Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Politikere raser mot sykehjemsmat i Halden

Stortingspolitiker etter syke­hjemsmat-slakten: - Trist som faen

Flere av medlemmene i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget reagerer sterkt på terningkast 1-middagen som ble servert de eldre i Halden.

NITRIST: Venstres helsepolitiske talsmann Ketil Kjenseth syntes det var trist å se maten som sist fredag ble servert på Halden sykehjem. Foto: Nina Hansen og NTB SCANPIX
NITRIST: Venstres helsepolitiske talsmann Ketil Kjenseth syntes det var trist å se maten som sist fredag ble servert på Halden sykehjem. Foto: Nina Hansen og NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Både politikere og fageksperter reagerer sterkt på at våre eldste blir tilgodesett med så dårlig middag - slik den fremkom i testen som ble gjort i Østfold.

Dagbladet har den siste tiden besøkt flere institusjoner for eldre, og inntrykket er langt på vei det samme (krever innlogging).

Dagbladet publiserte i går en mattest utført av våre matjournalister og tv-kokken Bård Greni i Halden.

Vi sammenliknet dagens varmrett i et fengsel, i studentkantina og på et sykehjem. Studentmaten fikk terningkast fire, fengselsmaten fem og det var så vidt det ene øyet viste seg på sykehjemsmaten.

- Er det mulig å gi terningkast null? utbrøt Greni da han skulle smake på de eldres middag den dagen; en tallerken med pølser i smeltet smør, poteter og makaronistuing.

Han la til:

- Om man ikke er redd for å bli gammel fra før, er denne maten grunn til å bli livredd.

I slutten av juli avslørte vi oppsiktsvekkende tall fra 31 sykehjem som så sent som i 2016 servere middag allerede kl. 12.30. - Det er altfor tidlig. Konsekvensene kan være dramatiske, kommenterte helse- og omsorgsminister Bent Høie.

VIL FORBEDRE SEG: - Vi vil se hva vi kan gjøre bedre sier kommunikasjonssjef i Halden kommunie, Martin Vik. Foto: Halden kommune
VIL FORBEDRE SEG: - Vi vil se hva vi kan gjøre bedre sier kommunikasjonssjef i Halden kommunie, Martin Vik. Foto: Halden kommune Vis mer

Dette sier eksperter og poltikere om sykehjemsmaten.

Ketil Kjenseth (V): Trenger nasjonal handlingsplan

IKKE OVERRASKET: Ketil Kjenseth (V) er ikke overrasket over utfallet av Dagbladets test og viser til at Stortingets helse- og omsorgskomite er blitt enige om behov for en nasjonal handlingsplan for kosthold i eldreomsorgen..Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET: Ketil Kjenseth (V) er ikke overrasket over utfallet av Dagbladets test og viser til at Stortingets helse- og omsorgskomite er blitt enige om behov for en nasjonal handlingsplan for kosthold i eldreomsorgen..Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det er nitrist! Vi vet at et riktig og godt kosthold i en hyggelig atmosfære er grunnleggende viktig både for helsen og trivselen til eldre på sykehjem.

- Jeg har jo vært innom en del sykehjem - og sett alt fra glimrende til nitrist. Det er jo derfor vi i Stortingets helse- og omsorgskomite har blitt enige om at det må utarbeides en nasjonal handlingsplan for kosthold i eldreomsorgen.

- Hva er din reaksjon på at ifølge menyen på sykehjemmet var grønnsakene sist fredag makaronistuing?

- Det er vel ikke pent å si, men det er trist som faen. Fargerike og appetittvekkende grønnsaker og frukt bør være en selvfølge ved alle måltider.

- Det verste er at de trolig ikke har noe å velge mellom, heller. Det må ansettes flere med ernæringskompetanse i kommunene, både kokker og ernæringsfysiologer, oppfordrer Kjenseth.

EKSPERT: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet er glad for at Dagbladet setter fokus på sykehjemsmat.
EKSPERT: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet er glad for at Dagbladet setter fokus på sykehjemsmat. Vis mer

Anne Kristin Vie, fagdirektør i Forbrukerrådet: Få taler de eldres sak

- Det å ha nedsatt appetitt, redusert smaksans og få noe som ser så lite fristende ut som denne middagen, øker ikke matlysten. De eldre taper ofte når det er forslag om innsparinger i kommunen. Få klager, og få taler de eldres sak. Den gode nyheten er at politikerne kan gjøre en hel del. Flere har flere matpolitikk på agendaen. Det kan forandre livet til de eldre i kommunen

Leder Arnt R Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet i Delta (organiserer mange sykehjemskokker): - La kjøkkenpersonell ta seg av maten

- Når Halden sykehjem ikke lager maten selv, men får den levert fra et sentralkjøkken, kan konsekvensen bli som denne. Uten matkompetanse på sykehjemmet, oppstår situasjoner som dette. Kjøkkenet har ikke kontroll på hva som skjer med maten etter at den forlater kjøkkenet, og pleiepersonalet har ikke tid til å gjøre de små detaljene med maten som skal til. Kost- og ernæringsforbundet mener det bør være kjøkkenpersonell som tilbereder og danderer maten, selv om den kommer fra et annet sted.

TAR GREP: Olaug Bollestad i Krf vil ha sykehjemsmat på den politiske dagsorden. Foto: NTB Scanpix
TAR GREP: Olaug Bollestad i Krf vil ha sykehjemsmat på den politiske dagsorden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Trist syn

- Hadde jeg vært lokalpolitiker, ville jeg etterspurt hvordan våre pasienter har det ernæringsmessig, hva rådmann og administrasjon tenker om situasjonen og løftet ernæring og eldre opp på den politiske dagsorden.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne :- Eldre skal ha god mat!

Middagen som ble testet i Halden sykehjem er uakseptabel, mener Hansson, som særlig reagerer på at grønnsakene som fulgte med var makaronistuing:

- Makaroni er ingen grønnsak. Det er «tomme» og raske karbohydrater uten noen av de gode næringsstoffene som finnes i grønnsaker. Vi er nødt til å se på hvordan sykehjemmene kan samarbeide med aktører lokalt for å få god tilgang på sunne, kortreiste og økologiske grønnsaker av høy kvalitet. Sykehjemmene og det offentlige er nødt til å tørre å satse.

Stortingsrepresentant Karin Andersen i SV: Sunn mat en selvfølge

Andersen er ikke overrasket, men opprørt over at god sykehjemsmat i det hele tatt skal være et tema.

- Eldre skal ha god og sunn mat, ferdig snakka!

- Sunne, gode og appetittvekkende måltider er en forutsetning for å bøte på utfordringen med underernæring blant eldre.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie: Satser på kompetanse og ledelse

Høie mener det er leit å se bildet av middagen som ble servert de eldre på Halden sykehjem.

- Dårlig mat på sykehjem er alltid trist lesning, særlig når vi vet at mange eldre på sykehjem får i seg for lite mat. Det fører til at de orker mindre og trives dårligere. Bevisstheten og kompetansen om mat er heldigvis økende på sykehjemmene våre. Men det er for store variasjoner. Mange må bli mye bedre på området.

Høie forteller at regjeringen har startet arbeidet med eldrereformen Leve hele livet, der god mat er et av satningsområdene. Det er satt av 1,2 milliarder kroner for å heve kompetansen til de som jobber på sykehjemmene.

REAGERER: - Det er for store variasjoner på sykehjemmene, noe denne testen også viser, sier statsråd Bent Høie. Foto:John T.Pedersen
REAGERER: - Det er for store variasjoner på sykehjemmene, noe denne testen også viser, sier statsråd Bent Høie. Foto:John T.Pedersen Vis mer

- Gode måltider på sykehjem handler i hovedsak om ledelse. Vi har derfor i samarbeid med BI opprettet en egen lederutdanning for pleie- og omsorgssektoren.

Høie viser ellers til nye kvalitetsindikatorer i helse- og omsorgstjenesten, innført for å sjekke at eldre får i seg maten de trenger. .

Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud: De eldre fortjener bedre

- Maten i Halden ser ikke bra ut. Jeg har besøkt mange sykehjem og institusjoner, og er blitt kontaktet av eldre og pårørende. Mange ha dårlige opplevelser med maten de blir servert. I mitt eget fylke har jeg utfordret sykehjem, som jeg mener ikke har gitt de eldre den maten de fortjener. Samtidig er det mange sykehjem som har tatt dette på alvor og serverer mat som både ser, smaker og serveres på en flott måte.

Mette Nord, leder i Fagforbundet (organiserer 360 000 medlemmer, mange av dem på sykehjem): Urovekkende tilstander

TILBUDET ER BLITT DÅRLIGERE: -Jeg var på et sykehjem i dag. Der får de vakumpakket mat to ganger i uka. Kanskje holder det ernæringsmessig, men hvor er matgleden, spør Mette Nord, leder i Fagforbundet.
TILBUDET ER BLITT DÅRLIGERE: -Jeg var på et sykehjem i dag. Der får de vakumpakket mat to ganger i uka. Kanskje holder det ernæringsmessig, men hvor er matgleden, spør Mette Nord, leder i Fagforbundet. Vis mer

- Bildene av maten på Halden sykehjem er urovekkende, men jeg tror ikke Halden er i noen særstilling. Tilbudet til de eldre er blitt dårligere etter at mange kommuner la ned sine små lokale institusjonskjøkken og erstattet dem med sentralkjøkken og mat fra store private aktører.

Jeg var på et sykehjem i dag. Der får de vakumpakket mat to ganger i uka. Kanskje holder det ernæringsmessig, men hvor er matgleden? Hvordan skal de eldre få opp appetitten når de får mat fra plastpose og det ikke lenger lukter mat fra et kjøkken rundt dem?

Fagforbundet mener at det ikke er rom for skatteletten Høyre ivrer for.

- Kommunene trenger tvert imot mer penger, slik at sykehjemmene kan tilby fersk mat og den maten folk ønsker seg. Mat er blitt en salderingspost. Oppvarming av mat er blitt enda en oppgave på avdelingene midt i en stresset hverdag, sier hun.

På spørsmål om dårlig opplæring i mathåndtering kan være årsak til at maten forringes, svarer hun.

- Det kan være tilfelle noen steder. Hovedpoenget er at dette er to ulike jobber. Mat er et yrke, forbundet med stolthet. Nå er det blitt noe helsepersonalet er pålagt å gjøre ved siden av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!