GODTERI: Ahlgrens bilar, Läkerol og Bridge original er blant Cloettas varer på det norske markedet. Nå er toppledelsen under etterforskning. Foto: Cloetta
GODTERI: Ahlgrens bilar, Läkerol og Bridge original er blant Cloettas varer på det norske markedet. Nå er toppledelsen under etterforskning. Foto: CloettaVis mer

Mistanke om innsidehandel hos Cloetta

Svensk godteriskandale: Direktører fratatt mobil, PC og kastet i fengsel

Flere ledere i godterigiganten Cloetta ble i går arrestert, samtidig som svenske Økokrim har ransaket deres hjem.

(Dagbladet): De fleste av oss kjenner til Cloettas godteri av typen Ahlgrens bilar. I går dukket en annen variant opp - nemlig kjøretøy med blålys - foran konsernets hovedkontor i Malmö.

Bakgrunnen var mistanke om at personer i ledende stillinger har begått innsidehandel kort tid før selskapet offentliggjorde et såkalt resultatvarsel nå i høst. Da resultatet for tredje kvartal ble fremlagt 14. september, viste det seg å være 40-50 millioner lavere enn tilsvarende periode i 2016.

GIGANT: Fredag får de ansatte i Cloetta vite om fire av topplederne i Sverige fortsatt skal sitte fengslet.
GIGANT: Fredag får de ansatte i Cloetta vite om fire av topplederne i Sverige fortsatt skal sitte fengslet. Vis mer

- Dessverre kan vi ikke gi noen flere detaljer akkurat nå, ettersom etterforskningen pågår for fullt, sier aktor Jonas Myrdal.

Han jobber for Ekobrottsmyndigheten - Sveriges svar på Økokrim - og leder nå etterforskningen som jobber på spreng for å komme til bunns i saken.

I pressemeldingen fra Ekobrottsmyndigheten går det fram at nøkkelpersoner i Cloetta i går ble arrestert og at husransakelser samtidig ble gjennomført. Ifølge den svenske finansavisen Dagens Industri skal fire sjefer høyt oppe i konsernet to uker før gevinstvarselet ha solgt aksjer for totalt 1,5 millioner kroner.

Mobiler og pc-er beslaglagt

- Jeg er blitt informert, sier styreleder Lottie Knutson til Expressen.

Under razziaen hos de fire toppene tirsdag denne uka ble blant annet pc'er, mobiltelefoner og en rekke dokumenter beslaglagt.

Førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim kan ikke kommentere Cloetta-saken konkret, men bekrefter at mistanke om innsidehandel ofte er svært krevende å avdekke og oppklare. Dette har flere årsaker:

- En innsidehandel etterlater ingen objektive spor som skiller seg fra lovlig handel. Du har sjeldent noen vitner eller fornærmede som sier ifra og det handles anonymt i markedet. På generelt grunnlag er det hvilken informasjon som befinner seg i hodet på gjerningstidspunktet, som avgjør om dette er en lovlig eller ulovlig handel. Man kan trolig hevde at saker hvor mistenkte er en utenforstående normalt vil være enda mer krevende enn når det er personer på innsiden, og med lovlig tilgang på informasjonen, som har handlet.

«På generelt grunnlag er det hvilken informasjon som befinner seg i hodet på gjerningstidspunktet, som avgjør om dette er en lovlig eller ulovlig handel.» Hans Christian Koss, Økokrim

- Hvor alvorlig er denne type brudd?

- På den ene siden er dette et tyveri hvor innvidde beriker seg på markedets bekostning. Enda viktigere er imidlertid at næringslivets tilgang til kapital – nødvendig for å kunne skape verdier og arbeidsplasser - avhenger av at investorene har tillit til at markedet er rettferdig. Innsidehandel undergraver dette, fremholder Koss overfor Dagbladet.

Vet mer fredag

Aksjonen mot Cloetta-toppene vakte stor oppmerksomhet i Sverige i går. Foruten at de 500 ansatte i konsernet ble informert om utviklingen, sendte godterigiganten ut en melding, der de understreker at de fullt ut vil samarbeide med svenske øko-krim. Selskapet har også tidligere - på eget initiativ - gjennom advokatfirmaet Cederquist, gjennomført en utredning av aksjesalget. Konklusjonen her er imidlertid ikke kjent.

Cloetta har en betydelig posisjon på godterimarkedet også her i Norge med en rekke kjente merker. I februar i år kjøpte de opp velkjente Candyking for den nette sum av 325 millioner svenske kroner.

- Det eneste jeg kan si er at et antall sjefer høyt i systemet i Cloetta er gjenstand for en undersøkelse for innsidebrudd, og at vi samarbeider fullt ut med Ekobrottsmyndigheten. Dette berører overhodet ikke Cloetta Norge og skal ikke påvirke den norske virskomheten på noen måte, sier Jacob Broberg i Cloetta Sverige til Dagbladet.

De neste timene og dagene blir en skjebnetid for de involverte. Senest førstkommende fredag kl. 12.00 må aktor Jonas Myrdal ta stilling til om de anholdte personene skal begjæres fengslet eller slippes løs.