Storm mot dansk burgersjappe: - Naziburger

Dansk politikers arbeidsplass bombardert av dårlige anmeldelser.

<strong>NAZIBURGER:</strong> Restauranten til den danske politikeren ble bombardert av dårlige anmeldelser denne uka. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NAZIBURGER: Restauranten til den danske politikeren ble bombardert av dårlige anmeldelser denne uka. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag formiddag kom den første bølgen av dårlige anmeldelser. På få timer hadde den nyåpnede burgerrestauranten til The Barn i København gått fra fem til én stjerne på Facebook.

- De fleste anmeldelsene kommer fra personer som aldri har satt sine bein i lokalene, eller spist så mye som en smule av det som er på menyen, sier restaurantsjef Anahita Malakians til danske BT.

<strong>BOMBARDERT:</strong> Anahita Malakians' restaurant har blitt overøst av dårlige anmeldelser. Foto: Nye Borgerlige
BOMBARDERT: Anahita Malakians' restaurant har blitt overøst av dårlige anmeldelser. Foto: Nye Borgerlige Vis mer

Foruten å flippe burgere til sultne københavnere, er hun også politiker i det nasjonalkonservative partiet Nye Borgerlige, som befinner seg ytre høyrefløy.

«Smaker av rasist og lukter av hat», «Eid av nazister» og «Dritt-opplevelse. Tvers gjennom negativ», er blant kommentarene avisa gjengir.

Langer ut

Det hele startet da den venstreorienterte avisa Konfront publiserte en artikkel med overskriften «Naziburger: Høyreekstremist åpner burgerbar i Nordvest».

Samme dag gikk den antifascistiske ytre venstregruppa Antifa ut i sosiale medier, der de oppfordret folk til å gi restauranten dårlige anmeldelser.

Onsdag formiddag langet Malakian ut mot Konfront på Facebook:

- Jeg har nesten ikke ord for hvor lavt det er mulig å synke, og gå til angrep på en persons levebrød i stedet for deres politiske holdninger, skriver hun.

- Jeg kan tåle kritikk mot meg som person, men når folk bokstavelig talt prøver å ta brødet ut av munnen på de tre barna mine, er det nok. Det er pinlig og hensynsløst.

Hun får støtte fra jurist og radiovert Nima Zamani. I et innlegg i Ekstra Bladet tar han et oppgjør med den anonyme skribenten bak Konfronts opprinnelige sak.

- Den anonyme beskylder Anahita Malakians for å være en høyreekstrem nazist. Smak litt på det. (...) Hun er selvfølgelig ikke nazist eller noe i nærheten, skriver han.

Zamani oppfordrer samtidig leserne til å stikke innom restauranten, selv om de ikke deler Malakians politiske ståsted.

Kobles til høyreekstremist

En rekke brukere har siden tatt restauranten og Malakian i forsvar det siste døgnet, og skrevet positive tilbakemeldinger på The Barns Facebook-side.

Til Berlingske sier Malakian at hun vurderer å anmelde dem som har kalt henne nazist til politiet - inkludert Konfront.

I deres sak blir det vist til at hun nylig har stilt seg kritisk til islam, samt et bilde av henne og Lars Grønbæk Larsen, som har vært medlem og talsmann i den høyreekstreme organisasjonen Danish Defense League.

Larsen meldte seg inn i Nye Borgerlige for tre år siden, men meldte seg raskt ut igjen da mediene skrev om hans fortid. Malakian hevder at hun aldri hadde møtt ham før bildet ble tatt.

Konfront har nå beklaget bruken av ordet «naziburger» i den opprinnelige artikkelen, men står tilsynelatende inne for det øvrige innholdet.

- Etter en del selvrefleksjon har vi kommet fram til at det var en uheldig bruk av nazibetegnelsen, og det vil vi gjerne unnskylde for. Faktisk er Konfront ville etter burgere, og de skal naturligvis ikke settes i bås med kryptofascister.

Oppfordret til boikott av nettbutikker

Det er bare noen uker siden flere kjente kvinner oppfordret til politisk boikott av nettbutikkene blivakker.no og netthandelen.no her til lands. Selskapene eies av forretningsmann Einar Øgrey Brandsdal.

Flere reagerer på hans politiske tilhørighet og tidligere uttalelser om blant annet fosterreduksjon. I fjor skrev Brandsdal, som selv er tvillingfar, et innlegg på NRK, der han var svært kritisk til nettopp fosterreduksjon.

Han har tidligere vært medlem av både KrF og Høyre, men har de siste åra vist støtte til både innvandringskritiske Demokratene og Tverrpolitisk Folkeliste.

- Jeg har handlet en del på blivakker, og for meg er det forferdelig å tenke på at pengene mine har gått til å finansiere en valgkamp for et parti med et nasjonalistisk verdigrunnlag. Det er ikke i nærheten av mitt eget verdisyn og politiske orientering, sa Falch til Dagbladet i den forbindelse.

- For meg er dette en fin måte å drive med hverdagsaktivisme. Penger er jo nesten det samme som en stemmeseddel, og jeg synes dette er en god anledning til å oppfordre folk til moralsk forbruk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer