Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Robinson og Fredag anmelder restaurant Galt

Superkokken er tilbake i Oslo: - Fantastisk meny

Takket være en svensk superkokk er det meste rett på Galt.

FANTASTISK MENY: Anmelderne mener at Björn Svensson har truffet blink igjen. Galt på Frogner leverer varene. Foto: Christian Roth Christensen
FANTASTISK MENY: Anmelderne mener at Björn Svensson har truffet blink igjen. Galt på Frogner leverer varene. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha fått kultstatus med mikrorestauranten Oscarsgate, og kapret Michelin-stjerne både der og med budsjett-gourmeten Fauna, er Galt stjerne­­kokken Björn Svenssons nye lekegrind. Robinson og Fredag hadde da også visse forventninger da de benket seg i det dunkle og stilige lokalet på Frogner.

I tillegg til å kunne bety feil eller at noe er ko-ko, er en galt be­tegnelsen på en kastrert råne.

BESTE VESTKANT: Restaurant Galt har stilige lokaler sentralt på Frogner.
BESTE VESTKANT: Restaurant Galt har stilige lokaler sentralt på Frogner. Vis mer

- Navnet er litt illevarslende, sa Robinson.

- Men menyen ser fantastisk ut, sa Fredag.

image: Superkokken er tilbake i Oslo: - Fantastisk meny

På Galt er det ingen bønn. En fast meny, som i kveld ­besto av seks retter, er det som tilbys. I tillegg kan man eventuelt utvide med østers og ost i hver ende.

Robinson og Fredag lot seg friste til å dele et halvt dusin østers, som hadde flott konsistens og kom med god sitron. Deretter bød kjøkkenet på noen teasere, først egg av perle­høne med nepejuice og ramsløk, så grillet fennikel med syltet hylleblomst og en estragonemulsjon som til sammen dannet en fet og dyp lakrissmak.

Første forrett var reinsdyrhjerte med sellerirot og einebær, andre rett var en «kroppkaka», med fenalår og tyttebær. Fredag var noe avmålt til reinsdyrhjertet, og etter­lyste mer smak. Men da den svenske tradisjonsmaten kom på bordet, oppsto det tostemt jubel.

- Her har de destillert hele viltgryta inn i en pudding, smattet Robinson.

- Fantastisk og intens. Dette er nynordisk matkunst, prokla­merte Fredag.

«Her har de destillert hele viltgryta inn i en pudding» Robinson

En perfekt stekt sjøkrepshale med brønnkarse og fer­mentert purre ble fulgt av piggvar med grillet løk og ­dekorative verbenablomster.

- Dette er jo like bra som Fauna var, smattet Fredag og tittet rundt seg.

- I det hele tatt er det høy klasse over Svenssons «uformelle» nye restaurant. Men han har i hvert fall utstyrt ­kelnerne med artige T-skjorter – er det kanskje det som kalles å snobbe ned?

Robinson og Fredag hadde begge valgt å stole på den hyggelige vinkelneren og gått for vinmeny. Det skulle bli en spennende, om enn noe ujevn affære, med i overkant mye naturvin. En hvit Côtes du Rhône, med kraftig mineralitet, melon og pære i seg, var et artig bekjentskap.

ELEGANT: Maten er lekkert anrettet, slik vi er vant til fra Björn Svensson. Foto: Christian Roth Christensen
ELEGANT: Maten er lekkert anrettet, slik vi er vant til fra Björn Svensson. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Sørafrikansk Chenin Blanc fra Force Majeure fulgte. En vin det ville vært krevende å skulle drikke en flaske av, men som her fungerte fint til krepsen.

- En typisk «vinpakkevin», sa Fredag, fornøyd med å ha utvidet begrepsapparatet.

En svoveltåke av en hvit-/oransjevin fra La Sorga fikk imidlertid begge to til å rynke på nesa, og da neste rett kom på bordet, «villhjort» med karamellisert kål og pepper­rot, så Robinson og Fredag seg tjent med å forlate vinmenyen. En saftig og spicy Pinot Noir fra Long Meadow Ranch sto uendelig mye bedre til, enn den ulne og slappe naturvinen som var foreslått. Det er verdt å merke seg at restauranten også har et fint vinkart til­gjenge­lig, med ­hovedvekt på ­respekterte kvalitetsprodusenter i Burgund.

«Dette er nynordisk matkunst» Fredag

Etter et så langt flott måltid, ble desserten en nedtur. ­Iskremen laget på havremelk var anonym, og tilbehøret av krek­ling og plommer løftet ikke opplevelsen.

- Det er en grunn til at folk lager is av fløte, slo Fredag fast.

- Også savner jeg en sjokoladebit eller petit fours til ­kaffen.

KREATIVT OG AVSLAPPET: På Galt får du avslappet, nordisk gastronomi av høy klasse. Foto: Christian Roth Christensen
KREATIVT OG AVSLAPPET: På Galt får du avslappet, nordisk gastronomi av høy klasse. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Robinson og Fredag var likevel mer enn fornøyde da de stabbet ut i høstmørket. Helaftenen kostet i overkant av fire tusen kroner, med et par ekstra glass vin. Galt fortsetter på mange måter der Fauna slapp – kreativ og avslappet nordisk gastronomi av høy klasse.

- Björn Svensson er en mester i å fange årstidene på ­tallerkenen, oppsummerte Robinson. - Jeg er allerede nysgjerrig på hva han finner på til vinteren?

Fredag nikket.

- Jeg for min del vil oppgradere Björn en gang for alle. Fra Medel-Svensson – til Edel-Svensson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!