SLUTT: Den svenske stjernekokken Magnus Nilsson legger opp og stenger en av Nordens beste restrauranter. Nå skal han bli vinbonde. Foto: Erik Olsson / Fäviken Magasinet
SLUTT: Den svenske stjernekokken Magnus Nilsson legger opp og stenger en av Nordens beste restrauranter. Nå skal han bli vinbonde. Foto: Erik Olsson / Fäviken Magasinet Vis mer

Fäviken magasinet stenger:

Svensk luksusrestaurant legger ned: - Våknet opp og ville ikke gå på jobb

Fäviken Magasinet i Jämtland stenger dørene for godt i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den svenske gourmetrestauranten Fäviken Magasinet stenger i desember, melder Los Angeles Times. Restauranten er kjent verden over etter å ha vært med i det populære matprogrammet «Chef's Table» på Netflix, og Anthony Bourdains «Mind of a Chef», og har også to stjerner i Michelin-guiden.

- Dette er ikke en smart avgjørelse på noen som helst strategisk måte, men hva er årsaken til at noen driver en restaurant som Fäviken? Det er fordi du vil, den drives ene og alene av lidenskap, sier Nilsson til LA Times.

Nå har den lidenskapen som har drevet ham de siste elleve åra sluknet.

- For første gang, noensinne, våknet jeg opp og hadde ikke lyst til å gå på jobb.

Hva skal han gjøre i stedet?

Nilsson skal ta en pause for å være sammen med familien - og dyrke frukt og grønnsaker, skriver Fäviken Magasinet i en pressemelding.

Holder søsterbedriftene i gang

Før Nilsson åpnet luksusrestauranten, var Fäviken et populært sted å leie for private grupper, spesielt i ski- og jaktsesongen. Etter at restauranten stenger vil dette igjen være mulig, men uten Nilsson ved roret.

I tillegg til stjernerestauranten er det to andre bedrifter knyttet til Fäviken: kjøttforedlingsbedriften Charkuterie og kaféen Krus.

- Vår ambisjon er å holde dem åpne som før. Selv om de er nært knyttet til Magasinet, har de alltid blitt drevet som separate enheter. Krus stenger i sommer, men vi ser etter et nytt sted vi kan flytte til, slik at det forhåpentligvis er åpent til neste skisesong, sier Nilsson.

Nilsson viser til LA Times-artikkelen og pressemeldingen, og vil ikke gi videre intervjuer før restauranten er stengt.

- Den som har berørt meg mest

- Fäviken er en av de beste restaurantene jeg har vært på, og i tillegg er den kanskje den som har berørt meg mest.

EN AV DE BESTE: Andreas Viestad sier at Fäviken Magasinet er en av de beste restaurantene han har vært på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EN AV DE BESTE: Andreas Viestad sier at Fäviken Magasinet er en av de beste restaurantene han har vært på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det sier Dagbladet Magasinets egen matskribent Andreas Viestad.

- Her er det matlaging på høyt nivå, jeg har flere ganger spist på L'Astrance i Paris der Magnus jobbet og lærte seg faget, og Fäviken er minst like avansert. Men med hjertet i Jämtland, i et enkelt, svansk bondekjøkken. Kombinasjonen er unik, og verd en reise hver gang, sier han.

Sebastian Myhre fra restuarant Fyr har også besøkt den svenske restauranten. Han syner det er leit at han skal gi seg:

- Dette er jo veldig kjedelig å høre. Men, jeg må også si at jeg skjønner han godt. Ti år med et voldsomt press og forventningsfulle gjester fra hele verrden koster sitt. I bunnen er Magnus en mann som elsker natur, dyrking og fiske, sier Myhre.

- Hvordan vil restauranten bli husket?

- I Norden blir den nok husket som en restaurant som satte nordisk mat på kartet, sammen med Noma, selvsagt. For resten av verden er dette et sted som forteller om potensialet i det klassiske, nordiske kjøkkenet.

Bent Stiansen sier at «det tar på å være rockestjerne»:

- Enhver kokk må finne sin vei sammen med sitt team slik at en kan være på høyt, faglig nivå, men fortsatt ha en levelig privatliv. Til om med kokker trenger et fristed for å lade batteriene siden, sier Bent Stiansen og ønsker Magnus Nilson lykke til med neste prosjekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer