BÆRER FRUKTENE: Kalorifattig is med høyt fruktinnhold slår an i varmen. Diplom-Is regner med å selge en million av denne fruktisen i år. Foto: Andreas Lekang
BÆRER FRUKTENE: Kalorifattig is med høyt fruktinnhold slår an i varmen. Diplom-Is regner med å selge en million av denne fruktisen i år. Foto: Andreas LekangVis mer

Omfavner iskrem med lite kalorier:

Supersuksess for slanke-is: - Regner med å selge over én million av denne

Produserer is døgnet rundt. Lavkalorinyhetene slår an i sommervarmen.

- Vi har solgt mer enn dobbelt så mye som i fjor og tror vi vil selge opp mot en million av hver variant i år, sier Anne Borgen Sturød, marketing- og produktutviklingsdirektør i Diplom-Is.

SORBET: Lavkalorinyhet fra Sørlandet som slår an. Foto: Produsenten
SORBET: Lavkalorinyhet fra Sørlandet som slår an. Foto: Produsenten Vis mer

Med 50 prosent frukt og lavt kaloriinnhold er pinneisen Fruitero blitt en suksess for isprodusenten, som i likhet med konkurrentene har tidenes iskremsommer.

Årets utvalg av lavkaloriiskrem er større enn tidligere, noe mange har oppdaget.

Mens friske bringebær er «årets bær» i enkelte butikkjeder, går det unna med både jordbær, bringebær, solbær og syrligere frukt hos iskremprodusentene.

TROPEVARME: Temperaturrekorder over hele landet, og vi spiser is som aldri før. Men hvilken is smelter egentlig først i sommervarmen? Video: Malene Storrusten / klipp: Frida Andersen Vis mer

Passer på sommerkroppen

- Mange ønsker å leve lettere. Alle våre lettvarianter selger bra, sier Jarl Søvik Olsen, direktør for vareforsyning Hennig-Olsen.

Sørlandsbedriften har suksess med yoghurtisen og sorbeten Dugg, den ene med fettfattig yoghurt fra Rørosmeieriet, den andre med høyt innhold av frukt og bær, begge med litt over 100 kalorier pr 100 gram.

Dugg yoghurtiskrem er enda lettere enn Diplomis' lettis vanilje. Det gir penger i kassa.

Produserer is døgnet rundt

Fruitero Smoothie Mango har 68 kalorier pr stykk, mens årets nykommer, Fruitero med smak av bringebær og jordbær, har 72 kalorier.

STÅR PÅ: Hos Diplom-Is på Gjelleråsen går produksjonen døgnet rundt. Lærlingen Synne Heggelund (22) har hatt en travel sommer. Foto: diplom-Is
STÅR PÅ: Hos Diplom-Is på Gjelleråsen går produksjonen døgnet rundt. Lærlingen Synne Heggelund (22) har hatt en travel sommer. Foto: diplom-Is Vis mer

Både hos Hennig-Olsen i Kristiansand og hos Diplom-Is på Gjelleråsen går produksjonen nå døgnet rundt. Fast ansatte, lærlinger og sommervikarer står på, mens bilene kjører non-stop for å dekke etterspørselen.

KREMSOMMER: Anne Borgen Sturød, marketing- og produktutviklingsdirektør i Diplom-Is, jubler over tidenes iskremsommer i Norge. Foto: Diplom-Is
KREMSOMMER: Anne Borgen Sturød, marketing- og produktutviklingsdirektør i Diplom-Is, jubler over tidenes iskremsommer i Norge. Foto: Diplom-Is Vis mer

- Folk gjør en fantastisk innsats. Synne er en av dem som har jobbet ekstra og flyttet ferien sin. Uten henne og alle de andre hadde vi ikke klart det, sier Marianne Rannem Veie.

Produksjonssjefen i Diplom-Is er imponert over lærlingen Synne Heggelund (22). Synne, som studerer produksjonsteknikk, er også fornøyd.

- Det har vært kjempemorsomt å jobbe her. Hektisk, men alle har stått på for at vi skal få det til, sier hun.

Mens produksjonssjefen helst tar seg en lavkaloris med bringebær og jordbær som belønning, er Synnes favoritt Døla-is Krone-is med solbær og sjokolade. Ikke akkurat slankeis, men det trenger hun heller ikke.

- Et økologisk alternativ, sier Synne Heggelund.

Favorittisen har dessuten færre kalorier enn produsentens bestselger og Norges mest kjøpte småis, Royal Trippel.

Litt sunnere

Folk er opptatt av å spise litt sunnere, men vil helst ikke gjøre kompromiss på smak, mener Borgen Sturød.

FRUKTIG: Iskald fruktsmak slår an. Foto: Produsenten
FRUKTIG: Iskald fruktsmak slår an. Foto: Produsenten Vis mer

Hun tror flere vil oppdage at det har kommet mange flere lavkalorivarianter på markedet.

For mange gjelder det å bevare sommerkroppen.

Yoghurtisen Dream, som er en gammel traver i sortimentet, selger godt. Det gjør også en annen lettvariant, Skyr-is. Skyr-is med smak av salt karamell, har 109 kalorier per 100 gram.

PLUTSELIG POP: Ingen hadde sett for seg suksessen til veganisen fra Ben& Jerry. Foto: Produsenten
PLUTSELIG POP: Ingen hadde sett for seg suksessen til veganisen fra Ben& Jerry. Foto: Produsenten Vis mer

Nyheten fra Q-meieriet ble slaktet av kritikerne for «kjip konsistens» og «rar smak», men isspiserne kan ikke få nok.

Isen har flere stedet vært utsolgt.

Vegan kommer

Plantebasert veganiskrem er ikke direkte slankeis. Den har ofte 200-300 kalorier pr hundre gram, men interessen øker.

Den veganske iskremen fra Ben & Jerry's hadde høyest omsetning av februarnyhetene hos Meny. Suksessen har ikke gitt seg i sommer.

VEGANKRONE: Hennig-Olsens nyhet vegan krone-is har mange kalorier, men slår an. Foto: Produsenten
VEGANKRONE: Hennig-Olsens nyhet vegan krone-is har mange kalorier, men slår an. Foto: Produsenten Vis mer

- Vi har hatt veldig godt salg på nisjeprodukter som veganis fra Ben & Jerrys, forteller Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny.

Melkefri og glutenfri

Diplom-Is har foreløpig ikke noe vegansk alternativ. Hennig-Olsen kom før sommeren med vegansk kroneis i to sorter, jordbær og sjokolade. Isen er både melkefri og glutenfri.

Også den fettfattige vegankokosisen med 156 kalorier pr 100 gram er ny.

KOKOSVEGAN: Mange har oppdaget denne fra Hennig-Olsen. Foto: Produsenten
KOKOSVEGAN: Mange har oppdaget denne fra Hennig-Olsen. Foto: Produsenten Vis mer

- Vi selger bra, men vet ikke hvor mange av kjøperne som er veganere. Iskremen passer også for melkeallergikere og folk som følger en diett, sier Søvik Olsen.

Han synes vi skal unne oss en is, uansett.

- Iskrem har ikke mange kalorier sammenliknet med sjokolade og annet godteri, sier han.

Han har sine ord i behold. 100 gram sjokolade har 545 kalorier. Selv en kremete kroneis med sjokolade har under 300 kalorier.