VELSMAKENDE: Fiskemåltidet i studentkantina smaker nydelig. Alt er ferskt, riktig krydret og riktig tilberedt. Dette måltidet ville vi vært fornøyd med på restaurant.
VELSMAKENDE: Fiskemåltidet i studentkantina smaker nydelig. Alt er ferskt, riktig krydret og riktig tilberedt. Dette måltidet ville vi vært fornøyd med på restaurant.Vis mer

Vi tester fengselsmaten, studentmaten og sykehjemsmaten i Halden et år etter:

Studentmaten slår knockout på sykehjemsmaten: - Jeg er imponert

- Skam dere, politikere, sa kokken Bård Greni da han smakte maten på Halden sykehjem i fjor. Vi tok turen på nytt for å sjekke om det var blitt noe bedre.

Hvem spiser best, de innsatte i fengsel, beboerne på et sykehjem eller studentene på en høyskole? Fengselet vant overlegent da vi dro til Halden i Østfold for å teste i 2017. Fengselsmaten fikk terningkast fem, studentmaten lå hakk i hæl, mens sykehjemsmaten sto til stryk.

- Når spiste politikerne et måltid på sykehjem sist, spurte kokken Bård Greni den gang, og lurte på om det var mulig å gi terningkast null. På tallerkenen foran ham lå pølser, poteter og makaronistuing, det siste beskrevet som «dagens grønnsak»

Siden sist er det ny ledelse og ny meny på sentralkjøkkenet. Makaronistuingen er fjernet for godt som tilbehør til pølser og poteter.

Opptur ved grensa

- Jøss, her lukter det jo helt annerledes, sier Greni.

IDDEBO: Et lyst og velduftende sykehjem med bra mat. Foto: Halden kommune
IDDEBO: Et lyst og velduftende sykehjem med bra mat. Foto: Halden kommune Vis mer

Kokken kommer så vidt inn døra før han merker forskjellen mellom Iddebo sykehjem og Halden helsehus. Sistnevnte er sykehjemmet hvor vi i fjor hadde tidenes dårligste matopplevelse, inntatt fra plastbeger i innestengt sykehjemslukt.

Halden kommune forsikrer at maten kommer fra samme sentralkjøkken som sist, men ønsker i år at Dagbladets test skal foregå på Iddebo sykehjem i samme kommune.

Vi forstår hvorfor. Sykehjemmet er ikke bare velduftende, det ligger høyt hevet i landskapet så nær grensa at beboerne har utsikt helt til vindmøllene i Bohuslän. Matopplevelsen skal også komme til å bli «en höjdare» sammenliknet med i fjor.

Fengselsgrønnsaker

Det gode førsteinntrykket av Iddebo er ikke dagens eneste overraskelse. Første stopp, Halden Fengsel, byr på en uventet åpning.

- Eh, jeg vet ikke helt om jeg skal servere dere grønnsakene, sier kokken, der hun kommer med et par kjøttstykker og lite annet på tallerkenen. Vi ber pent om tilbehør og får posegrønnsaker og poteter det ikke frister å be om påfyll av.

- Kanskje hun har fått beskjed om at fengselet ikke må vinne testen i år, hvisker Greni.

Overlegen seier

Også studentmaten byr på overraskelser. Kanskje blir kantinematen i dyreste laget for den som lever på studielån; studentkantina i Halden er uansett et sted det er verdt å bruke pengene. Dagens rett, ovnsbakt laks, koster rundt 35 kroner for en liten porsjon og litt under 70 kroner for en stor, og smaker akkurat slik den skal. Dette kunne vært servert på restaurant, er vår konklusjon.

Høyskolen i Halden har en kantine det er verdt å rope hurra for. Studentkantina er testens ubestridte vinner.

HALDEN FENGSEL

Meny: Langtidsstekt høyrygg med brun saus, grønnsakblanding og poteter. Alternativ: Kalkunboller kjøpt inn utenfra.

HALDEN FENGSEL: Den langtidsstekte høyryggen fra kokken Eva Marie Måreid, er mør og velsmakende. Resten er ikke noe å rope hurra for.
HALDEN FENGSEL: Den langtidsstekte høyryggen fra kokken Eva Marie Måreid, er mør og velsmakende. Resten er ikke noe å rope hurra for. Vis mer

Testpanelet: Kjøttet er riktig stekt, mørt og smaker godt.

- Her har de skjønt hvordan de tilbereder mat «sous vide», sier Greni. Sausen er grei nok, men ikke i samme klasse som kjøttet. Testpanelet får likevel følelsen av søndagsmiddag. Minus for fargeløse, fryste posegrønnsaker og smakløse poteter.

HØYRYGG: Kjøttet i fengselet er nydelig. Det eneste som kunne gjort det enda bedre ville vært et par minutter på grillen, mener Greni.
HØYRYGG: Kjøttet i fengselet er nydelig. Det eneste som kunne gjort det enda bedre ville vært et par minutter på grillen, mener Greni. Vis mer

- Tenk om de hadde bakt noen rotgrønnsaker i ovnen, og servert med potetpuré. De har jo arbeidskraft til det blant de innsatte. Det ville gitt et helt annet måltid, sier Greni. Han mistenker at det var noe slikt kokken ville foretrukket, men av en eller annen grunn ikke har fått lov til.

HALDEN FENGSEL: Jevnt over god mat til de innsatte. Foto: Dagbladet
HALDEN FENGSEL: Jevnt over god mat til de innsatte. Foto: Dagbladet Vis mer
FENGSELSMAT: Høyryggen utløser brede smil. Tilbehøret, som kommer etter hvert, gjør det ikke.
FENGSELSMAT: Høyryggen utløser brede smil. Tilbehøret, som kommer etter hvert, gjør det ikke. Vis mer

Vi smaker også på kalkunboller, et alternativ til høyrygg. Konklusjon: Et kompakt industriprodukt som ikke kan måle seg med kjøttet tilberedt i fengselet.

Fengselets kommentar:
Kjøkkenet har ikke fått beskjed om ikke å vinne testen, la det være klart. Alle synes det var bra at vi fikk god karakter sist. Vi ønsket bare å vise at vi også serverer mat som ikke står til en femmer. Dette er hverdagsmat, innenfor økonomiske rammer.

Vi er helt enig i at grønnsakene kunne vært bedre, men det skyldes blant annet at beskjed om forsinket ankomst ikke nådde kjøkkenet. Når det gjelder potetene, er det de som vi har best pris på. I og med at vi er styrt av økonomiske rammer, så er det de vi bruker.

IDDEBO SYKEHJEM, HALDEN

Meny: Lever i brun saus med ertestuing, tyttebær og poteter. Dessert: Rødgrøt med fløtemelk.

LEVER: Lever i brun saus med ertestuing og poteter går hjem hos de eldre og langt på vei hos oss.
LEVER: Lever i brun saus med ertestuing og poteter går hjem hos de eldre og langt på vei hos oss. Vis mer

Testpanelet: - For en forskjell, dette får jeg jo lyst på, sier Bård Greni. Kontrasten til fjorårets opplevelse kunne nesten ikke vært større. Det dufter godt, maten er god og varm og serveres på hvit tallerken, pyntet og pent lagt opp.

Leveren er riktig tilberedt, sausen smaker bra, men dessverre litt syntetisk. Ertestuingen har god konsistens og riktig smak. Potetene smaker institusjon. Testpanelet er delt i valget av saus. En er vokst opp med brun saus, en annen med fløtesaus til lever.

«Alle sykehjem burde hatt en Astrid. Da ville Norge hatt flere friske eldre» Kokk Bård Greni om mat-ildsjelen Astrid Brøchner på Iddebo sykehjem

Vi oppdager at Iddebo har «et hemmelig våpen » i kampen for matglede, en ildsjel som er har holdt på med mat hele livet og gir sentralkjøkkenet klar beskjed om maten ikke holder mål.

SYKEHJEMMET: Halden kommune vil ikke ha strykkarakter på nytt. Dagbladet ble i år sendt til Iddebo sykehjem hvor alle detaljer overvåkes av sykehjemmets mat-ildsjel Astrid Brøchner. Det gir uttelling.
SYKEHJEMMET: Halden kommune vil ikke ha strykkarakter på nytt. Dagbladet ble i år sendt til Iddebo sykehjem hvor alle detaljer overvåkes av sykehjemmets mat-ildsjel Astrid Brøchner. Det gir uttelling. Vis mer

- Ja, jeg sier fra, sier Astrid Brøchner, som er ansvarlig for ønskekost, dietter og klargjøring av mat som kommer utenfra.

Hvordan maten behandles på post-kjøkken kan være avgjørende for opplevelsen.

Brøchner synes eldrematen handler mye om kroner og First Price og tar heller litt kjeft for å ha sprengt budsjettet enn å servere noe hun mener er for dårlig.

- Alle sykehjem burde hatt en Astrid. Da ville Norge hatt flere friske eldre, sier Greni.

BEDRE: Dagbladet ble i år sendt til Iddebo sykehjem for å teste maten. På menyen sto lever med poteter og ertestuing, sunnere og mer velsmakende enn billigpølsene og makaronistuingen vi fikk servert i fjor.
BEDRE: Dagbladet ble i år sendt til Iddebo sykehjem for å teste maten. På menyen sto lever med poteter og ertestuing, sunnere og mer velsmakende enn billigpølsene og makaronistuingen vi fikk servert i fjor. Vis mer

Greni roser valget av innmat.

- Innmat er i ferd med å dø ut i norsk mattradisjon. Det er synd, for innmat er godt og sunt. Lever har masse jern, sier han.

«Her ville jeg blitt gammel» Kokk Bård Greni om Iddebo sykehjem

Vi smaker også på kjøttkaker, kjøpt inn utenfra. Kjøttkakene har en bismak, og virker for mye spedd.

- Jeg får ikke kjøttkakefølelsen. Kanskje det er gjort for å gjøre det lettere å tygge. Leveren er langt å foretrekke, sier Greni.

Rødgrøten til dessert er litt seig, antakelig på grunn av litt mye potetmel, men smaken er god og den er ikke for søt.

- Skikkelig mormor-mat, sier Greni.

Testpanelet noterer en stor forbedring fra i fjor. Og opplever Iddebo som et sykehjem av de bedre. Møblene er freshe, fargene behagelige og «sykehjemslukta» glimrer med sitt fravær.

- Her ville jeg blitt gammel, sier Greni.

FORNØYD: Holger Karlsen (93) gir terningkast seks til lever med ertestuing. Karlsen mener maten på Iddebo sykehjem gjennomgående er god. Middagen serveres kl 1345, noe senere enn før. TV-kokk Bård Greni liker det han ser. - Her ville jeg blitt gammel, sier han.
FORNØYD: Holger Karlsen (93) gir terningkast seks til lever med ertestuing. Karlsen mener maten på Iddebo sykehjem gjennomgående er god. Middagen serveres kl 1345, noe senere enn før. TV-kokk Bård Greni liker det han ser. - Her ville jeg blitt gammel, sier han. Vis mer

Sykehjemmets kommentar:

Enheten kjenner seg mer igjen i vurderingen i år enn i fjor, men vi hadde håpet på en femmer. Våre pasienter er fornøyde med maten og enkelte gir maten terningkast 6. Trivsel rundt måltidene er viktig for oss, da dette er høydepunktet i løpet av dagen for våre beboere. At Iddebo ble valgt denne gangen var på grunn av at sentralkjøkkenet ble underlagt enhet sykehjem 1. mai i år. Ingen annen grunn.

HØGSKOLEN I ØSTFOLD, AVDELING REMMEN, HALDEN

LAKS: Fisken, potetene, agurksalaten og tilbehøret. Alt er perfekt i studentkantina.
LAKS: Fisken, potetene, agurksalaten og tilbehøret. Alt er perfekt i studentkantina. Vis mer

Meny: Ovnsbakt laks med bakte småpoteter, agurksalat, sitron og rømme.

Testpanelet: - Mmm, for en deilig fisk. Fersk, saftig og flott tilberedt, sier Greni og legger til: Småpotetene er kjempegode, helt riktig salta. Dette er noen av de beste potetene jeg har spist på lenge.

STUDENTKANTINA: Kantina er fargerik og innbydende. Innerst en bar med kaffe, smoothie og småretter.
STUDENTKANTINA: Kantina er fargerik og innbydende. Innerst en bar med kaffe, smoothie og småretter. Vis mer

Testpanelet er hjertens enig. Dette er flere hakk opp fra i fjor. Agurksalaten er passe syrlig og har fin sprøhet. Fiskeretten gir den hjemmelagde følelsen, selv om den er tilberedt for hundrevis av studenter. - De bruker gode råvarer og alt er ferskt. Jeg er imponert, sier Greni.

Alternativet til dagens rett, grønnsaker fra salatbaren, gir samme inntrykk. Crispy, friskt og innbydende. Vi prøver også en« stromboli», et bakverk kantina har kjøpt utenfra, og gir tommel opp. Ekstra poeng for kvalitetskaffe, fersk smoothie, miljøvennlig komposterbart servise, kampanje mot matsvinn og godt system for kildesortering.

STUDENTKANTINA: Høyskolen i Østfold avdeling Halden har en kantine det er verdt å rope hurra for. Alt smaker godt og alt virker gjennomtenkt. Her virksomhetsleder Sveinung Dale med dagens rett, ovnsbakt laks.
STUDENTKANTINA: Høyskolen i Østfold avdeling Halden har en kantine det er verdt å rope hurra for. Alt smaker godt og alt virker gjennomtenkt. Her virksomhetsleder Sveinung Dale med dagens rett, ovnsbakt laks. Vis mer

Studentene spiser langt bedre enn sykehjemsbeboerne og de innsatte.

STROMBOLI: Ikke like sunt, men ok alternativ til fisken.
STROMBOLI: Ikke like sunt, men ok alternativ til fisken. Vis mer

Høgskolens kommentar:

Vi blir veldig glade og stolte når vi leser kommentarene deres. Vårt mål er høy kvalitet hele tida. I tillegg skal maten være variert og sunt. Det er meget sjelden at vi mottar klager.

Vi har fisk to ganger i uka og blant fiskerettene er laks mest populært, med «fish & chips» som en god nummer to. Vi hadde ikke gjort noe spesielt for å heve kvaliteten på maten den dagen dere besøkte oss, men dere spiste på et gunstig tidspunkt, mens det var hurtig omløp på maten. Det er den største utfordringen med slik buffémat. .