Leger: - Derfor skal du spise mer avokado

Superfrukten du bør spise hver dag

Glad i guacamole? Fortsett med det! Avokadoen er nærmest for en superfrukt å regne, viser ny forskning. 

SUPER: Avokadoen inneholder næringsstoffer som kan forebygge en rekke livsstilssykdommer, fastslår forskerne. Foto: Frukt.no
SUPER: Avokadoen inneholder næringsstoffer som kan forebygge en rekke livsstilssykdommer, fastslår forskerne. Foto: Frukt.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du vet det godt. Frukt og grønt er sunt. Nå slår omfattende forskning fast at en av Norges mest populære frukter, avokadoen, nesten burde vært skrevet ut på blå resept. Spiser du avokado jevnlig kan du forebygge alvorlige livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdommer, diabetes og overvekt.

I den nylig publiserte vitenskapelige artikkelen trykket i Phytotherapy Research, og nylig omtalt på food&wine.com, har iranske forskere systematisk gjennomgått 129 internasjonale forskningsprosjekter med avokado i hovedrollen. Konklusjonen er at avokadoen har en rekke helt spesielle, helsefremmende effekter.

Overvekt og høyt blodtrykk

Felles for prosjektene var at de så på den grønne fruktens effekt på symptomene som sammen kalles for metabolsk syndrom, og som kan øke faren for blant annet diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Dette er symptomer som overvekt, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og høye kolesterolverdier.

Ifølge Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke anslås forekomsten av metabolsk syndrom til 20-25 % av den voksne befolkningen i utviklede land

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer