TURISTMAGNET: Utsikten er verdensberømt, men i sommersesongen må du heretter bla opp for å nyte den fra Fjellstua på Ålesunds tak. Foto: NTB / Scanpix
TURISTMAGNET: Utsikten er verdensberømt, men i sommersesongen må du heretter bla opp for å nyte den fra Fjellstua på Ålesunds tak. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Lei av gjester som ikke betaler:

Sunnmøringer krever 100 kroner bare for utsikten: - Ute av kontroll

- Noen må ta grep, mener reiselivsekspert.

Ålesund kommune har gitt grønt lys for at eierne av utsiktsperlen Fjellstua kan ta 100 kroner av besøkende som vil se utover byen fra stedets berømte terrasse. Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

Tiltaket har vakt oppsikt og debatt blant sunnmøringene. Fjellstua og turområdet rundt er populært, og mye brukt også av byens befolkning.

IKON: Fjellstua troner på toppen av Aksla, og er et av Norges mest besøkte reisemål. Foto: NTB Scanpix
IKON: Fjellstua troner på toppen av Aksla, og er et av Norges mest besøkte reisemål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fjellstua er et av de mest besøkte turistmålene i Norge. Det er et voldsomt trøkk der. Til tider har vi opp mot 12 fulle busser i timen her. Det er nødvendig å gjøre noe for å regulere tilstrømmingen i sommersesongen, sier Gunnar Haagensen til Dagbladet.

Han er styreleder i Brødrene Jangaard AS, selskapet som eier Fjellstua.

Busslastene med turister, spesielt cruiseturister er det største problemet, ifølge Haagensen. Turistene fraktes i buss opp til Fjellstua, der de inntar terrassen, tar bilder av utsikten, og forsvinner igjen - ofte etter å ha benyttet seg av toalettfasilitetene på stedet. Mange er aldri i nærheten av disken inne på serveringsstedet.

- Restauranten er ikke et offentlig toalett, men slik fungerer den om sommeren. Slik det er i dag betaler cruiseturistene 675 kroner om bord i båten for utflukten opp til utkikkspunktet. 50 kroner går til buss-selskapet og 15 til Fjellstua. Noen busser har med seg egen mat og drikke, som de dekker opp med på restaurantens bord på terrassen. Noen gjør sitt fornødne i skogen rundt restauranten. Det sier seg selv at dette ikke er akseptabelt i lengden, uttaler Haagensen.

Mener gjestene bør ta trappa

- Cruiseturistene er viktige for byen, men forholdene er ikke lagt til rette for å ta imot dem. Sentrum har bare to offentlige toaletter, og begge er vanskelig tilgjengelige, mener Haagensen.

REGULERING: - Det er nødvendig å gjøre noe med situasjonen, sier Gunnar Haagensen, som representerer eierne. Foto: Brødrene Jangaard AS
REGULERING: - Det er nødvendig å gjøre noe med situasjonen, sier Gunnar Haagensen, som representerer eierne. Foto: Brødrene Jangaard AS Vis mer

Ideelt sett burde turistene ta seg til Fjellstua via den eksisterende trappa fra sentrum, mener han. I tillegg burde det etableres en heis eller taubane. Ingen er tjent med den intensive busstrafikken opp langs underdimensjonerte veier gjennom boligområder og friarealer til toppen av Akslafjellet:

- Serveringsstedet har rundt 160 000 gjester i løpet av et år. Mange av dem er fastboende. De vil ikke rammes av den nye avgiften på samme måte som de tilreisende, beroliger Haagensen.

Lokalbefolkningen vil tilbys et «vennekort» for 200 kroner, som vil gi dem fri adgang til Fjellstuas terrasse.

- Inntektene av dette salget vil utelukkende gå til Aksla Vel, som jobber for å holde turområdet rundt Fjellstua i orden.

Haagensen viser også til at alle som kjøper seg noe å spise eller drikke, uten problemer kan benytte seg av utsiktsterrassen på Fjellstua.

- Må organiseres bedre

- Jeg forstår at situasjonen kan være frustrerende for dem som driver stedet, men det dreier seg jo her om en av Norges største turistmagneter. Det må gå an å organisere dette på en bedre måte, uttaler Kjersti Ruud Walaas, faglig studieleder og høyskolelektor i Reiselivsledelse og opplevelsesutvikling ved Høyskolen Kristiania.

Ruud Walaas mener det naturlige i dette tilfellet er at kommunen går inn som eier og forvalter, istedenfor dagens private aktører.

Hun trekker en parallell til situasjonen på Nordkapp, der turister må betale flere hundre kroner til en privat hotellkjede for å få komme inn på det berømte utsiktsplatået.

LANG TRAPP: Spreke turister kan velge å ta trappene, men de aller fleste blir fraktet opp med buss. Foto: NTB / Scanpix
LANG TRAPP: Spreke turister kan velge å ta trappene, men de aller fleste blir fraktet opp med buss. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

- Her må det tas grep. Det høres litt ut som om situasjonen er ute av kontroll, sier hun, og viser til Haagensens uttalelser om at det til tider kommer 12 turistbusser i timen til Fjellstua.

Ruud Walaas synes en avgift på 100 kroner er høy, og frykter at den på lang sikt kan ha en uønsket markedseffekt.

- Det ideelle hadde vært å gjøre utsiktsterrassen tilgjengelig som en uavhengig del av restauranten. Uansett må det gå an å løse dette på en mer smidig måte, slik at man beholder inntrykket av Norge som et vennlig land, som tar godt imot sine gjester. Og hvordan skal man skille mellom turister og lokalbefolkning? Sistnevnte gruppe føler selv eierskap til stedet.

Ble kastet ut fra Fjellstua

- MÅ TA GREP: Høyskolelektor Kjersti Ruud Walaas synes det høres ut som om situasjonen ved Fjellstua er ute av kontroll. Foto: Høyskolen Kristiania
- MÅ TA GREP: Høyskolelektor Kjersti Ruud Walaas synes det høres ut som om situasjonen ved Fjellstua er ute av kontroll. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

Høyskolelektoren klatret selv opp alle trappene fra Ålesund sentrum til Fjellstua sammen med en større gruppe studenter for noen år siden. Hun opplevde mottakelsen de fikk inne på Fjellstua som lite hyggelig.

- Vi var kalde og slitne, og gikk inn for å tørke opp og varme oss litt. Det ble imidlertid raskt klart at vi ikke var velkomne, siden ikke alle kjøpte noe å spise eller drikke. Vi ble rett og slett kastet ut, forteller Ruud Walaas.

Hun tar selvkritikk i ettertid, og innser at gruppen hun ledet kunne vært mer hensynsfull i sin atferd inne på kafeen. På den annen side synes hun at vertskapet burde ha taklet situasjonen på en annen måte, og sett potensialet i å opptre mer imøtekommende overfor studentene.

- Tilgjengeligheten til denne fantastiske utsikten bør uansett ha en bedre kundeflyt, avslutter Ruud Walaas