KAKEKOS: Sjokoladekrempai med karamelliserte peanøtter er megapopulær kosemat på Maj-Britt Aagaards blogg Spiselandslaget. Foto: Maj-Britt Aagaard og Filmfyren
KAKEKOS: Sjokoladekrempai med karamelliserte peanøtter er megapopulær kosemat på Maj-Britt Aagaards blogg Spiselandslaget. Foto: Maj-Britt Aagaard og FilmfyrenVis mer

Maj-Britt Aagaard fra bloggen Spiselandslaget har samlet kosematen i ny kokebok:

Superbloggerens ti beste triks: - Man trenger ikke piske seg selv

- Det skal være forskjell på hverdag og helg, synes matbloggeren Maj-Britt Aagaard, som sammen med kjæresten, Matias Armand Jordal, har samlet favorittkosematen mellom to permer.

(Dagbladet): - Jeg spiser egentlig veldig sunt på hverdagene, sier Maj-Britt Aagaard, og børster diskret bort en croissantsmule fra genseren.

Toppkokken Raymond gikk tom for sukker - og møtte kjærligheten i naborestauranten

Dagbladet møter henne en tidlig mandag morgen på kaffebar. Matbloggeren fra Spiselandslaget og vinneren av TV3s Masterchef 2015 er ute med kokebok nummer to, og denne gangen er alt annerledes.

PAR I MAT: Matblogger Maj-Britt Aagaard og kjæresten, fotografen Matias Armand Jordal, har laget bok om favorittmaten. Foto: Filmfyren
PAR I MAT: Matblogger Maj-Britt Aagaard og kjæresten, fotografen Matias Armand Jordal, har laget bok om favorittmaten. Foto: Filmfyren Vis mer

For to år siden var temaet sunn og vegetarisk mandagsmat. Denne gangen serverer hun helgemat med høy kosefaktor. «Fra tacofredag til frokostfryd og søndagssteik», som hun selv sier det.

GRØNN BOLOGNAISE: Vegetarutgaven av den italienske klassikeren er pop på bloggen. Foto fra bloggen.
GRØNN BOLOGNAISE: Vegetarutgaven av den italienske klassikeren er pop på bloggen. Foto fra bloggen. Vis mer

200 oppskrifter er tilberedt, gjennomtestet og avfotografert i samarbeid med Maj-Britts kjæreste, filmregissøren og fotografen Matias Armand Jordal.

- Noe er hentet fra bloggen, men mesteparten er mat vi begge har vokst opp med, og som vi fremdeles gjerne spiser. Resten er digg mat som vi synes er obligatorisk i en kosekokebok. Tacovarianter, cookies og mac'n cheese, for eksempel, sier Maj-Britt.

Fiskeburger og eggelikør

Maj-Britt og Matias traff blink på dating-appen Tinder for snart fire år siden. Første felles måltid begynte med fiskeburger og hvitvin på café, og endte med eggelikør og dans til enmannsorkester på Dovrehallen, et av Oslos bruneste møtesteder.

VEL BEKOMME: Maj-Britt jobber med mat både på blogg, på trykk og på TV. Foto: Filmfyren.
VEL BEKOMME: Maj-Britt jobber med mat både på blogg, på trykk og på TV. Foto: Filmfyren. Vis mer

Siden den kvelden har de sittet sammen til bords både hjemme hos hverandre, på café og på Michelin-restauranter i inn- og utland. Flere av de hjemmelagde måltidene har havnet mellom permene i den nye boka. Andre matopplevelser er forbeholdt bloggens faste lesere.

- Matias og jeg snakket mye om mat på første date, og skjønte at her hadde vi en stor, felles interesse. Begge har masse gode minner knyttet til mat og måltid. Vi har opplevd mye i oppveksten begge to, men verdien av god mat og kosen rundt et felles måltid er noe begge har fått med seg.

Mange grunner til å kose seg

Hun er rask til å understreke at kosemat bør forbeholdes helger og spesielle anledninger. Alt med måte.

- Det er selvsagt lov å kose seg, men ikke hver dag. Da blir du tykk og syk. Alt mister sin glans når det gjentas for ofte. Balanse er fint. Dessuten tar det tid å lage ordentlig kosemat, derfor passer den best i helgen.

Det er mange grunner til å kose seg litt ekstra innimellom, mener hun.

- Verden føles innimellom som et sabla utrygt sted. Vi trenger en trøst. Hyggelig samvær. Kos! Dessuten er det mye usikkerhet også i forhold til mat. Ikke skal vi spise ditt, og ikke skal vi spise datt. Enten er det farlig for helsa, eller så er det ikke bra for miljøet. Alle må få slappe av litt innimellom og bare spise akkurat det de har lyst på. Selv om det er fritert joggebuksemat.

Kokebok og blogging er bare noe av det Maj-Britt fyller dagene med denne vinteren. Jevnlig holder hun matkurs for barn og foreldre på Geitmyra matkultursenter for barn, der det går mest i fisk. høst har hun også hatt travle innspillingsuker som ny dommer i neste runde av TV-serien Kakekrigen på TV FEM.

- Dessuten jobber Matias og jeg med et veldig spennende desemberprosjekt; Vår felles nettside, «Armand&Aagaard». Her blir det mat, reise, kultur og livsstil, fortalt gjennom film og gode historier, avslører Maj-Britt.

Stor frokost helt nødvendig

- Helgekos...

Maj-Britt sukker henført, og sier at hun synes ordet smaker like godt som «skatt til gode» og «jeg elsker deg og».

Helgekosen for Maj-Britt og Matias begynner allerede ved frokosten.

SNART PÅ TV: Over jul kan du se Maj-Britt som ny dommer i Kakekrigen sammen med Sverre Sætre (t.v.) og Fridtjof Nilsen på TV FEM. Foto: Warner Bros.
SNART PÅ TV: Over jul kan du se Maj-Britt som ny dommer i Kakekrigen sammen med Sverre Sætre (t.v.) og Fridtjof Nilsen på TV FEM. Foto: Warner Bros. Vis mer

- Finnes det noe bedre enn en lang frokost? Vi begynner med kaffe på senga, og så går det slag i slag med eggeretter, nybakt, eltefritt brød, enda mer kaffe og gode oster og spekemat ved frokostbordet i morgenkåpe. Matias er den ivrigste brødbakeren og syltetøymakeren. Jeg står for eggerøra laget på vannbad, med masse smør, og gjerne litt trøffel. Med sprøstekt bacon til. Godt smør. God ost. Smoothie. Ekstra god smoothie. Ikke hverdagssmoothie med frosne bær fra Polen.

Superbloggerens ti beste triks: - Man trenger ikke piske seg selv

Paret disker deretter gjerne opp med husmannskost og gryteretter som får surre i flere timer.

- Matias lager dessuten en djelvelsk god pizza, og pasta med ragu. Selv bruker jeg gjerne klippfisk i et eller annet, eller lager hamburgere med alt tenkelig tilbehør. Barna elsker indisk og tapas, der de kan plukke og blande som de vil, forteller Maj-Britt.

Et landslag av matglade

På bloggen deler hun historier og anekdoter fra hverdagen. Hun får gode tilbakemeldinger fra følgerne på at hun tør å være så personlig som hun er.

Og lurer du på hvorfor bloggen hennes heter Spiselandslaget? Fordi Maj-Britt ser for seg et landslag av folk som er glade i mat, et lag hun selv gjerne vil spille for.

- Alle kan være med. Det krever ingen andre kvalifikasjoner enn at du har lyst til å lage mat. Oppskriftene gjenspeiler mitt eget forhold til mat. Det er variert, raust og blottet for dårlig samvittighet og skam. Selvsagt skal man ta hensyn til helse og miljø, men man trenger vel ikke piske seg selv, sier hun.