Tre aktører, Lavpriskurven, Holdbart og svenske Matsmart, kjemper om å levere billig overskuddsmat rett hjem til deg:

Svensk gigasuksess til Norge: Maten opptil 90 prosent billigere

Nå kommer svenske Matsmart til Norge. Vokst med 1000 prosent i Sverige.

VIL EROBRE NORGE: Svenske Matsmart etablerer seg nå utenfor Sverige. Norge er det første landet for eksport, deretter følger Danmark. Ulf Skagerström, Karl Andersson og Erik Södergren har tjent gode penger på overskuddsmat siden selskapet ble etablert i 2014. Bildet er tatt på Matsmart-lageret i Katrineholm i Sverige. Foto: MATSMART
VIL EROBRE NORGE: Svenske Matsmart etablerer seg nå utenfor Sverige. Norge er det første landet for eksport, deretter følger Danmark. Ulf Skagerström, Karl Andersson og Erik Södergren har tjent gode penger på overskuddsmat siden selskapet ble etablert i 2014. Bildet er tatt på Matsmart-lageret i Katrineholm i Sverige. Foto: MATSMART Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Matsmart fortalte i fjor sommer at de skulle åpne nettbutikk i Norge. Siden har mange nordmenn ventet - eller hentet varene sine på nærmeste postkontor over grensa, slik Din Side gjorde i høst.

TEST: Din Side testet matkasse fra Smartmat.se med henting i sverige.nå kan du bestlle maten til norge: Vis mer Vis mer Vis mer

I likhet med norske Holdbart og Lavpriskurven, selger Matsmart mat som ellers ville blitt kastet, enten fordi emballasjen skal skiftes, det er trykkfeil på pakningen eller varen nærmer seg utløpsdato.

MAT HJEM: De svenske kundene får maten på døra, norske kundene får maten til nærmeste postkontor eller utleveringssted i første omgang. Foto: Maja Suslin/ TT NYHETSBYRÅN/NTB SCANPIX     
MAT HJEM: De svenske kundene får maten på døra, norske kundene får maten til nærmeste postkontor eller utleveringssted i første omgang. Foto: Maja Suslin/ TT NYHETSBYRÅN/NTB SCANPIX      Vis mer

Noen varer selges med rabatt på opptil 90 prosent, på allerede lave svenske priser.

Særlig mye å hente er det hvis du kjøper hele kasser eller flere eksemplarer av samme produkt.

Glutenfri vaffelmiks til fem kroner, kakemiks og thai curry til 15 kroner og seks pakker blandede bønner for 30 kroner til sammen er noen av varene som tilbys akkurat nå.

Avtale med PostNord

NORSK:  Norske Julie Sørheim er ansatt  i forbindelse med lanseringen i Norge. Foto: MATSMART 
NORSK:  Norske Julie Sørheim er ansatt  i forbindelse med lanseringen i Norge. Foto: MATSMART  Vis mer

Matsmart har holdt gløden oppe hos utålmodige kunder i Norge, blant annet gjennom små filmsnutter på Facebook der pappesker med norsk flagg forsvinner ut av lageret.

Nå bekrefter selskapet at en avtale er inngått med PostNord og at handelen starter til Norge.

- Ting tar lenger tid enn man tror, men nå er vi klare, sier administrerende direktør Karl Andersson på telefon fra Sverige.

I forbindelse med lanseringen er også en norsk «sales & marketing manager» også ansatt. Hun er glad for at nettløsningen er klar.

- Våre norske kunder synes det er tungvint å reise til Sverige. De ønsker å bestille varene til Norge, sier Julie Sørheim.

SVENSK: Matsmart ble etablert som nettbutikk og har vokst i rekordfart. De svenske kundene er alt fra prisjegere til store barnefamilier og miljøforkjempere. Her en familie som pakker ut. Foto: Maja Suslin/ TT NYHETSBYRÅN/NTB SCANPIX
SVENSK: Matsmart ble etablert som nettbutikk og har vokst i rekordfart. De svenske kundene er alt fra prisjegere til store barnefamilier og miljøforkjempere. Her en familie som pakker ut. Foto: Maja Suslin/ TT NYHETSBYRÅN/NTB SCANPIX Vis mer

I første omgang kan du bestille på nettet og hente varene på posten eller et annet hentepunkt. Neste skritt er å få varene bragt til døra.

Matsmart har vokst raskt. Salget økte ifølge selskapet med 1000 prosent fra 2014 (2,5 millioner svenske kroner) til 2015 (26 millioner svenske kroner)

Resultatet for i fjor ligger rundt 80-90 millioner svenske kroner.

Ofte god holdbarhetsmargin

FØRST UT: Den første butikken for overskuddsmat, Holdbart, åpnet i Vestby høsten 2015. Nå kan du velge og vrake blant butikker i samme kategori. Foto: Tine Faltin
FØRST UT: Den første butikken for overskuddsmat, Holdbart, åpnet i Vestby høsten 2015. Nå kan du velge og vrake blant butikker i samme kategori. Foto: Tine Faltin Vis mer

Er du prisbevisst, kan det lønne seg å kjøpe overskuddsmat.

Mange ganger er det god margin til utløpsdato. Vi har blant annet funnet kaffe som går ut om et halvt år og olje som har like lang holdbarhet. «Best før» er dessuten bare en indikasjon. Maten kan være god i månedsvis etter den datoen, og må ikke forveksles med merkingen «siste forbruksdag».

I nettbutikkene finner du bare «best-før-varer». Det kan være alt fra bakeartikler og desserter til ferdigmiddager, supper, pasta, drikkevarer, kostilskudd og toalettartikler.

Maten kan ikke selges i vanlige butikker på grunn av den såkalte hundredagers-regelen. Den innebærer at varen må ha minst hundre dager på seg fra den sendes fra leverandør til den er kommet hjem til deg. Den skal ha minst 30 dager til transport, 30 i butikk og 30 hjemme hos deg.

Svenske priser, selv med frakt

Å kjøpe fra Sverige kan se ut til å bli gunstig.

- Vi har funnet en god modell. Selv med toll vil prisene til Norge være nesten like lave som i Sverige, sier Karl Andersson til Dagbladet.

Fra mandag neste uke kan du bestille overskuddsmaten fra Sverige til Norge.

Ifølge Andersson er basisvarer som olje, pasta, ris, frokostblandinger og krydder mest populært hos kundene. Også snacks og store forpakninger med brus selger godt. Ferskvarer er et supplement som kundene kjøper i nærbutikken.

Kundene er alt fra prisbevisste barnefamilier og enslige mødre til studenter, gjerne mennesker som tenker på miljøet og vil bidra til at mindre mat kastes.

Ifølge Andersson er det fire vinnere når overskuddsmaten selges. Vinnerne er miljøet, kundene, grossistene samt selskaper som Matsmart.

Norsk konkurranse

HUMOR: Grunderne bak Matsmart startet med to tommer hender og bruker gjerne humor for å kapre kunder. Facebookstrategien overfor norske kunder handler delvis om at selskapet vil gi nordmenn billig mat som «kompensasjon» for alt det fine Norge har gitt Sverige - som  Grieg, Fleksnes, Aha og Skavlan. Foto: MATSMART
HUMOR: Grunderne bak Matsmart startet med to tommer hender og bruker gjerne humor for å kapre kunder. Facebookstrategien overfor norske kunder handler delvis om at selskapet vil gi nordmenn billig mat som «kompensasjon» for alt det fine Norge har gitt Sverige - som  Grieg, Fleksnes, Aha og Skavlan. Foto: MATSMART Vis mer

Aldri har tilbudet av overskuddsmat vært større. Som norsk kunde har du fra nå tilgang til billig mat fra en rekke overskuddsmataktører, som alle vokser og får flere leverandører.

Holdbart var en stor nyhet da den som første butikk i sitt slag åpnet i november 2015 under mottoet «best før, ikke dårlig etter».

Supermarkedet solgte kjøttpølser ned i 13 kroner pr kilo og brød til en tier. Kundene strømmet til butikken noen steinkast fra Norwegian Outlet på Vestby. Holdbart omsatte for rundt 30 millioner kroner første året og åpnet nettbutikk før jul i fjor. Butikken har nå over 100 leverandører. Flere butikker er på vei.

Illebilli er etablert i Mysen og Holdbart innnreder nå ny butikk i Fredrikstad hvor også andre restpartibutikker snart åpner dørene, melder Fredrikstad Blad.

Gratis frakt

MATSMART

Svensk selskap startet vinteren 2014 av ICA-eier Erik Södergren. For å motvirke matsvinn, valgte han å sette ned prisen på mat som nærmet seg utløpsdato.

Dette ble en suksess lokalt og han bestemte seg derfor for å legge varene ut på nettet.

Södergren er fortsatt deleier, men ikke lenger aktiv i driften av Matsmart. De to andre deleierne er Karl Andersson og Ulf Skagerström.

Omsatte første året 2,6 millioner kroner og andre året for 26 millioner svenske kroner.

Selskapet har hittil holdt seg til Sverige, men utvider nå til de nordiske land.

Kilde: Matsmart

Høsten 2015 åpnet Lavpriskurven på Gjerdrum, nord for Oslo. Butikken var først i Norge med nettbutikk for overskuddsvarer.

Lavpriskurven har appellert til prisbevisste kunder. Butikken tar ikke betalt for frakten om du bestiller for over 600 kroner.

Som godt etablerte Havaristen i Enebakk, selger Lavpriskurven både mat og andre typer varer.

I gjennomsnitt selges varene 40-50 prosent rimeligere enn hos lavpriskjeder som Kiwi, Extra og Rema 1000. Enkelte varer selges med opptil 95 prosent rabatt.

Miljøfiendtlig eksport?

Det er ikke gitt at eksport av overskuddsmat fra Sverige til Norge er det beste for miljøet.

Fra Matsmarts lager i Katrineholm til Hammerfest i Nord-Norge er det for eksempel 170 mil. Mye av strekningen må tilbakelegges med bil.

- Det er ikke mer miljøfiendtlig å sende varer over grensen til Nord-Norge enn til Happaranda (svensk by på grensen til Finland, red.anm), sier Andersson.

- Det viktigste er å finne kunder til mat som ellers ville blitt kastet.

Les også.

Er det trygt å spise mat som straks går ut på dato?

Wefood: selger mat med 30-50 prosent rabatt

Restaurantmat til 20 kroner snart også i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer