen er å være klar til høstens konferanser og julebordsesongen.

Åpner restaurantene

Grand Hotel kommer også til å åpne tre av fire serveringssteder neste tirsdag; Grand Café, Restaurant Palmen og Otilia Bar åpner, mens takbaren Eight Rooftop Bar foreløpig fortsatt holder stengt.

- Det er lov å åpne barer fra 1. juni, men vi ser for oss at det vil være noe vanskelig for rooftopbaren på grunn av smitttevernstiltak, sier Flåskjer. De vurderer situasjonen løpende.

- Vi vil fortsatt gjøre vårt ytterste for å gi gjestene en strålende start på dagen og til frokost vil vi ha både en à la carte-meny som gjestene våre kan bestille fra, og en delikat frokosttallerken med et utvalg retter.

I tillegg vil det være mulig å få frokost på rommet.

Når det gjelder møte og event vil de servere mat i singelpakker eller på tallerken.

På Continental har de også gått over til à la carte-frokost. Det vil ikke være noen buffeter på hotellet framover.

Kontantløst

Flåskjer forteller også at når Grand nå gjenåpner vil det være et kontantløst hotell.

- Hva med de gruppene ansatte som får tips i kontanter, for eksempel stuepiker og dem som bærer bagasje - har dere noen plan for det?

- Det aller meste blir i dag betalt med kredittkort, så jeg vil ikke tro at det vil være noen stor utfordring, men vi vil ta dette opp med de gruppene det gjelder.

Flåskjer peker også på at svært få nordmenn tipser med kontanter, det er det i hovedsak utenlandske gjester som gjør. Og i sommer vil det først og fremst være norske gjester på hotellet.

- Har dere planlagt noen form for kompensasjon?

- Nei, men vi skal snakke sammen for å finne en ordning på dette.

Heller ikke Continental tar imot kontanter framover.

- Det har uansett flyttet seg veldig, det aller meste av tips gis i restaurantene, med kort.

Gjestene vil informeres ved innsjekk om at de ikke tar imot kontanter, men skulle noen legge igjen, vil det håndteres på forsvarlig måte.

- Så om man legger fra seg tips i kontanter samles det opp og telles - men vi kommer nok til å oppfordre til å si at vi ikke tar imot kontanter akkurat nå.

Billig hotellferie

Når hotellene nå åpner er det med redusert bemanning og kapasitet. Restriksjoner på reiser fra utlandet gjør at store deler av kundegrunnlaget blir borte, for Continental utgjør dette cirka 70 prosent av gjestene om sommeren.

Tilbudene står i kø, og hoteller og kjeder kappes om å ha de mest attraktive pakkene og prisene. Stordalen-eide Choice skapte furore i forrige uke med sitt hotelklippekort med ti klipp for 8000 kroner eller overnatting på Choice-hotell i hele sommer for 25.000 kroner for to personer.

Både Grand og Continental har sommerpakker, det samme gjelder for flere andre av Norges mest luksuriøse hoteller.

Selv om hotellene er rimeligere er tilbudet likevel ikke det samme. Scandic-kjeden som eier Grand Hotell har i dag bare 24 av 85 hoteller åpne.

- Vi vurderer fortløpende om det er grunnlag for å åpne de øvrige hotellene igjen, og håper å ha flesteparten av våre hoteller i drift til sommersesongen, sier Morten Malting, distriktsdirektør i Oslo, til Dagbladet.

Kjedens nettsider vil til enhver tid ha en oppdatert oversikt over hvilke hoteller som er åpne.

- Det er fortsatt en kritisk situasjon for hotellbransjen, men vi håper oppfordringene fra politisk hold om å utforske Norge som ferieland slår til, og at det vil ha en positiv effekt i tiden som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!