FAST FISK: Laksen er produsert i Norges første lukkede, landbaserte anlegg for slakteferdig laks. Foto: Nordic Aquafarms
FAST FISK: Laksen er produsert i Norges første lukkede, landbaserte anlegg for slakteferdig laks. Foto: Nordic Aquafarms Vis mer

Ny metode for oppdrettslaks:

Suksess med «ny» laks: - Spesielt

Coop selger laks fra Norges første «lukkede anlegg».

Publisert

- Laksen har «svømt» rett ut av butikkene!

Det forteller Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop, om den nye laksen som nå er å finne i fiskedisken.

LANDBASERT SUKSESS: Knut Lutnæs i Coop håper at laks fra landbaserte anlegg blir en suksess. Foto: Coop
LANDBASERT SUKSESS: Knut Lutnæs i Coop håper at laks fra landbaserte anlegg blir en suksess. Foto: Coop Vis mer

- Det er selvsagt litt tidlig å konkludere allerede etter et par uker, men dette er lovende.

Laksen som Coop har begynt å selge i Fredrikstad, samt noen utvalgte butikker på Østlandet, er oppdrettslaks i likhet med det meste annet på markedet.

Det spesielle er at laksen er produsert på land, i lukkede systemer.

- Det betyr at man blant annet unngår utslipp, lakselus og rømningsproblemer, forklarer Lutnæs.

- Vil publikum oppleve laksen som annerledes?

- Sannsynligvis er det viktigste for kundene at den er superfersk. Laksen er i butikk et døgn etter at den er slaktet i Fredrikstad. Våre ferskvaresjefer opplever den også som veldig «fast i fisken» og mindre fet, forteller Lutnæs.

Slakteferdig

Oppdrettsanlegget i Fredrikstad er landets første som produserer slakteferdig laks i et lukket system. I Norge foregår konvensjonelt oppdrett i merder, som ligger i havet langs kysten.

- Investeringene er ikke akkurat små. Hvorfor satser dere på landbasert oppdrett?

- Coop er opptatt av å tenke nytt og å være en innovativ samarbeidspartner for produsenter og leverandører, i denne sammenheng Fredrikstad Seafood og Domstein. Landbasert oppdrett er en veldig spennende teknologi som det investeres mye i, og som vi mener kan være et viktig supplement til dagens produksjon, forteller miljøsjefen i Coop.

LUKKET: Anlegget i Fredrikstad er Norges første lukkede anlegg for produksjonslaks. Foto: Nordic Aquafarms
LUKKET: Anlegget i Fredrikstad er Norges første lukkede anlegg for produksjonslaks. Foto: Nordic Aquafarms Vis mer

I markedsføringen av laksen legges det mye vekt på at et lukket oppdrettsanlegg har mange miljømessige fordeler. Brorparten av det Coop selger kommer fortsatt fra konvensjonelle anlegg.

- Er dette en måte å grønnvaske Coop på?

- På ingen måte. Hvis kundene ikke vil ha produktet, hjelper det ikke hvor «grønt», sunt eller bra det på andre måter er. Vi har tro på teknologien, men ser samtidig at dette vil være et lite produkt i lang tid framover, understreker Lutnæs.

Første i Norge

Åsa Marie Espmark er senterleder ved CtrlAqua - Senter for forskningsdrevet innovasjon innen oppdrett i lukkede systemer.

- Hva er det som er så spesielt med anlegget som Coop nå får fisk fra?

FULL KONTROLL: Åsa Marie Espmark i CtrlAqua sier at man kan få kontroll på avlorlige sykdommer i lukkede systemer. Foto: CtrlAqua
FULL KONTROLL: Åsa Marie Espmark i CtrlAqua sier at man kan få kontroll på avlorlige sykdommer i lukkede systemer. Foto: CtrlAqua Vis mer

- Det spesielle med dette anlegget er at det er laget for landbasert hele veien fram til slakt. I Norge har vi i lang tid hatt såkalte landbaserte anlegg. Men, det er en samlebetegnelse. I tradisjonell norsk lakseoppdrett begynner all fisk sitt liv på land i egne anlegg, forklarer Espmark og legger til:

- Anlegget i Fredrikstad er laget for laks med slaktestørrelse. Og dette er de først ute med i Norge.

Espmark forteller at det i prinsippet finnes to typer anlegg. Det ene er gjennomstrømningsanlegg hvor friskt vann kommer inn og går ut igjen i havet. Det er vanlig i områder med rik tilgang til masse, friskt vann.

Den andre typen er lukkede systemer. Her går vannet i loop og resirkuleres.

- De bruker da en rekke renseteknologier med blant annet ulike filtre som holder vannet rent. Disse anleggene er dyrere å etablere og dyrere i drift, sier Espmark.

- Hva er fordelen med slike anlegg?

- Den store fordelen med lukkede anlegg er at du potensielt kan ha full kontroll på vannkvalitet, sykdommer, velferd, lakselus og annet. Generelt kan vi si at alvorlige sykdommer er sjeldne i landbaserte anlegg.

Hun legger til at landbaserte anlegg også gir mulighet til å produsere fisk på steder det tradisjonelt ikke har vært mulig. Internasjonalt kan det for eksempel bety at man legger anleggene nærmere markedene.

- Utover at anleggene er dyre, er det andre utfordringer med landbaserte anlegg?

- Det har vært noen utfordringer knyttet til drift av de såkalte resirkuleringsanleggene, og da spesielt de med sjøvann. Et eksempel på dette er dannelse av hydrogensulfidgass, som kan forårsake store tap for oppdretterne og dårlig fiskevelferd .

- Hvor stor kan denne nye oppdrettsløsningen bli?

- Dette er vi nysgjerrig på! Går vi noen år tilbake var det veldig mange som trodde på en eksplosiv vekst. Men vi tror neppe dette vil ta over næringa i Norge. Likevel blir nok dette et viktig tilskudd. Internasjonalt kan dette gi økt tilgang på fisk til lokale markeder, men i Norge betyr det at vi kan produsere fisk i områder der oppdrett tidligere ikke har vært mulig.

Oppfattes som skadelig

- Generelt viser våre studier at forbrukerne har mange betenkeligheter med å spise oppdrettsfisk, forteller forbruksforsker ved Oslo Met, Annechen Bahr Bugge.

SKEPTISKE FORBRUKERE: Annechen Bahr Bugge forteller at norske forbrukere er skeptiske til oppdrettsfisk. Foto Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
SKEPTISKE FORBRUKERE: Annechen Bahr Bugge forteller at norske forbrukere er skeptiske til oppdrettsfisk. Foto Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Hun viser til undersøkelser som viser at om lag halvparten i Norge sier de helst vil begrense inntaket av oppdrettsfisk. Bare fire av ti mener oppdrettsfisk er sunt.

- Til sammenlikning svarer ni av ti at villfisk er sunt.

- Hvordan oppfattes oppdrettsfisk i bærekraftssammenheng?

- Fire av ti mener oppdrettsfisk er skadelig for miljøet. For å lykkes med målsettingene om økt forbruk må man i større grad lykkes med å overbevise forbrukerne om at oppdrettsfisk er vel så trygg og sunn som villfisk, sier Bahr Bugge til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer