Test av julebrus 2017

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

Kjøper du den svenske julebrusen på grensa, kan du bli sittende igjen med skjegget i postkassa.

TEST: Vi har testet de mest solgte norske julebrusene, og en svensk favoritt. Uheldigvis for svenskene, var de langt unna pallplass. Video: Espen Solli / Marie Røssland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I alle de store matbutikkene ved Svinesund står det nå paller med julmust og venter på kjøpeglade nordmenn. Men svenskenes svar på julebrus får det ikke til å bruse av lykke i ganene til Dagbladets to eksperter - i hvert fall ikke når de blir testet opp mot de norske klassikerne.

EKSPERTER: Jacob Spangenberg (t.v.) og Johannes Lindh. Foto: Lars O Gulbrandsen
EKSPERTER: Jacob Spangenberg (t.v.) og Johannes Lindh. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Julmust skiller seg fra høytidsbrusen i Norge ved at at den inneholder både maltekstrakt og humle.

- Opprinnelig ble julmust i Sverige utviklet for at man skulle ha et alkoholfritt alternativ til øl i jula. Det er en enorm slager hos «Søta bror», bekrefter Johannes Lind og Jacob Spangenberg.

EKSPERTENE

Johannes Lindh har seks års erfaring fra barbransjen. Nå jobber han som barsjef på Torggata Botaniske i Oslo. Jacob Spangenberg har åtte års erfaring fra barbransjen. Nå er han bartender og medeier ved Abelone i Oslo. Duoen blindtestet de ulike drikkenyhetene.

Duoen har mange års fartstid med å mikse de beste drikkevarene - og er klare på hva som kjennetegner noe godt i glasset: Det handler om klare, rene og riktige smaker!

- Man må ta denne kategorien for hva den er og ha respekt for at julebrus er tradisjonsdrikk for både barn og voksne. Når den kommer i butikken, er det jul igjen! konstaterer Johannes Lind.

At de to svenske bestselgerne endte opp sjanseløse mot et solid norsk felt av staute julebrus, tar ekspertene med fatning.

Se hvordan det gikk da julmust-elskeren Bettan, Øivind Blunck og Hansa-patrioten Tor Endresen blindtestet Dagbladets favoritter: Ellevill video øverst i saken!

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

Julebrus light (Unil/Norgesgruppen, kr 17,40)

- I utgangspunktet er førsteinntrykket godt, for den lette rødfargen som nesten er litt babyrosa, virker fristende. Men smaken følger dessverre ikke opp. Her burde produsenten kompensert light-innholdet med mer kullsyre for å få mer fylde, sier Jacob.

- Ja, denne er veldig flat. Minner om mineralvann tilsatt smak. Litt som utvannet saft, egentlig! mener Johannes.

Terningkast 2

Julmust (Apotekarnas, svenske kr 15,90)

Foto: Jørn H Moen
Foto: Jørn H Moen Vis mer

- Alt skummet i glasset gjør at jeg umiddelbart tenker at dette må være julmust fra Sverige. Maltekstrakten blander seg ikke bra nok med de andre ingrediensene, så derfor blir den ganske anonym, mener Jacob.

- Jeg blir skuffet her, fordi jeg både av lukt og utseende forventet meg en mye fyldigere smak. Tørre krydder og for lite kullsyre, sier Johannes.

Terningkast 2 pluss

Julebrus (Grans/Rema 1000, kr 16,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Denne brusen har litt rustfarge og lukter vanilje, men smaker noe helt annerledes enn jeg trodde. Resultatet er blitt en merkelig kombinasjon, der de fruktige elementene må vike for den fete smaken. Hadde det vært tvert om, kunne resultatet blitt bra, sier Jacob.

- Det er så rart, den lukter så friskt og mer syrlig enn den viser seg å smake - rett og slett fordi den manglet kicket fra tilstrekkelig kullsyre. Enig i at smaken er for fet, sier Johannes.

Terningkast 2 pluss

Julmust light (Apotekernas, svenske kr 15,90)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Her er vi også på julmust, og smaken er bedre og mer fyldig enn den andre varianten fra Sverige. Smaker litt av pepperkake, men hadde løftet seg med enda mer kullsyre, sier Jacob.

- Jeg kjenner at dette er en lightutgave; hadde gjort seg med enda mer smak og bobler, sier Johannes.

Terningkast: 3

Julebrus (Lillehammer, kr 32,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- La oss ta det positive først: Dette er klassisk fruktsoda med lukt av vanilje og bra balansert med syre. Men, etter et par slurker kjenner man at brusen inneholder masse vanilje og ender opp med å være litt for søt, sier Jacob.

- Enig! Smaker i begynnelsen som en legendarisk julebrus. Når boblene har lagt seg, blir den imidlertid i søteste laget. Det blir akkurat som når du spiser litt for mye julegodt, oppsummerer Johannes.

Terningkast 3

JULEBRUS: Dagbladet spurte det norske folk hvilken farge julebrusen skal ha. Det var det åpenbart stor uenighet om. Rød eller brun? Video: Endre Vellene Vis mer Vis mer

Julebrus X (Grans, kr 16,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Litt kobberfargete av utseende. Brusen skal ha pluss for å være fint balansert gjennom hele smaksbildet, men det er en litt rar ettersmak; litt grus, mener Jacob.

- Lukten indikerer runde smaker, kan dette også være en lightbrus? Jevne smaker, men teksturen er tørr og ettersmaken litt rar - minner om usilet nypepulver. Små bobler her; det burde ha vært mer kullsyre. God vanilje i avslutningen, sier Johannes.

Terningkast 3

Rød julebrus (Borg, kr 35,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Passe syrlig, men i overkant tørr, sier Jacob.

- Duften har en særegen tekstur; som når man åpner innpakket godteri! Er i enig i at de tørre krydderne får litt for mye plass, men balansert syreinnhold. Smaken hinter om fiol og skogsbær, konstaterer Johannes.

Ternintkast 3 +

Julebrus (Unil/Norgesgruppen, kr 17,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Nesten rosa i fargen og lukter bringebær. Denne har passe med kullsyre, og er mild, søt og rund, mener Jacob.

- Ja, lukten er litt som når du plukker bær i skogen. Det er veldig smell i smaken; og da får jeg også assosiasjoner til både fioler og plomme, sier Johannes.

Terningkast 4

Julebrus light (Hansa, kr 32,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Mens de andre julebrusene har et utseende som forventet, er denne noe helt annet - nesten litt speisa. Stor bobler indikerer mye kullsyre. Lukter bringebærsoda. Mistenker at dette er en lightvariant, men i så fall er det en bra utgave - for syrligheten dekker over zero-smaken. Frisk og passe søt, mener Jacob.

- Ja, først trodde jeg ikke dette var en lightbrus, fordi jeg fikk ikke den rare smaken på tunga - men her bidrar kullsyren til å veie opp, sier Johannes.

Terningkast 4 pluss

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

JULEBRUS (CB, kr 36,40)

- Her er det mye å glede seg over. Brusen lukter mye sitrus og godt balansert med passe kullsyre, sier Jacob.

- Absolutt god! Smaker litt som den hjemmelagede man får med en Soda Stream-maskin. Fin kombo med sitrus i starten, vanilje og passe med kullsyre, mener Johannes.

Terningkast 5

Lett julebrus (Lillehammer, kr 32,40)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Denne ligner veldig om Villa Farris med en touch av vanilje. Minner meg om barndommens fester da vi yngste ble servert dette som alkoholfri champagne. God balanse og fint syreinnhold. Rett og slett god! sier Jacob.

Brusen er godt krydret, det kunne lett ha blitt for mye vanilje - men denne holder seg på riktig side av grensen. God og balansert, der fruktigheten kommer fint gjennom, fremholder Johannes.

Terningkast 5

Julebrus (Aas, 0,35 l, kr 18, 90)

Svensk julebrus overkjørt av norske klassikere: - Flaut

- Her har vi en julebrus av toppklasse, rett og slett fordi den har en rød tråd gjennom alt: Brusen smaker det den lukter. Frisk, ikke for søt, passe syrlig og perfekt kullsyre. Makes sense! sier Jacob.

- Syrlig og frisk. Ganske tørr, men smaksbalansen er fin. Dette er bra! oppsummerer Johannes.

Terningkast 5 pluss BEST I TEST

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer