Redusere saltinntaket

Styr unna brødfella: - Se etter dette tallet

Vi bør ikke spise mer enn en teskje salt om dagen. Mange får likevel i seg det dobbelte.

SJEKK TALLET: Et av Saltpartnerskapets mål var å redusere saltinnholdet i brød, slik at snittet kom ned i 0,9 gram salt per 100 gram brød. Foto: Lars O Gulbrandsen
SJEKK TALLET: Et av Saltpartnerskapets mål var å redusere saltinnholdet i brød, slik at snittet kom ned i 0,9 gram salt per 100 gram brød. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk undersøkelse viser at ni av ti nordmenn tror befolkningen spiser mer salt enn det som anbefales. Men samtidig mener fire av ti at dette ikke gjelder dem selv.

Undersøkelsen er utført av Opinion/Norstat på oppdrag fra Helsedirektoratet.

- Dette er en undersøkelse vi gjør en gang i året. Og vi spør om flere ting, blant annet folks forhold til salt og helse. Vi ser at de fleste vet godt at vi bør senke saltinntaket. Dessuten har folk god kunnskap om sammenhengen mellom høyt saltinntak og hjerte- og karsykdommer, sier Linda Granlund, direktør for folkehelse i Helsedirektoratet.

Det høye saltinntaket i befolkningen er en av våre tids store helseutfordringer. Over 30 prosent av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan føre til hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Norge. Ifølge myndighetene bør vi ikke spiser mer enn ca. fem gram salt om dagen - det tilsvarer ca. én teskje.

GLEM SNACKSEN: Linda Granlund i Helsedirektoratet mener det ikke er snacksen, men de dagligdagse produktene vi bør fokusere på. Foto: Helsedirektoratet
GLEM SNACKSEN: Linda Granlund i Helsedirektoratet mener det ikke er snacksen, men de dagligdagse produktene vi bør fokusere på. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

- Det vi også ser, er at de fleste tenker at de spiser mindre salt enn gjennomsnittet. Med andre ord, folk tenker at andre burde spise mindre, men at dette ikke gjelder dem selv i like stor grad, sier Granlund.

Færre er opptatt av salt

Undersøkelsen tyder også på at færre er opptatt av å senke saltinntaket i år enn i fjor.

- Vi vet ikke helt hva det skyldes, men det har blitt fokusert mye på sukker, grovere produkter og sjømat. Så salt har kanskje kommet litt i skyggen det siste året, spekulerer Granlund.

Salt og helse

  • Anbefalt saltinntak er omtrent fem gram om dagen.
  • Mange får i seg dobbelt så mye som anbefalt.
  • Økt saltinntak øker blodtrykket. Det i sin tur øker risiko for hjerte- og karsykdommer, som er blant de vanligste sykdommene i Norge.
  • Det er også en sammenheng mellom salt og magekreft, for eksempel.
  • Om brød og salt: Direktoratets mål er at brød skal inneholde 0,9 gram salt per 100 gram brød.

Kilde: Helsedirektoratet

- Hvordan bør man redusere eget saltinntak?

- Det beste svaret på det er å se på hverdagsproduktene. Det er her man kan få størst effekt. Det er faktisk ikke på snacksen i helgene vi har mest å hente! Nøkkelen til å senke saltinntaket ligger i det vi spiser mye av hver dag, sier Granlund som også presiserer at potetgull er en stor saltkilde om du spiser det veldig ofte.

Mye salt i brød

- Er det industrimaten som har skylda for alt saltet?

- Helt vanlige dagligvarer vi spiser hver dag bidrar til et sted mellom 70 og 80 prosent av saltvolumet. Men, for den enkelte avhenger dette av hvor mye salt du ellers har på maten. Derfor blir samarbeidet med bransjen er viktig.

- For å lykkes med dette på nasjonalt plan er vi også avhengig av at forbrukeren er bevisst. Når du handler dine vanlige pålegg, er det for eksempel lurt å sammenlikne. Hvilken leverpostei, skinke eller annet pålegg har minst salt?

- Men, hva med brød?

- Vi oppfordrer alltid folk til å spise mer grovt brød. Fordi det er mye fiber, mineraler og vitaminer. Men når det kommer til salt er det mye å hente her, fordi vi nordmenn spiser mye brød, sier hun.

I 2015 samlet over 80 organisasjoner og bedrifter seg med mål om å senke saltinntaket i Norge. Det såkalte Saltpartnerskapet satt flere konkrete mål. Et av dem var å redusere saltinnholdet i brød, slik at snittet kom ned i 0,9 gram salt per 100 gram brød.

- Se etter dette tallet når du er i butikken og handler, oppfordrer Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Brødbransjen svarer

Helsedirektoratet oppfordrer altså til å sjekke brødene. Torunn Nordbø er daglig leder i Brød og Korn - Opplysningskontoret for brød og korn.

- Brødbransjen satt et ambisiøst mål. Vi ville til og med ha et saltinnhold som var lavere enn det som nøkkelhullsordningen legger opp til, sier Nordbø. I Danmark har man lagt opp til et mål på 1,1 gram salt per 100 gram brød.

- Vi jobber nå for at hverdagsbrødene skal inneholde maks 0,9 gram per 100 gram brød. Gjennomsnittet ligger nå mellom 1,0 og 0, 9 gram, så vi er på god vei, sier hun til Dagbladet og forklarer at dette ikke kunne skjedd uten at en samlet bransje støtter prosjektet.

- Vi skal ikke glemme at det ikke var lenge siden vi så mange brød som hadde både 1,5 gram og mer, sier hun og understreker at jobben er å få bransjen til å gå i takt. Nordbø forklarer at saltinnhold er noe man gradvis venner seg til:

SALT I MATEN: Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er godt fornøyd med at de har fått brødbransjen til å trekke i riktig rettning. Foto: Brød og Korn
SALT I MATEN: Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er godt fornøyd med at de har fått brødbransjen til å trekke i riktig rettning. Foto: Brød og Korn Vis mer

- Så dersom en aktør hadde trappet ned mye raskere enn andre, ville det kunne slått skjevt ut.

- Hvordan jobber dere med denne problematikken?

- Vi jobber med de tre store bakerikjedene i Norge, nemlig Mesterbakeren (Rema), Goman (Coop) og Bakehuset (Norgesgruppen). Alle har gjort en god jobb for å redusere saltet, men det gjenstår ennå litt for å nå målet.

- Vi ser at det er teknisk mulig å bruke mindre salt. Det gjelder både selve bakeprosessen, men vi må også ta smaksmessige hensyn.

Opplysningskontoret for brød og korn har bidratt med å koordinere dette arbeidet gjennom styringsgruppen i Saltpartnerskapet og å informere folk gjennom våre kanaler, forteller Nordbø.

Kunne skjedd mye før

Martin Ivar Fjeld driver bakeriet Ille Brød i Oslo. Han reagerer på at man tidligere har brukt svært mye salt:

- At de har brukt 1,5 gram og mer tidligere i vanlige brød, synes jeg høres veldig mye ut, sier han til Dagbladet.

- Når jeg hører 0,9 gram synes jeg det høres fornuftig ut. Det omtrent det vi bruker i våre brød, forteller han og legger til:

- Saltet er med på å bremse nedbrytningen av proteinbindinger og på den måten er man helt avhengig av salt i brødet, sier Fjeld og understreker igjen at 0,9 er tilstrekkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer