- Større salmonella-risiko

Mangelen på norsk kjøtt fører til økt import og salmonellafare.

MÅ VARMEBEHANDLES: Faren for smitte er størst i bearbeidede kjøttprodukter som kjøttdeig. Det er derfor viktig å gjennomsteke helt. Foto: NTB
MÅ VARMEBEHANDLES: Faren for smitte er størst i bearbeidede kjøttprodukter som kjøttdeig. Det er derfor viktig å gjennomsteke helt. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er stadig mer utenlandsk kjøtt å se i butikkhyllene. Ifølge bransjen selv har importen av storfekjøtt og svinekjøtt økt sterkt under pandemien.

- Grensehandelen er ikke en konkurrent per nå, og flere nordmenn er i Norge og trenger mat.

Slik oppsummerer Svein-Erik Eide situasjonen. Han er kommunikasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

Eide viser til Helsedirektoratets beregninger som anslår at grensehandelen vanligvis utgjør 4,5 kg kjøtt per nordmann i gjennomsnitt på et år.

Men det er ikke hele forklaringen, ifølge Eide:

- Det anslås at rundt tre prosent av alle nordmenn i ikke-pandemitid til enhver tid er på utenlandsreise, og at rundt én prosent av dem som er i Norge til enhver tid er turister. Det er altså to prosent flere munner å mette akkurat nå.

Bortfall av grensehandel og litt flere munner å mette i Norge betyr altså økt etterspørsel i forhold til det som er normalt.

Økt salmonellafare

I takt med økt kjøttimport har også tilfeller av salmonellabakterien blir flere. Mattilsynet registrerte for eksempel 22 tilfeller av smitte hos personer fra ett og samme parti fra Tyskland i mars.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer