Palmeolje i Freias påskeegg:

Støtter Sophie Elises påskekamp: - Perfekt eksempel

Venstre-politikeren fordømmer sjokoladeprodusentens bruk av palmeolje og roser blogger Sophie Elise Isachsen for sitt engasjement.

EGGER TIL KAMP: - Det at Sophie Elise bruker sin makt på å problematisere bruk av palmeolje, det må vi bare applaudere. Det er kjempebra, sier Abid Raja (V). Foto: Paul Paiewonsky og Venstre
EGGER TIL KAMP: - Det at Sophie Elise bruker sin makt på å problematisere bruk av palmeolje, det må vi bare applaudere. Det er kjempebra, sier Abid Raja (V). Foto: Paul Paiewonsky og VenstreVis mer

De omstridte påskeeggene fra Freia er tilbake i butikk, og møtes med en blanding av glede - og avmakt over at sjokoladegiganten fortsatt ikke har kuttet bruken av palmeolje.

Blogger og influenser Sophie Elise Isachsen sa tidligere til Dagbladet at hun ikke lenger er sint, bare veldig skuffet over Freia. Nå får hun støtte fra Stortingets visepresident og Venstre-politiker Abid Raja:

- Vi vet at usertifisert palmeolje er med på å rive ned regnskog og fordrive urbefolkning. Det er også et helsemessig aspekt ved palmeolje som de norske forbrukerne etter hvert har blitt kjent med, og det kan ha store skadevirkninger, sier Raja til Dagbladet.

Han berømmer Isachsens engasjement:

- Hun trenger egentlig ikke å bry seg, men hun er et perfekt eksempel til etterfølgelse. Hun bruker det kjente navnet og den posisjonen hun har til å skape oppmerksomhet om dette, sier Raja.

Han synes det er utrolig at Freia, og eier Mondelez, ennå ikke har skiftet standpunkt i palmeoljespørsmålet.

- Utfordringen med palmeolje er avskoging, og noe vi tar på største alvor. Gjennom vår Palm Oil Action plan forplikter vi oss til å bare bruke palmeolje som er bærekraftig dyrket og vi krever av våre leverandører at de kan forsikre oss om at palmeoljen ikke er dyrket på avskoget mark, sier Celin Huseby, kommunikasjonsdirektør i Mondelez til Dagbladet.

- Overlater ansvaret for kontroll

Også Regnskogfondet er oppgitt over Freias standpunkt. Vemund Olsen, seniorrådgiver i Regnskogfondet forteller Dagbladet at Mondelez ikke har god nok kontroll med underleverandørene sine, og at det gang på gang avdekkes rusk hos dem.

Han reagerer sterkt på at det er stor forskjell på hva de sier at de gjør - og hvordan de jobber mot avskoging og for sertifisert palmeolje - og reell praksis.

- Mondelez har reagert først etter at andre har avdekket at deres leverandører ikke følger reglene. De må selv overvåke leverandørene sine for å kunne bevise at de ikke bidrar til avskoging, ikke overlate denne kostbare jobben til veldedige organisasjoner som Greenpeace og Rengskogsfondet, sier Olsen.

- Mondelez gir inntrykk av at de bruker sertifisert, bærekraftig palmeolje, men det stemmer ikke. Mindre enn 5% av palmeoljen deres er sertifisert, mens for resten kjøper de «bærekraftskvoter gjennom RSPO Credits-systemet.

Ifølge Olsen er denne kvoteordningen er til hinder for at palmeoljeindustrien skal skjerpe seg.

- Det er billig for Mondelez, men gir så lite inntekter til produsentene at det ikke betaler seg å produsere bærekraftig. Dette var opprinnelig ment som en overgangsordning inntil sertifisert og sporbar palmeolje kom på markedet, men er nå en bremsekloss for endring, sier Olsen.

- Vi ser at RSPO systemet har noen begrensninger, men vi mener at ved å jobbe sammen med organisasjoner som RSPO, så kan man løse utfordringene relatert palmeolje ved å samarbeide med alle aktører i leverandørkjeden, fra bønder til kjøpere, i tillegg til lokale og nasjonale myndigheter og NGOs, sier Huseby.

EGGLØSNING: Celin Huseby sier Mondelez aktivt jobber for omlegging til bærekraftig driftløsninger. Foto: mondelez
EGGLØSNING: Celin Huseby sier Mondelez aktivt jobber for omlegging til bærekraftig driftløsninger. Foto: mondelez Vis mer

- Vi jobber blant annet med den indonesiske regjeringen og andre partnere for å utvikle Indonesia Sustainable Palm Oil (SPO), som skal bidra til å styrke småbønder, støtte nasjonal politikkreform og redusere avskoging gjennom offentlig-private partnerskap. I 2017 publiserte de Indonesias første nasjonale handlingsplan (NAP) for bærekraftig palmeolje, som gir et nasjonalt rammeverk for reform.

- Har dere noen kommentar til at kjøp av kvoter bidrar til å forsinke omleggingen til bærekraftig drift?

- Selv om Mondelez bare står for 0,5 prosent av verdens totale palmeolje i verden, så ønsker vi likevel å ta en ledende rolle i arbeidet med å endre palmeoljesektoren. Vi er blant annet aktivt med i Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO), fordi vi mener at de kan være en del av løsningen på problemet, sier Huseby.

- For å ikke forsinke omleggingen til bærekraftig drift, mener vi det må et taktskifte til, og sammen med andre ledende selskaper støtter vi World Resources Institute (WRI) med å utvikle GFW Pro.

Jobber for transparens

- Mondelez jobber for synlighet og transparens i leverandørkjeden, og vi har som mål at all palmeoljen vi kjøper skal være 100 prosent sporbar, og i tillegg 100 prosent bærekraftig, noe den har vært siden 2013, sier Huseby.

- Gjennom vår Palm Oil Action Plan, som ble utviklet sammen med WWF og UNDP, har vi oppnådd industri-ledende nivåer av sporbarhet tilbake til møllene. I slutten av 2017, var 96 prosent av palmeoljen vi kjøper sporbar tilbake til mølle, og 99 prosent av oljen kom fra leverandører som samsvarer med våre policy.

Hun forteller at Mondelez også jobber med Global Forest Watch, hvor de forventer at alle deres leverandører kartlegger leveransedata, og vurderer risikoen for alle møllene de kjøper palmeolje fra.

- Leverandører må også gi en bekreftelse på at ingen avskoging har foregått, og de må kvitte seg med underleverandører som ikke lever opp til Mondelez' standarder. Dette arbeidet har blant annet resultert i at vi høsten 2018 ekskluderte 12 underleverandører som ikke levde opp til våre standarder.

Bakstreversk av Freia

Raja synes det er utrolig at Freia ikke følger andre store norske aktører og endrer atferden. Han trekker fram Nidar og Rema 1000 som et positivt eksempel på at produsenter har klart å få til å lage egg uten palmeolje.

PALMEOLJEFRI: Nidar har laget en versjon av påskeeggene uten palmeolje. Disse selges foreløpig kun hos Rema 1000, men mindre versjoner i poser selges i de fleste dagligvarebutikkene før påske. Foto: Elisabeth Dalseg
PALMEOLJEFRI: Nidar har laget en versjon av påskeeggene uten palmeolje. Disse selges foreløpig kun hos Rema 1000, men mindre versjoner i poser selges i de fleste dagligvarebutikkene før påske. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Disse er imidlertid ikke like gode, ifølge eksperter Dagbladet tidligere har bedt om å vurdere de ulike eggene.

Raja berømmer også Rema 1000 som ved Ole Robert Reitan tidlig tok grep mot palmeolje.

- De bestemte seg tidlig for å fase ut palmeolje, og ikke ta inn nye produkter med palmeolje. Et veldig bra signal! Når Rema 1000 sier dette, så vil leverandørindustrien tilpasse seg det, sier Raja.

Han synes også det er viktig å ta barns helse på alvor, for selv om eggene ikke bare er laget for barn, tiltrekkes de av dem.

- Disse eggene er fristende, iøynefallende, og noe barn har lyst på. Ikke alle får med seg at de har denne usunne palmeoljen i seg. Man skal jo ha kos, og kose seg i påsken, men man burde kose seg med noe som ikke er skadelig.

- Sjokolade inneholder mettet fett, og det er denne type fett som gjør at sjokoladen ikke flyter ut i romtemperatur. Ifølge Helsedirektoratets kostråd om fett kan man spise mettet fett i moderate mengder, og anbefaler å holde det til under 10% av energiinntaket, sier Huseby.

- Det er en misoppfatning at palmeolje er direkte usunt, og årsaken til det dårlige ryktet er at palmeolje inneholder mettet fett. Forbrukerne ber om at vi bytter ut palmeoljen, men de er ikke klar over at alternativene inneholder betydelige større mengder mettet fett: Palmeolje inneholder ca. 50% mettet fett, mens man finner at kokosolje inneholder 91% mettet fett, og kakaosmør over 60% mettet fett.

Palmeolje på tanken

Palmeolje i mat har flere negative aspekter, men det er ikke det som er den største markedet. Regjeringen vil øke andelen biodrivstoff i veitransporten til 40 prosent innen 2030, mens det første delmålet er 20 prosent biodrivstoff innen 2020.

Nesten halvparten av biodrivstoff som ble omsatt i Norge inneholdt palmeolje i 2018.

- Dette er ikke bra! Derfor har også regjeringen etter hvert tatt standpunkt her. I det siste budsjettforliket ble det bestemt at palmeolje skal fases ut av biodrivstoff, sier Raja.

- Palmeolje hører ikke hjemme på tanken.