EN SMAK AV SOMMER: Vaniljeis på boks er den perfekte sommerdesserten sammen med norske jordbær, men hvilket merke skal du kjøpe? F.v. Petter Johnsen, Maria Darwish, Tonje Torvanger og Merethe Hommelsgård. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
EN SMAK AV SOMMER: Vaniljeis på boks er den perfekte sommerdesserten sammen med norske jordbær, men hvilket merke skal du kjøpe? F.v. Petter Johnsen, Maria Darwish, Tonje Torvanger og Merethe Hommelsgård. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Styr unna billig-isen, her er isen som er best i test

Stor smakstest av 16 forskjellige merker.

- Vaniljeis er en perfekt dessert om sommeren, sier juniorlandslagskokk Tonje Torvanger. Hun lager til vanlig desserter ved gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo, og kan en ting eller to om den perfekte vaniljeisen.

- En vaniljeis skal smake ekte vanilje, være mild og ikke for søt på smak, den skal se svakt gul ut, med små svarte prikker etter vaniljefrøene som du kan kjenne når du spiser, forklarer Torvanger.

Ifølge dessertkokken skal isen være fyldig, men ikke for tung, og bør serveres på rundt -8 grader.

- Gjerne til varmt bakverk eller frisket opp med norske jordbær, anbefaler hun.

Overrasket

For å teste hele 16 forskjellige vaniljeis på boks, fikk Dagbladet med seg Torvanger, daglig leder Petter Johnsen fra På Pinne og hans medarbeider Maria Darwish, som selger håndlaget is av naturlige råvarer.

Resultatet ble mildt sagt uventet.

- Dette var ille. Jeg er overrasket. Her var det mye dårlig. Jeg hadde trodd det skulle være flere favoritter, utbryter Torvanger.

Heller ikke Johnsen hadde regnet med et slikt utfall.

- Billigmerkene er på en måte unnskyldt, men jeg ble skuffet over at av så mange forskjellige vaniljeiser var det kun to som var gode, forklarer han.

Papp-smak

- Jeg har høye forventninger når det kommer til is, og jeg synes vaniljeis skal smake vanilje. Jeg kjøper kun iskrem av høy kvalitet, eller lager selv, sier Torvanger. Johnsen er enig.

- Kvalitet koster, men jeg synes ikke egentlig ikke det er så ille, sier han.

Med en pris på rundt 80 kr for en vaniljestang må du punge ut hvis du skal nyte hjemmelaget vaniljeis.

Testens vinner fra Diplom-is med vanilje fra Madagaskar koster midt på treet, kroner 54,50 for 0,9 liter.

Behøver du derimot kvantitet foran kvalitet, gå for de store og billige tre-literne.

- En kvalitets-iskrem er ofte kjempedyr, jeg skjønner godt at mange kjøper tre liter for 25 kroner, jeg, sier Darwish.

- Dessverre duger egentlig ikke de billigste isene til noe annet enn smoothier eller barnebursdager med litt yngre is-spisere, skyter hun inn.

Hun forklarer at hun ofte reagerer på at isen smaker papp. Det er det også en god grunn til.

Mange isprodusenter bruker nemlig kunstig vanilje, eller vanillin, som er laget av cellulose - som brukes i produksjon av papir og papp.

Ekte eller ikke?

Testpanelet diskuterte også om hvorvidt vaniljekornene virkelig var ekte i enkelte av isene.

Produktutvikler Målfrid Kolbjørnsen i Hennig-Olsen Is kan avsløre at vaniljekorn kun er tilsatt for det visuelles skyld.

- Smaken som en gang var i vaniljekornene, har vaniljeprodusenten ekstrahert ut av frøene og laget vaniljeekstrakter av, sier hun til DinSide.

Resultatene av smakstesten ser du under.

VANILJEBONANZA: Vi testet hele 16 forskjellige merker, og panelet ble ganske overrasket over resultatet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VANILJEBONANZA: Vi testet hele 16 forskjellige merker, og panelet ble ganske overrasket over resultatet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

First Price, vaniljeis

Pris: 25,50
Liter: 3,0

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Snøhvit is, ikke spor av vaniljefrø.
- Jeg tror dette er en fra billigmerkene, First Price eller noe, gjetter Darwish.

Dette var ille. Isen smaker noe annet enn vanilje! Men ingen av testerne klarer helt å sette fingeren på det. Her må det være tilsatt smaksstoffer, aldri i verden om denne smaken er naturlig. Isen fra First Price har en veldig utvannet smak, og kan skilte med lite fylde.

- Jeg tror ikke jeg må ha mer av denne, sier Dagbladets journalist og rister på hodet. Den verste isen i hele testen. Kunstig tvers igjennom!

Häagen Dazs, vanilje

Pris: 62,90
Liter: 0,5

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Ingen vaniljefrø. Gråhvit i fargen.

- Denne ser grå ut for meg, og det er i alle fall ikke sånn farge den skal ha, sier Torvanger og stirrer på skålen sin.

Dette smaker da oliven? mener en i panelet. Konsistensen er ikke riktig. Den er alt for tung. Dette minner mer om en sørgelig sorbet enn en vaniljeis. Ingen fikk ikke lyst på mer av isen fra Häagen Dazs. Dette var ikke balansert.

Bunnpris, vaniljeis

Pris: 26,00
Liter: 3,0

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Isen fra Bunnpris er kritthvit! Den har ingen vaniljefrø, heller.

- Det skal være litt farge på vaniljeisen. Dette må være en typisk billig-is, sier Torvanger skeptisk.

Isen minner om noe som har blitt servert oss i en barnebursdag. Smaken er kunstig vanilje og veeeldig søt. Akkurat slik barn liker det. Denne er ikke laget med kjærlighet.

- Nei, isene mine blir ikke sånn, bekrefter Torvanger. Jeg gir lav score på denne. En kjedelig, altfor søt is vi helst ikke vil ha mer av uten å bli veldig kvalme.

REMA 1000, vaniljeis

Pris: 25,50
Liter: 3,0

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Nok en blek is. Denne var mer kremet, og smaken er ikke så utvannet, men REMA 1000-isen er definitivt i samme kategori som de andre helt hvite isene. Vaniljefrøene glimrer dessuten fortsatt med sitt fravær.

- Jeg synes ikke denne var så ille, men det smaker fortsatt billig og kunstig, sier Johnsen skuffet.

Isen er ifølge panelet litt mer motstand i, og konsistensen er mer som en fløteis skal være. Dessverre er den veldig søt, og den kunstige smaken er ikke til å komme forbi.

X-tra, is med vaniljesmak

Pris: 25,80
Liter: 2,0

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Alt med isen fra X-tra tilsier billigis - ingen vaniljefrø og helt spøkelseshvit i fargen. Et tydelig gjennomgående element hos omtrent samtlige av isene vi har testet.

- Det er ikke rart de fleste kanskje forbinder vaniljeis med å være helt hvit, undrer Darwish.

Også denne isen er altfor søt. Dagbladets journalist lager en grimase og gir uttrykk for at dette ikke er en is hun ville kjøpt. Konsistensen er grei, den er litt kremet. Selve isen er helt grei. Ikke noe mer. Panelet synes alle isene med helt hvit farge smaker skremmende likt, og lurer på om det kanskje er den samme isen?

Kulinaris Iskrem, ekte vanilje

Pris: 66,90
Liter: 0,5

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Nå blir det god stemning, sier Darwish opprømt da hun ser fargen på isen fra Kulinaris som blir servert.

Den er helt perfekt, og Torvanger blir også interessert. Akkurat slik en vaniljeis skal se ut.

- Denne ligner på den jeg lager på jobb, sier hun glad.

Men smaken derimot - den ligner ikke på isen fra Statholdergaarden. Konsistensen er grei, den sklir lett i munnen. - Isen minner meg om en medisin jeg tok da jeg var liten, sier Darwish. Så skuffende, den så virkelig delikat ut.

Charlottes Iskrem, vanilje

Pris: 65,90
Liter: 0,5

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Litt gul, men ellers ganske blek. Testerne leter godt, men kan ikke se noen vaniljefrø i isen fra Charlotte.

- Oi, den var kunstig i smaken, utbryter Torvanger etter første bit.

Andre i panelet synes den smaker altfor mye egg. Ettersmaken er rar og ubestemmelig for enkelte. Andre synes den smaker veldig fløte.

- Akkurat som om du har drukket et stort glass melk, sier Darwish. En grei iskrem, men det smaker bare melk og fløte, ikke så mye vanilje.

Mövenpick, vanilla dream

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Pris: 97,90
Liter: 0,9

- Se på den! Darwish er igjen opprømt over fargen til isen som serveres.

Jammen har den ikke masse vaniljefrø også. Isen fra Mövenpick er virkelig luftig og kremet, men plastikkettersmaken og konsistensen ødelegger for det gode førsteinntrykket.

- Det er som å spise pisket krem. Sånn på boks, sier Darwish skuffet. Den er veldig søt, men selv om vaniljesmaken ikke virker uekte, er det likevel ikke noen høydare for testpanelet. Og det er alltid tristere med dem som ser lovende ut, men smaker dårlig.

Hennig Olsen, Sørlandsis vanilje

Pris: 37,10
Liter: 2,0

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Fargen er svakt gul, men det er ingen vaniljefrø i sikte.

- Dette smaker temmelig kunstig, sier Torvanger uimponert.

Sørlandsisen har ikke noe særlig fylde og er veldig søt. Panelet synes det er noe rart med smaken. Det smaker gammelt av den. Datoen blir sjekket, men alt er innafor. Etter et par skjeer kommer en kvalmende ettersmak. Isen er veldig tung. Den har lite luft, og er lite spennende. Ellers takk!

Hennig Olsen, Crème Vanilje Jubileum

Pris: 48,90
Liter: 0,9

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Oi, den var gul! Nesten oransje i fargen, bemerker panelet.

Den har i det minste noen bittesmå vaniljefrø, men det er så vidt. Crème er rett og slett for gul. Det må være en fargetilsetning her.

- Den kan umulig ha blitt så gul av kun eggeplommer? spør Torvanger.

Sødmen er fin, men den smaker lite ellers. - Smaken er inntrykksløs og kjedelig, helt til ettersmaken kommer. Uff, kvalmende, sier Johnsen.

Fargen er virkelig på grensen til neon, og drar tankene over på hva slags unaturlige stoffer som er tilsatt. Noe panelet ikke akkurat ser som direkte positivt.

Diplom-is, Fløteis vanilje

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Pris: 38,90
Liter: 2,0

Svakt gul i fargen, men mangler vaniljefrø.

Konsistensen til denne fløteisen fra Diplom-is er hakket mer kremet enn resten av utvalget panelet har smakt på, men ikke noe å skrive hjem om.

- Den er ørlite grann bedre på smaken synes jeg, sier Johnsen. Han får støtte fra resten, som også er enig at isen smakte ganske greit. Den er frisk, men det er fortsatt ikke noe utpreget vaniljesmak i sikte.

Hennig Olsen, Inspira vaniljeis

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Pris: 72,90
Liter: 0,9

Panelet stusser over at enten er isene helt hvite, eller så er de ekstremt gule. Slik som denne isen fra Hennig Olsen.

- Den er cheddar-gul! utbryter Darwish. En av testerne aner lakris i ettersmaken. Inspira er behagelig med god fylde. Men den er kjedelig. Og vanlijesmaken er ikke riktig. Den er ikke dårlig, men langt i fra en testvinner.

- Jeg tenker bare på ost når jeg ser den, dette må være kunstig tilsatt farge. Men jeg hadde lett valgt denne fremfor de helt kritthvite isene, sier Darwish.

Jacobs Utvalgte, Ekte vaniljeis

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Pris: 58,90
Liter: 0,7

Vaniljefrøene i Jacobs Utvalgte er lett å få øye på, og fargen har rett gulfarge. Det lover bra.

- Denne var ganske god, det er vanskelig å sette fingeren på om det er ekte vanilje eller ikke, sier Torvanger usikkert. Uansett skuffer den ikke.

Konsistensen er tommel opp fra alle i panelet. Litt for søt bare. Ellers god!

Diplom-is Royal, vanilje fra Madagaskar

Pris: 54,50
Liter: 0,9

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Denne er fin i fargen. Gulskjæret er flott, skryter Torvanger.

Royal fra Diplom-is har vaniljefrø og en fin kremet konsistens. Noen i panelet aner en nøttesmak.

Ikke for søt is, med rett farge, dette blir fort en favoritt. Alle er enstemmige: Denne var god.

I en perfekt vaniljeis skal man kunne kjenne vaniljefrøene knase litt, så det blir ikke noen toppkarakter, men dette er definitivt testens vinner. - Jeg har faktisk spist opp alt, for første gang i løpet av testen, sier Torvanger fornøyd.

Laktosefri vaniljeis

Hennig Olsen, Easy vaniljeis laktosefri

Pris: 63,40
Liter: 1,0

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Uff, denne var ikke god! sier Torvanger og skyver fra seg skålen sekunder etter at Easy, sukkerfri og laktosefri vaniljeis fra Hennig Olsen er servert på bordet. Isen er svakt gul, med bittesmå vaniljefrø.

- Den smakte papp! stemmer Johnsen i. Testpanelet synes isen var direkte vond og synes litt synd på allergikerne som må spise dette.

- Dette ville jeg ikke ha betalt for, sier matjournalisten. Ikke noe å hoppe i taket for, allergikere bør heller velge noe annet.

Diplom-is, vaniljeis FRI laktosefri

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Pris: 49,90
Liter: 0,75

- Denne virker ikke så veldig kunstig, så denne tror jeg er sukker og ikke søtningsmiddel i, sier Torvanger.

FRI er en overraskende god og behagelig lett is. Panelet er enige at denne er et godt alternativ til laktose-allergikere. Det smaker helt som vanlig fløteis. Men det er ikke vaniljefrø i sikte, og den er helt hvit i fargen. Så den kommer ikke noe særlig høyere enn resten.